Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
02 desember 2020 08:57
Del på Facebook
– Koronapandemien har hatt en større effekt på sykefraværet i tredje kvartal enn i andre kvartal, påpeker Nav-direktør Hans Christian Holte. Foto: Lise Åserud / NTB
– Koronapandemien har hatt en større effekt på sykefraværet i tredje kvartal enn i andre kvartal, påpeker Nav-direktør Hans Christian Holte. Foto: Lise Åserud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykefraværet var på 6,2 prosent i tredje kvartal, viser sesongjusterte tall fra Nav og SSB. Det er en oppgang på 5,9 prosent fra andre kvartal.

– Sykefraværet er høyere enn før koronapandemien, men fortsatt litt lavere enn i første kvartal, da pandemien brøt ut i Norge, skriver Nav i en pressemelding.

Det sesongjusterte sykefraværet er 0,4 prosentpoeng høyere enn i tredje kvartal i 2019 da fraværet var på 5,8 prosent. Tall som også er justert for influensa og korona, viser derimot en noe lavere oppgang fra 5,9 til 6,1 prosent.

Det totale sykefraværet i tredje kvartal var på 4,8 prosent for menn og 7,9 prosent for kvinner.

Større koronaeffekt

Det sesongjustere legemeldte fraværet var på 5,3 prosent i tredje kvartal i år, mens egenmeldt sykefravær var på 1 prosent i tredje kvartal i år. Det er en oppgang på hele 41 prosent fra foregående kvartal.

– Koronapandemien har hatt en større effekt på sykefraværet i tredje kvartal enn i andre kvartal. Det er særlig det egenmeldte sykefraværet som nå øker kraftig. Vi må tilbake til våren 2017 for å finne et like høyt nivå på egenmeldt fravær. Det legemeldte sykefraværet viser kun en svak økning, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Uten sesongjusteringen var det legemeldte fraværet 4,5 prosent, en økning på 5,7 prosent fra tredje kvartal i 2019. Det er likevel en lavere oppgang enn i første kvartal da oppgangen var på 11,4 prosent fra 2019.

Variasjoner

Fraværsøkningen er størst i bergverksdrift og utvinning og i bygg- og anleggsvirksomhet, opp 11 og 10,8 prosent fra samme kvartal i fjor.

– Økningen kan henge sammen med at disse næringene er særlig sterkt rammet av konjunkturnedgangen i norsk økonomi. De lar seg i tillegg vanskelig kombinere med hjemmekontor, noe som øker risikoen for smitte for disse arbeidstakerne, sier Holte.

Finansiering- og forsikringsvirksomhet og informasjon og kommunikasjon skiller seg særlig ut i positiv forstand. De er ned henholdsvis 10,6 og 6,2 prosent fra 2019.

Samtlige fylker har en økning fra tredje kvartal i fjor. Størst økning har Rogaland, Vestland og Troms og Finnmark, opp 9,1, 9,0 og 8,4 prosent. Oslo har minst økning med 1,6 prosent.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrMener du for alvor at en KS2-analyse må kvalitetssikres på nytt bare på grunn av prisstigning?
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDersom du er så enfoldig at du trur at der ikkje har vore prisstigning etter 2022 og fram til ein ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrHvor lang tid går det før en må oppdatere KS2-analysen datert mars 2023 fordi den er utgått på dato og ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøPkt 8.4 første avsnitt. Må i det minste oppdaterast for ikkje å villeie Finansdepartementet og Stortinget 
Terje Sundsbø 21 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår går holdbarhetsdatoen for KS2-analysen ut?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøKva blir totalkostnaden for å bygge strekninga Vik til Molde?
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse