fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 januar 2021 00:21
President Joe Biden undertegner sine første presidentordrer i Det ovale kontor, blant annet om å melde USA inn igjen i Paris-avtalen. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Joe Biden undertegner sine første presidentordrer i Det ovale kontor, blant annet om å melde USA inn igjen i Paris-avtalen. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Som det første han gjorde som president, undertegnet Joe Biden en rekke presidentordrer som reverserer Donald Trumps politikk, særlig på klima og innvandring.

Foruten å ta USA inn i Parisavtalen igjen ga han ordre om at USA også skal slutte seg til Verdens helseorganisasjon WHO igjen.

Flere av de 15 dekretene han signerte, omhandlet miljø, blant dem stans i byggingen av oljerørledningen Keystone XL fra Canada og et moratorium mot olje- og gassleting i et naturreservat i Alaska.

Stanser muren

På innvandringsfeltet stanset han byggingen av muren langs grensa til Mexico, som var et av Trumps fremste og mest kostbare valgløfter, og han opphevet det omstridte forbudet mot innvandring fra et titall land, de fleste muslimske.

Han varslet samtidig at han sender et forslag til innvandringsreform til Kongressen som åpner veien til amerikansk statsborgerskap for 11 millioner ulovlige immigranter og styrker arbeidet med å gjenforene familier som ble splittet på grensa til Mexico.

Han varslet også en styrking av DACA-reglene som gir oppholdstillatelse til hundretusener av unge som kom til USA som barn. De vil nå også få en vei til amerikansk statsborgerskap.

Tiltak mot pandemien

Biden var også sterkt fokusert på å styrke kampen mot koronapandemien, som hittil har tatt over 400.000 amerikanske liv.

Blant annet innførte han et påbud om å bruke munnbind i føderale bygninger over hele USA og på offentlig transport mellom delstatene.

I den forbindelse oppfordret han også alle amerikanere til å bruke munnbind i offentligheten i de neste 100 dagene. Dette er kun en oppfordring siden føderale myndigheter ikke kan innføre et slikt påbud utenfor føderal eiendom.

Kriseplan til Kongressen

Biden har allerede gjort det klart at han vil jobbe for at Kongressen vedtar en omfattende kriseplan på 1.900 milliarder dollar for å hjelpe dem som er rammet av koronapandemien, og styrke økonomien.

Denne planen kommer til å møte betydelig motstand fra republikanere som er skeptiske til store statlige utgifter.

Bidens overgangsteam sa tidligere at hensikten med presidentordrene allerede første dag var å reversere de verste skadene fra Trump-administrasjonen.

I valgkampen var de varslede ordrene hjørnesteiner i hans politikk for å reversere Trumps harde tiltak mot innvandring, en slapp holdning til offentlig helse og motvilje mot internasjonalt samarbeid om klimaendringer.

Fornøyd FN-sjef

FNs generalsekretær António Guterres var blant dem som er svært fornøyd med at Biden tar USA inn i Parisavtalen igjen.

– Jeg tar med glede imot president Bidens avgjørelse om igjen å slutte seg til Parisavtalen og dermed slutte seg til den voksende koalisjonen av regjeringer, land, stater, selskap og folk som tar ambisiøse grep for å motvirke klimakrisen, sier Guterres i en uttalelse.

Derimot ble ordren om å vrake Keystone-rørledningen møtt med skuffelse fra Canadas statsminister Justin Trudeau.

Han peker på at oljerørledningen, som etter planen skulle frakte hundretusener av fat olje fra oljesandfeltene i Alberta til USA, bidrar til tusener av arbeidsplasser på begge sider av grensa.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Børre Rønningen 15 minutter siden Sp/Ap regjeringa, Høgre og SV, sviktar «vanlige folk»
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Kan ikke noen ta et luftfoto, eller et kart, og tegne en rød strek der trappen skal gå?
Ketil Strand Andersen 3 dager siden «How dare U?»
Spot on!!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte