fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 desember 2020 11:10
Kommunene har ansvar for å hjelpe dem som strever med å skaffe seg bolig på egen hånd. Nå vil regjeringen gjøre ansvaret enda tydeligere og gi fylkesmannen ansvar for å følge med på om kommunene gjør det de skal. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Kommunene har ansvar for å hjelpe dem som strever med å skaffe seg bolig på egen hånd. Nå vil regjeringen gjøre ansvaret enda tydeligere og gi fylkesmannen ansvar for å følge med på om kommunene gjør det de skal. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Tusenvis av mennesker mangler et trygt sted å bo. Røde Kors savner konkrete tiltak i regjeringens strategi for å løse problemet.

– Vi er glad regjeringen anerkjenner at det er tøft for dem som ikke har et godt sted å bo i dag, med statsministerens nullvisjon for bostedsløse i Norge. Samtidig mener vi regjeringen kunne vært mer konkrete i sine forslag for å sikre alle tak over hodet, sier analytiker i Røde Kors Ingrid Iversen Hølaas.

Regjeringen lanserte onsdag en ny boligsosial strategi med flere tiltak og en nullvisjon for bostedsløse. Den foreslår også lovendringer som skal stramme inn kommunenes ansvar for å sikre at alle har et trygt hjem.

Gamle tall

Nesten 180.000 mennesker strever med å skaffe seg tak over hodet på egen hånd, og 4.000 regnes som bostedsløse, heter det i pressemeldingen fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Men Røde Kors påpeker at tallene er fra 2016 og at nye tall først kommer neste år.

– Det er overraskende at regjeringen ikke har kartlagt hvor mange bostedsløse det er i Norge nå, påpeker Røde Kors i en pressemelding.

Organisasjonen har laget en rapport om barn og unge som ikke har noe fast hjem. I denne vises det til ungdom i Oslo og Trondheim som bytter seksuelle tjenester mot et sted å bo, barn som sover ute og unge som blir plassert på hospits hvor det er mye rus. Røde Kors etterlyser flere tilpassede boligtilbud til barn og unge og bedre støtte til kommunene.

Tilsyn

Regjeringen sendte onsdag en ny lov på høring som skal klargjøre kommunenes ansvar for det boligsosiale arbeidet. Den vil også gi fylkesmannen ansvar for å føre tilsyn med at kommunen oppfyller plikten til å gi bistand til vanskeligstilte på boligmarkedet.

Blant kravene til kommunen er at den skal ta boligsosiale hensyn i planleggingen og ha oversikt over behovet for boliger til vanskeligstilte, påpeker Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding.

Den forrige boligsosiale strategien kom i 2014, og nå har altså regjeringen lansert en strategi som varer fram til 2024. Her snakkes det om en nullvisjon for bostedsløse. Strategien retter seg spesielt mot å hjelpe barn og unge og personer med nedsatt funksjonsevne.

– Målet er at alle, uavhengig av bakgrunn, forutsetninger og personlige egenskaper skal få muligheten til å eie og forme et hjem som passer dem, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

– Tror ikke på det

Blant grepene i strategien er å styrke ordninger for startlån og bostøtte og tiltak for å gjøre det tryggere å leie. Regjeringen vil også «vurdere å gi større handlingsrom for å ta boligsosiale hensyn i kommunal planlegging».

– Hadde Astrup ment alvor, kunne regjeringen stemt for SVs forslag om å gi kommunene mulighet til å legge inn sosiale krav til utbyggerne. Jeg tror ikke på denne snuoperasjonen før jeg ser det, sier SVs Karin Andersen.

Hun anklager regjeringen for å si en ting og gjøre noe annet, og viser til at regjeringen har kuttet i tilskuddet til utleieboliger i budsjettet for neste år. Selv om bostøtten har økt, har også boligutgiftene til de som får denne støtten, økt, og de går dermed i minus med regjeringens politikk, mener hun.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag

Siste kommentarer

Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 16 timer siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...
Asgeir Fosnavåg 23 timer siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
For fleire år attende vart eg klar over Sves private kamp om å få kyststamvegen vår til å gå via ...
Jan Rune Haukvik 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
@jon ingar eikSå du vet heller ikke hvordan disse to prosjektene finansieres helt ulikt? 
Roy Gravdehaug 1 dager siden Rask realisering av E136 – skrot Møreaksen!
Vi kan være uenige i mye vi her i fylket, men så dumme tror jeg faktisk ikke Nordmøres befolkning er. ...
Nevner en liten sak som Espen Barth Eide har hatt kleptomanpølsene sine borti... han er like sleip som en Ål ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte