fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 mai 2021 15:31
Etter fire måneders utestengelse kom Facebooks kontrollorgan onsdag med sin beslutning om Donald Trump. Arkivfoto: Alex Brandon / AP /NTB
Etter fire måneders utestengelse kom Facebooks kontrollorgan onsdag med sin beslutning om Donald Trump. Arkivfoto: Alex Brandon / AP /NTB

Facebook opphever ikke utestengelsen av USAs ekspresident Donald Trump, men beslutningen må vurderes på nytt innen et halvt år.

Trump ble kastet ut av en rekke sosiale medier, inkludert Facebook, etter stormingen av Kongressen 6. januar. De hadde sett gjennom fingrene med Trumps oppildnende retorikk i flere år, men dagen etter stormingen hadde Facebook og datterselskapet Instagram fått nok.

Da kom beskjeden om at presidenten var utestengt i alle fall ut presidentperioden. Den var slutt 20. januar, men utestengelsen vedvarte, og Facebook sendte saken til sitt kontrollorgan, som er utnevnt og finansiert av selskapet, men som skal fungere som en uavhengig enhet.

Onsdag opprettholdt kontrollorganet utestengelsen og sa at Trumps meldinger 6. januar var et «alvorlig brudd» på Facebooks regler.

– En stor skam

Etter at denne beslutningen ble kjent, langet Trump ut både mot Facebook og andre store nettselskaper.

– Det Facebook, Twitter og Google har gjort, er en stor skam og en skam for landet vårt, sa Trump i en uttalelse.

Han hevdet at selskapene krenker ytringsfriheten hans og at de må betale en politisk pris for det.

Årsaken til at Trump ble utestengt både fra Facebook og Instagram, var uttalelsene og meldingene hans 6. januar.

– Vi elsker dere. Dere er veldig spesielle, sa Trump om sine tilhengere i en video. Etterpå kalte han dem «store patrioter» og sa at «denne dagen vil bli husket for alltid».

– Risiko for vold

Videoen ble publisert samtidig som Trump-tilhengere var i ferd med å storme Kongressen. Dette brøt Facebooks forbud mot å hylle personer som begår vold, ifølge selskapets kontrollorgan.

De mener Trump med sine uttalelser «skapte et miljø der det var alvorlig risiko for vold».

Samtidig sier de at utestengelse på ubestemt tid uten klare kriterier ikke er en reaksjon som holder vann. Facebook må derfor se på beslutningen på nytt om seks måneder. Da må selskapet «fastsette eller rettferdiggjøre» en passende reaksjon.

Kontrollorganet består av jurister, journalister og andre eksperter fra en rekke land. Vedtakene deres kan ikke ankes.

Onsdagens Trump-beslutning betyr imidlertid at saken sendes tilbake til Facebooks toppledelse. De må nå velge hva de vil gjøre med Trump om et halvt år.

Twitter sier nei

Trump er også utestengt fra YouTube og Twitter, og sistnevnte har sagt at det er uaktuelt å gjøre om på det. YouTube sier at blokkeringen kan oppheves når det ikke lenger er fare for vold.

Trump hadde 88 millioner følgere på Twitter, som var hans viktigste kommunikasjonskanal gjennom presidentskapet. Allerede tidlig om morgenen kunne det kom en strøm av meldinger i Twitters kortfattede format.

Etter utestengelsene forsvant han i stor grad fra offentligheten, og han har måttet ty til epost og andre kanaler for å nå ut til tilhengerne sine.

Tirsdag lanserte Trump en ny blogg der tilhengere kan kopiere meldingene hans til sosiale medier. Det er uklart om de sosiale mediene vil tillate dette.

På bloggen kommer Trump fortsatt med falske anklager om valgfusk og påstander om at det egentlig var han som vant presidentvalget i fjor.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Børre Rønningen 15 minutter siden Sp/Ap regjeringa, Høgre og SV, sviktar «vanlige folk»
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Kan ikke noen ta et luftfoto, eller et kart, og tegne en rød strek der trappen skal gå?
Ketil Strand Andersen 3 dager siden «How dare U?»
Spot on!!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte