Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
02 desember 2020 11:11
Del på Facebook
Det er nå flertall for domstolsreformen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
Det er nå flertall for domstolsreformen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp avviser alle anklager om at domstolsreformen er en «sentraliseringsreform» og står fast ved at ingen lokale domstoler legges ned.

Frp og regjeringspartiene har sikret flertall for den omstridte domstolsreformen. Avtalen innebærer også en budsjettøkning på 40 millioner ekstra kroner.

Reformen vil redusere 60 tingretter og 69 rettssteder til 23 tingretter, men beholde samme antall rettssteder. Antall jordskifteretter skal reduseres fra 34 til 19. Ingen arbeidsplasser skal etter planen legges ned.

– Resultatet er at ingen lokale domstoler legges ned, bemanningen landet rundt består, spesialiseringen og fagmiljøene i distriktene blir sterkere, og rettssikkerheten til alle overalt blir bedre. Senterpartiet kaller dette for «sniknedleggelse» og «rasering av domstolene». Jeg mener det blir for dumt, og det tror jeg folk flest også ser, sier justispolitisk talsmann for Frp, Per-Willy Amundsen.

Saken har vakt betydelig politisk engasjement lokalt, og med budsjettavtalen regjeringen inngikk med Fremskrittspartiet tirsdag, vil reformen bli gjennomført.

I tillegg vil domstolene bli tilført ytterligere 40 millioner kroner til flere dommere og lyd- og bildeopptak av rettssaker.

– Stor modernisering

– Reformen er den største moderniseringen av domstolene i nyere tid, sier justispolitisk talsperson Peter Frølich i Høyre.

– Det betyr at vi kan gjøre noe alvorlig på dette ganske raskt. Jeg synes dette er utrolig bra, sier direktør Sven Marius Urke i Domstoladministrasjonen til Rett24 om reformen og de 40 millionene.

annonse

Motstand

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har vært sterke motstandere av reformen. I Klassekampen tirsdag sier leder i justiskomiteen, Lene Vågslid i Arbeiderpartiet, at de vil skrote reformen dersom det blir regjeringsskifte neste år.

– Vi ønsker oss ikke reformen som varslet. Den er unødvendig og egentlig bare en reform for felles ledelse og en potensiell sniknedleggelse av de gamle tingrettene, sier Vågslid til avisa.

180 ordførere over hele landet har også undertegnet et opprop hvor de protesterer mot reformen og krever en utredning av den, skrev avisa Nationen nylig.

– Frp svikter domstolene

– Det er veldig skuffende at Frp har gått vekk fra lovnadene de kom med i mai om å berge alle domstolene, sier Jenny Klinge, justispolitisk talsperson for Senterpartiet.

– Først garanterte Frp for domstolenes framtidige eksistens og så la de disse i en vektskål for å forhandle om billigere sprit eller færre flyktninger. Jeg mener dette er en trist måte å drive politikk på, sier hun.

Klinge viser til at Frps justispolitiske talsperson, Per-Willy Amundsen, i oktober åpnet for at Frp kunne endre standpunkt i domstolssaken i forhandlinger med regjeringen om statsbudsjettet.

– Jeg hadde forventet litt større evne til å lytte til disse protestene fra et parti som senest i mai garanterte for at disse domstolene skulle opprettholdes. Men man bør vel ikke bli overrasket over noe som helst fra Frp, sier Klinge.

– At Senterpartiet er motstandere av reformen er en ærlig sak, men å forpurre debatten i ukevis med en rekke falske anklager burde de holde seg for gode for, sier justispolitisk talsmann for Frp, Per-Willy Amundsen.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte