fbpx
Annonse
Annonse
Vidar Holm har lang og bred erfaring med julebelysning. Her ser vi huset hans i Klæbu. Foto: Vidar Holm
Vidar Holm har lang og bred erfaring med julebelysning. Her ser vi huset hans i Klæbu. Foto: Vidar Holm

Vidar Holm har i en årrekke vært lidenskapelig opptatt av hobbyen julelysopphenging i den mørke årstid. 

Etter å ha overgått seg selv på eget hus i Klæbu, er han for tiden i full gang på ulike steder på Smøla hvor det pyntes både båter, sjøhus, brygger, sykehjem og bolighus. 

Stadig vekk blir han spurt om råd og tips og han bestemte seg derfor for å lage en tipsliste i form av julelysopphengingens 10 bud.

Julelysopphengingens 10 bud – av Vidar Holm
  1. Tålmodighet.Ting tar tid! Lenger enn du tror og håper på.
  2. Bestem deg for hva du skal pynte og belyse før du handler inn. Ta mål. Lyslenker med gummikabel (220 Volt) er mye dyrere men mye mer holdbare og vil over tid lønne seg. Utbyggbare lenker gir flere muligheter og færre støpsel.
  3. Bestem deg for hvordan du vil det skal se ut når ferdig så det ikke ender opp med å se ut som om julebelysningens samlede produkter er utstilt på messe. Ikke dermed sagt at det ikke skal være farger eller blinke. Det er smak og behag. Men greit med en form for plan.
  4. Sørg for at du har skjøteledninger og kontakter nok så du får lys i lysene. Utekontakter er lurt. Ledninger i klem er ikke lurt
  5. Det første du gjør når åpner ei eske med lys er å teipe ledningen fra kontakten til trafo og 10 cm bortover. All julebelysning på 12 Volt med tynne ledninger er laget for å bli ødelagt etter noen få bøyinger inn mot trafo. For 220 V system med gummikabel er det annerledes da kravet til utforming er mye strengere. Bruk plastkasse med noe tungt oppå over koblinger og ledninger ute.
  6. Husk naboene. Det er de som ser kunstverket. Ikke du. Du er inne. Tidsur for slukking om natta og på dagtid er og lurt på mange vis. Lite strømforbruk på LED lys men alle monner drar.
  7. Heng opp lenker stramt men med mange festepunkter. Maks en meter. Kabler slites fort av i vind om ikke. Bruk lang tynn spiker og snurr ledning et par ganger rundt hver. Et halvstikk er og lurt for hver meter. Avlaste strekk. Strips i bøyler langs takrenner er et ok alternativ. Stifter du er du i deep shit. Kabel kan skades og du får en jobb med å ta det ned igjen.
  8. Lysnett og lenker på busker og trær må ha god slakk for ikke å bli ødelagt i vind. Ta ned pynt på busker og trær etter bruk.
  9. Begynn i god tid og i dagslys. Dette er ikke noe man finner på 30 November eller 23 Desember og skal ha klart i en fei.
  10. Kjøp inn mer til neste år. Enjoy! 

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte