Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
08 januar 2021 20:31
Del på Facebook
Sittende president Donald Trump sier at han ikke vil delta i innsettelsen av påtroppende president Joe Biden om under to uker. Foto: Jacquelyn Martin, AP / NTB
Sittende president Donald Trump sier at han ikke vil delta i innsettelsen av påtroppende president Joe Biden om under to uker. Foto: Jacquelyn Martin, AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump skal ikke delta i seremonien der Joe Biden formelt blir innsatt som USAs 46. president den 20. januar.

– Til alle som har spurt, jeg kommer ikke til å delta i innsettelsen på 20. januar, bekrefter Trump selv på Twitter. Han oppgir ingen årsak for ikke å delta.

Det er ventet at visepresident Mike Pence vil delta i innsettelsen, men det er foreløpig ikke bekreftet. Den forrige presidenten fra Det republikanske partiet, George W. Bush, har imidlertid bekreftet at han vil delta. Det vil også de to tidligere demokratiske presidentene Bill Clinton og Barack Obama, skriver CNN.

Pence deltar trolig

På torsdag innrømmet Trump i en videohilsen at hans periode snart var over, men han nevnte ikke Biden ved navn og erkjente heller ikke eksplisitt at han tapte presidentvalget i november.

I videohilsenen, som brøt tydelig med det meste han har sagt før, sa Trump at han ville sørge for en jevn, ordentlig og sømløs maktovertakelse. Med den nye Twitter-meldingen går Trump langt i å undergrave gårsdagens melding.

Tradisjonelt er deltakelsen i etterfølgerens innsettelse et symbol på fredelig maktovertakelse i USA.

Ikke skjedd siden 1869

Kun tre presidenter har tidligere tatt et aktivt valg om ikke å delta i etterfølgerens innsettelsesseremoni. Siste gang det skjedde var i 1869, da Andrew Johnson ikke deltok på etterfølgeren Ulysses S. Grants innsettelse. De to andre var John Adams i 1801 og John Quincy Adams i 1829.

I tillegg deltok ikke Woodrow Wilson i etterfølgerens innsettelse i 1921, grunnet svak helse. Richard Nixon gikk av som president i 1974, et enestående tilfelle i amerikansk historie, og deltok heller ikke i Gerald Fords innsettelse.

Vold og opptøyer

Onsdag stormet en gjeng med Trump-tilhengere Kongressen etter en tale fra presidenten foran tusenvis av mennesker som demonstrerte mot valgresultatet.

Kongressen måtte stoppe den seremonielle behandlingen av valgresultatet, og kongressmedlemmer ble evakuert. Volden og opptøyene som oppsto, er blitt sterkt fordømt av politikere i begge partier, samt av internasjonale ledere.

Domstoler har åpnet for å undersøke Trumps rolle i å oppildne mobben, og myndighetene vurderer bruk av det 25. grunnlovstillegget for å fjerne Trump eller gå til ny riksrettssak.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø Nylig Frihet til å kunne velge bilen
Men hvorfor mener Frank Sve og Frp at bilistene ikke skal kunne ferdes når de vil, men måtte vente på ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte