fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 februar 2021 13:57
Det amerikanske bombeflyet B1B Lancer fløy over Byneset i Trondheim i forbindelse med Trident Juncture-øvelsen i 2018. Den gang landet ikke bombeflyet. I løpet av kort tid lander bombeflytypen trolig for første gang i Norge på Ørland flystasjon. Arkivfoto: Gorm Kallestad
Det amerikanske bombeflyet B1B Lancer fløy over Byneset i Trondheim i forbindelse med Trident Juncture-øvelsen i 2018. Den gang landet ikke bombeflyet. I løpet av kort tid lander bombeflytypen trolig for første gang i Norge på Ørland flystasjon. Arkivfoto: Gorm Kallestad

Amerikanske bombefly av typen B-1 ankommer i løpet av kort tid Ørland flystasjon og kan bli her én måned.

– Vi har den glede av å ta imot en amerikansk avdeling med B-1 bombefly, som kommer til Ørland om en stund, sier sjef for Ørland flystasjon og 132 Luftving, Øivind Gunnerud, til Adresseavisen tirsdag.

Det er ikke klart når, hvor mange eller hvor lenge bombeflyene blir, men Gunnerud er forberedt på at de kan operere på norsk jord en måneds tid.

Samtrening

Rundt 200 amerikanske soldater ankommer Ørland denne uka, opplyser Forsvaret i en pressemelding. De første ankom mandag. Norske styrker skal trene sammen med de amerikanske B-1-flyene en periode.

– Dette gir Forsvaret en god anledning til å trene alliert mottak og vertslandsstøtte. Denne typen integrert trening med nære allierte øker begges evne til å samarbeide i våre nærområder, sier sjef for Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland.

Samtreningen demonstrerer amerikansk forpliktelse til forsvaret av Norge og Europa, ifølge Skinnarland.

Omfattende smitteverntiltak

Saken ble først omtalt av det nederlandske flynettstedet Scramble.nl , og i helgen ble saken plukket opp av NRK.

Det er iverksatt omfattende smitteverntiltak. De amerikanske soldatene må blant annet gjennomføre tester før og etter landing, samt en test sju dager etter ankomst. De må også sitte i karantene i ti dager.

Nylig avlyste Forsvaret den store vinterøvelsen Joint Viking. De har måttet tåle kraftig kritikk for at de ventet så lenge med avlysningen, til tross for gjentatte advarsler fra Folkehelseinstituttet med henvisning til smittesituasjonen.

Ny kald krig?

Rødt reagerer på amerikanernes tilstedeværelse og mener Norge blir et ledd i en opptrapping av konflikten mellom USA og Russland. Partiet mener regjeringen legger opp et livsfarlig løp.

– Dette er enda et eksempel på hvordan regjeringa kneler for Washington og lar amerikanerne lage økt spenning og utrygghet med sin eskalering, mens vanlige folk i Finnmark biter tennene sammen og jobber for fred, sier stortingsrepresentant og leder i Rødt, Bjørnar Moxnes via politisk rådgiver Andreas Liebe Delsett i en epost til NTB.

Også professor ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, mener at utviklingen passer inn i et mønster av kald krig, ifølge NRK.

– Norge trekkes aktivt inn i stormaktsrivaliseringen mellom Russland og USA. Det øker sannsynligheten for at Norge blir en slagmark for USA og Russland hvis det skulle bli en konflikt eller en krise som spinner ut av kontroll. Norges interesse ligger i å balansere mellom USA i vest og Russland i øst, sa Heier til NRK i helgen.

Stort flertall på Stortinget

Høyre forsvarspolitiske talsperson, Hårek Elvenes, mener USAs sikkerhetsgaranti er fundamental for nordmenns sikkerhet og reagerer på Rødts framstilling av saken.

– Dette er villet politikk fra et stort flertall på Stortinget. Rødt befinner seg på en egen planet i sikkerhets- og forsvarspolitikken og lyder som ekkoet fra Kreml, sier Elvenes.

Alliert trening, øving og operasjoner i Norge og norske nærområder er svært viktig for forsvaret av Norge, mener han. Det er sentralt for både Nato og flere av Norges nærmeste allierte.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Kan ikke noen ta et luftfoto, eller et kart, og tegne en rød strek der trappen skal gå?
Ketil Strand Andersen 3 dager siden «How dare U?»
Spot on!!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte