Tirsdag startet muslimenes andre ramadan under koronapandemien. Store samlinger må unngås, så i år er det digitalt det skjer.
– Det skjer både ingenting og mye. Vanligvis er moskeene fulle i ramadan, spesielt i løpet av kveldene og nettene er hundrevis innom. I år digitaliserer vi nesten alle arrangementene, sier styremedlem Hummam Bhutta i Islamic Cultural Centre Norway (ICC) til NTB
Moskeen på Grønland strømmer til flere hundre husstander, der mindre familier er samlet.
– Når du digitaliserer, er det lettere å nå ut til folk. Kanskje de som normalt ikke kunne kommet, kan være med i år, sier han.
– Vi strømmer to daglige foredrag med våre imamer. Ett på norsk og ett på urdu. Dermed tar vi vare på både den yngre og den voksne generasjonen, sier han.
– Ingen erstatning
Ramadan er regnet som den helligste muslimske måneden. Ifølge troen var det under ramadan at profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring.
– Ramadan er den måneden her i Norge da vi har det samholdet der vi samles i moskeen hver kveld, flere hundre mennesker. Den biten faller bort nå. Det finnes det ingen erstatning for, sier Bhutta.
Han forteller at det nok er stor forskjell på hvordan folk opplever årets ramadan. Han peker på at noen kan møtes i familier på fem-seks personer, mens for andre, som studenter fra andre steder i landet, er situasjonen en helt annen.
– Oppfordringen er å ta digitale møter. Bestill en handlekurv, så tar man et felles måltid på Zoom og Teams, sier Bhutta.
– Mer forberedt
Han sier at han tror mange nok vil savne muligheten til å invitere venner når helgen kommer.
– Samtidig er vi mer forberedt i år. Det var mer spontant med nedstenging i fjor. Folk er forberedt på at man ikke kan komme hit, vi har ikke gjort det på seks måneder, sier Bhutta, og legger til:
– Profeten Muhammed har sagt at dersom det er pandemi et sted, skal man ikke dra til landet, og man skal ikke ut av landet. Det har det vært mye fokus på. Jeg tror mange muslimer ikke visste om det, men jeg tror det har hjulpet en del.
(©NTB)