Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
29 oktober 2020 11:38
Illustrasjonsfoto: Møre og Romsdal fylkeskommune
Illustrasjonsfoto: Møre og Romsdal fylkeskommune
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Møre og Romsdal fylkeskommune melder at de på fredag og lørdag skal gjennomføre metalldetektorsøk ved Edøy gamle kirke på Smøla, i området hvor det ble funnet spor etter en skipsgrav for et år siden.

– Målet med undersøkelsen er å få et grunnlag for videre arkeologiske undersøkelser av området, sier fylkeskonservator Bjørn Ringstad.

Søket blir utført av tre arkeologer fra kulturavdelingen og cirka fem metallsøkere fra Møre Detektorlaug, opplyser fylkeskommunen.

Tiltaket er støttet av Riksantikvaren, og søket er planlagt som en ren kartlegging. Det som blir funnet skal ikke graves opp, men måles nøye inn på kart, ifølge fylkeskommunen.

Mønster og båtnagler

– Vi ønsker i første rekke å danne oss et bilde av spredningen av funn i området og særlig båtnagler. Håpet er å få fram et mønster i spredningen av funnene, slik at vi kan få fram formen på selve Edøyskipet. Vi er klar over at resultatene kan bli helt forskjellig enn det vi håper på. Det er godt mulig at funnmønstret vil fremstå som et kaos uten noe påviselig system, sier Ringstad.

Møre og Romsdal fylkeskommune planlegger et samarbeid med NTNU, Vitenskapsmuseet i Trondheim om et slikt prosjekt allerede til neste år.

Georadar avdekket skip

Edøyskipet ble oppdaget i fjor høst, da NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) på oppdrag fra fylkeskommunen og Smøla kommune gjennomførte en georadarundersøking i området. Bilde fra georadaren viste avtrykk av et skip, trolig et vikingskip, som har vært 16–17 meter langt.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 7 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 7 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 8 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 8 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte