Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 desember 2020 11:11
Del på Facebook
Det er nå flertall for domstolsreformen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
Det er nå flertall for domstolsreformen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp avviser alle anklager om at domstolsreformen er en «sentraliseringsreform» og står fast ved at ingen lokale domstoler legges ned.

Frp og regjeringspartiene har sikret flertall for den omstridte domstolsreformen. Avtalen innebærer også en budsjettøkning på 40 millioner ekstra kroner.

Reformen vil redusere 60 tingretter og 69 rettssteder til 23 tingretter, men beholde samme antall rettssteder. Antall jordskifteretter skal reduseres fra 34 til 19. Ingen arbeidsplasser skal etter planen legges ned.

– Resultatet er at ingen lokale domstoler legges ned, bemanningen landet rundt består, spesialiseringen og fagmiljøene i distriktene blir sterkere, og rettssikkerheten til alle overalt blir bedre. Senterpartiet kaller dette for «sniknedleggelse» og «rasering av domstolene». Jeg mener det blir for dumt, og det tror jeg folk flest også ser, sier justispolitisk talsmann for Frp, Per-Willy Amundsen.

Saken har vakt betydelig politisk engasjement lokalt, og med budsjettavtalen regjeringen inngikk med Fremskrittspartiet tirsdag, vil reformen bli gjennomført.

I tillegg vil domstolene bli tilført ytterligere 40 millioner kroner til flere dommere og lyd- og bildeopptak av rettssaker.

– Stor modernisering

– Reformen er den største moderniseringen av domstolene i nyere tid, sier justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre.

– Det betyr at vi kan gjøre noe alvorlig på dette ganske raskt. Jeg synes dette er utrolig bra, sier direktør Sven Marius Urke i Domstoladministrasjonen til Rett24 om reformen og de 40 millionene.

Motstand

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har vært sterke motstandere av reformen. I Klassekampen tirsdag sier leder i justiskomiteen, Lene Vågslid i Arbeiderpartiet, at de vil skrote reformen dersom det blir regjeringsskifte neste år.

– Vi ønsker oss ikke reformen som varslet. Den er unødvendig og egentlig bare en reform for felles ledelse og en potensiell sniknedleggelse av de gamle tingrettene, sier Vågslid til avisa.

180 ordførere over hele landet har også undertegnet et opprop hvor de protesterer mot reformen og krever en utredning av den, skrev avisa Nationen nylig.

– Frp svikter domstolene

– Det er veldig skuffende at Frp har gått vekk fra lovnadene de kom med i mai om å berge alle domstolene, sier Jenny Klinge, justispolitisk talsperson for Senterpartiet.

– Først garanterte Frp for domstolenes framtidige eksistens og så la de disse i en vektskål for å forhandle om billigere sprit eller færre flyktninger. Jeg mener dette er en trist måte å drive politikk på, sier hun.

Klinge viser til at Frps justispolitiske talsperson, Per-Willy Amundsen, i oktober åpnet for at Frp kunne endre standpunkt i domstolssaken i forhandlinger med regjeringen om statsbudsjettet.

– Jeg hadde forventet litt større evne til å lytte til disse protestene fra et parti som senest i mai garanterte for at disse domstolene skulle opprettholdes. Men man bør vel ikke bli overrasket over noe som helst fra Frp, sier Klinge.

– At Senterpartiet er motstandere av reformen er en ærlig sak, men å forpurre debatten i ukevis med en rekke falske anklager burde de holde seg for gode for, sier justispolitisk talsmann for Frp, Per-Willy Amundsen.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2023
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 9 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnTyr du til hersketeknikker for å slippe å svare på vanskelige spørsmål?
Terje Sundsbø 22 timer siden Egosentriske sunnmøringer
@Anne Mari SandshamnTvert imot – den raskeste traséen for flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden går om Otrøya, dvs. Møreaksen. Dermed blir ...
Anne Mari Sandshamn 23 timer siden Egosentriske sunnmøringer
@Terje SundsbøDER sa du det!!! og de største egoistene er i Molde, ute på Midsun/Otrøya og Gossen da!!!  HAHAHAHAHAHA, Snakk om ...
Frode Hoseth 1 dager siden Et bedrag uten sidestykke
Og så har styret i helseforetaket en styreleder som formidler sin uvitenhet og at han vet iiiiiingenting.
Terje Sundsbø 1 dager siden Egosentriske sunnmøringer
Egoistene ønsker at Møreaksen bygges ut først nærmest seg selv. Men knapt noe politisk parti har Romsdalsaksen i sitt partiprogram. ...
Rune Kristiansen 2 dager siden Et bedrag uten sidestykke
Klar tale. La oss ikke forglemme at om du yter motstand mot disse "helse"toppene fordummes du med  utspekulert maktspråk slik ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte