Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
07 juni 2021 07:50
Del på Facebook
En tuk-tuk-sjåfør venter på turister i Madrid. Spania åpner mandag grensene for fullvaksinerte turister. Foto: Paul White / AP / NTB
En tuk-tuk-sjåfør venter på turister i Madrid. Spania åpner mandag grensene for fullvaksinerte turister. Foto: Paul White / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spania åpnet mandag grensene for vaksinerte turister fra hele verden. Håpet er å puste nytt liv i landets viktige turistnæring som har lidd under pandemien.

– Spania er et trygt reisemål, insisterer helseminister Carolina Darias og legger til at landet er i ferd med å «ta tilbake sitt globale lederskap innen turisme».

Jose Luis Prieto, som leder landets reisebyråforening Unav, håper på det han kaller en «spektakulær bedring». Ifølge ham har reiseaktører i Storbritannia, Frankrike og Tyskland – Spanias tre største markeder – de siste ukene mottatt et stort antall henvendelser.

Hoteller og restauranter på populære reisemål som Costa del Sol og Kanariøyene står klare til å ta imot gjester. Flyselskaper har startet opp igjen ruter som ble innstilt da pandemien var på sitt mest omfattende.

Flyplassen i Malaga sør i Spania ventet rundt 20 flygninger bare i morgentimene mandag, fra flere steder i Europa som Berlin, Lille, Frankfurt og London.

Fra samme dag kunne cruiseskip igjen få legge til kai i spanske havneanlegg.

Lettelser for uvaksinerte

Uvaksinerte europeere, som til nå har kunnet reise inn i Spania med en negativ PCR-test som er mindre enn tre dager gammel, kan fra nå av i stedet ta en billigere antigen-test.

Et skår i gleden for næringen er at Storbritannia, et av landets aller viktigste turistmarkeder, ikke har fjernet Spania fra sin liste over risikoland. Det betyr at britiske turister må gå i karantene når de kommer hjem, samt betale for dyre koronatester.

Vanligvis utgjør britene den største andelen turister fra ett enkelt land. I 2019 var mer enn en femdel av Spanias 83,5 millioner ankomster fra Storbritannia.

Skuffet over Storbritannia

Spanske myndigheter har til nå hatt flere løpende tiltak i gang for å lokke britiske turister til landet, blant annet ved å la briter uten PCR-test slippe inn i landet allerede fra slutten av mai.

Storbritannias beslutning om å fortsatt beholde Spania på listen over risikoland, er skuffende, synes Spanias helseminister.

Fredag ga Spanias turistminister Reyes Maroto uttrykk for samme syn da hun viste til at smittesituasjonen er lav i noen deler av Spania, blant annet på Kanariøyene. Hun sa at hun derfor ikke forstår Londons beslutning.

Samtidig ser usikkerhet ut til å ligge bak den store turoperatøren TUIs beslutning om å forlenge innstillingen av alle flygninger til Spania fram til 13. juni.

Hardt rammet økonomi

Britiske myndigheter kommer ikke til å vurdere situasjonen på nytt før om tre uker. Det er tre dyrebare uker for den spanske servicenæringen som håper på å kunne hente inn igjen noe av tapet fra i fjor da ankomstene fra utlandet falt 77 prosent sammenlignet med året før.

Spanias økonomi er blant de hardest rammede av koronakrisen i Vesten. Nedgangen i bruttonasjonalproduktet (BNP) var på 10,8 prosent i fjor.

Regjeringen har satt som mål å få 45 millioner tilreisende til Spania innen utgangen av inneværende år. Ved utgangen av april hadde landet registrert 1,8 millioner ankomster, ifølge offisiell statistikk.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse