fbpx
Annonse
Annonse
En teststasjon for koronaviruset ble påtent av demonstranter i Urk, nord for Amsterdam, lørdag kveld. Foto: Pro News via AP / NTB
En teststasjon for koronaviruset ble påtent av demonstranter i Urk, nord for Amsterdam, lørdag kveld. Foto: Pro News via AP / NTB

Demonstrasjoner mot portforbudet som er innført under koronakrisen i Nederland, utartet til opptøyer og plyndring enkelte steder søndag.

Myndighetene brukte vannkanon og hunder i sentrum av Amsterdam søndag der flere hundre demonstranter hadde samlet seg, melder kringkasteren NOS.

Over 100 personer ble pågrepet før politiet fikk kontroll over situasjonen på Museumplein i 18-tiden, opplyser myndighetene i Amsterdam.

I Eindhoven i sør brukte politiet tåregass for å spre en gruppe på flere hundre personer, ifølge TV-stasjonen Omroep Brabant. Blant demonstrantene antas det å ha vært tilhengere av den innvandringsfiendtlige Pegida-bevegelsen som hadde varslet en demonstrasjon i byen.

Mange kastet stein på politiet, og minst 55 personer ble pågrepet i Eindhoven, opplyser politiet.

Testsenter nedbrent

Ved sentralstasjonen i Eindhoven ble flere forretninger plyndret, og en rekke kjøretøy ble påtent, ifølge lokale medier. Alle tog til og fra stasjonen ble stanset.

Voldshandlingene omtales som de verste som har rammet Nederland hittil i pandemien.

Portforbudet som ble innført lørdag, gjelder fra klokka 21 om kvelden til 4.30 om morgenen. Over 3.600 personer hadde søndag blitt bøtelagt for brudd på portforbudet, opplyser politiet.

Lørdag kveld ble et testsenter for korona satt i brann under opptøyer mot portforbudet i fiskelandsbyen Urk nord i landet.

– Brannen ved et testsenter i Urk går langt over alle grenser, sier helseminister Hugo de Jonge søndag, og justisminister Fred Grappenhaus fordømte også voden.

– Dette har ingenting med å demonstrere mot koronatiltak å gjøre. Dette er bare kriminell oppførsel, folk som med vilje angriper politiet, journalister og andre hjelpearbeidere, sa Grappenhaus.

Første siden krigen

Portforbudet er det første som er innført i Nederland siden andre verdenskrig. Statsminister Mark Rutte sier det er nødvendig for å få ned smittetallene. Brudd på portforbudet straffes med bøter på 95 euro.

Alt før portforbudet ble innført, rådet de strengeste smitteverntiltakene hittil i pandemien. Barer og restauranter ble stengt i oktober, og i desember skoler og butikker uten nødvendige varer.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte