Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 november 2020 16:45
Del på Facebook
Økokrim. Foto: Erik Johansen / NTB
Økokrim. Foto: Erik Johansen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økokrim har fått god trening i å behandle saker der lønnskompensasjonsordningen er misbrukt. Det kommer godt med når nye bransjer får satt av midler.

Mens det var 50 slike saker i oktober, er det 60 saker i november.

– Det innebærer nødvendigvis ikke at det er så mange nye saker. Nav har nå skrevet til de som er registrert som ansatte. Her har du hele spekteret fra dem som kan ha vært med på bedrageriene, og helt til den andre enden til de som har fått ID-en sin stjålet, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til NTB.

I en av disse sakene ble en mann i 30-årene nylig varetektsfengslet i fire uker i Nedre Romerike tingrett, siktet for grovt bedrageri. Saken etterforskes av Økokrim som mener han utnyttet en midlertidig støtteordning for å jukse til seg koronapenger, skriver Romerikes Blad.

I slutten av august ble det opplyst at i alt 17.000 søknader er stanset av Skatteetatens automatiske kontrollmekanisme. Omfanget er 1,3 milliarder kroner. De har i tillegg sendt ut 3.700 tilbakebetalingskrav på til sammen 189 millioner kroner.

Den første bølgen

Nordeng sier at mye kan tyde på at den første bølgen er avdekket av Nav.

– De legger jo inn sperringer etter hvert på alle som har vært involvert. De nyeste anmeldelsene som kommer nå, er egentlig for en stor del de samme sakene, sier han.

annonse

Førstestatsadvokaten sier at de er i ferd med å få et godt grep på disse sakene. Det andre de arbeider med nå, er å prøve å forutse hvor slike saker kommer neste gang.

– Nå skal hotell- og restaurantbransjen få en egen runde på milliardbeløp. Denne bransjen har jo vært plaget. Det skal også deles ut ganske store kulturmidler der kontrollapparatet ikke har arbeidet like mye med dette som for eksempel Skatteetaten har gjort.

Etablerer samarbeid

Økokrim tar nå kontakt og prøver å etablere et godt samarbeid med dem som er satt opp til å kontrollere den enkelte ordningen.

– Vi vil ligge litt i forkant eller i hvert fall på høyde med disse nye rundene. Vår jobb nå blir å nyttiggjøre oss de erfaringene vi allerede har med slike saker. Vi føler vi er blitt litt smartere, sier Nordeng.

Han forteller at de bruker ganske store ressurser på covid-19-bedrageriene om dagen og vil gjøre det lenge fremover.

– Dette vil naturligvis kunne gå ut over andre viktige oppgaver hvis vår ressursbruk på disse sakene ikke blir kompensert, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte