fbpx
Annonse
Annonse
Illustrasjonsfoto: Møre og Romsdal fylkeskommune
Illustrasjonsfoto: Møre og Romsdal fylkeskommune

Møre og Romsdal fylkeskommune melder at de på fredag og lørdag skal gjennomføre metalldetektorsøk ved Edøy gamle kirke på Smøla, i området hvor det ble funnet spor etter en skipsgrav for et år siden.

– Målet med undersøkelsen er å få et grunnlag for videre arkeologiske undersøkelser av området, sier fylkeskonservator Bjørn Ringstad.

Søket blir utført av tre arkeologer fra kulturavdelingen og cirka fem metallsøkere fra Møre Detektorlaug, opplyser fylkeskommunen.

Tiltaket er støttet av Riksantikvaren, og søket er planlagt som en ren kartlegging. Det som blir funnet skal ikke graves opp, men måles nøye inn på kart, ifølge fylkeskommunen.

Mønster og båtnagler

– Vi ønsker i første rekke å danne oss et bilde av spredningen av funn i området og særlig båtnagler. Håpet er å få fram et mønster i spredningen av funnene, slik at vi kan få fram formen på selve Edøyskipet. Vi er klar over at resultatene kan bli helt forskjellig enn det vi håper på. Det er godt mulig at funnmønstret vil fremstå som et kaos uten noe påviselig system, sier Ringstad.

Møre og Romsdal fylkeskommune planlegger et samarbeid med NTNU, Vitenskapsmuseet i Trondheim om et slikt prosjekt allerede til neste år.

Georadar avdekket skip

Edøyskipet ble oppdaget i fjor høst, da NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) på oppdrag fra fylkeskommunen og Smøla kommune gjennomførte en georadarundersøking i området. Bilde fra georadaren viste avtrykk av et skip, trolig et vikingskip, som har vært 16–17 meter langt.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte