Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 juni 2021 07:50
En tuk-tuk-sjåfør venter på turister i Madrid. Spania åpner mandag grensene for fullvaksinerte turister. Foto: Paul White / AP / NTB
En tuk-tuk-sjåfør venter på turister i Madrid. Spania åpner mandag grensene for fullvaksinerte turister. Foto: Paul White / AP / NTB

Spania åpnet mandag grensene for vaksinerte turister fra hele verden. Håpet er å puste nytt liv i landets viktige turistnæring som har lidd under pandemien.

– Spania er et trygt reisemål, insisterer helseminister Carolina Darias og legger til at landet er i ferd med å «ta tilbake sitt globale lederskap innen turisme».

Jose Luis Prieto, som leder landets reisebyråforening Unav, håper på det han kaller en «spektakulær bedring». Ifølge ham har reiseaktører i Storbritannia, Frankrike og Tyskland – Spanias tre største markeder – de siste ukene mottatt et stort antall henvendelser.

Hoteller og restauranter på populære reisemål som Costa del Sol og Kanariøyene står klare til å ta imot gjester. Flyselskaper har startet opp igjen ruter som ble innstilt da pandemien var på sitt mest omfattende.

Flyplassen i Malaga sør i Spania ventet rundt 20 flygninger bare i morgentimene mandag, fra flere steder i Europa som Berlin, Lille, Frankfurt og London.

Fra samme dag kunne cruiseskip igjen få legge til kai i spanske havneanlegg.

Lettelser for uvaksinerte

Uvaksinerte europeere, som til nå har kunnet reise inn i Spania med en negativ PCR-test som er mindre enn tre dager gammel, kan fra nå av i stedet ta en billigere antigen-test.

Et skår i gleden for næringen er at Storbritannia, et av landets aller viktigste turistmarkeder, ikke har fjernet Spania fra sin liste over risikoland. Det betyr at britiske turister må gå i karantene når de kommer hjem, samt betale for dyre koronatester.

Vanligvis utgjør britene den største andelen turister fra ett enkelt land. I 2019 var mer enn en femdel av Spanias 83,5 millioner ankomster fra Storbritannia.

Skuffet over Storbritannia

Spanske myndigheter har til nå hatt flere løpende tiltak i gang for å lokke britiske turister til landet, blant annet ved å la briter uten PCR-test slippe inn i landet allerede fra slutten av mai.

Storbritannias beslutning om å fortsatt beholde Spania på listen over risikoland, er skuffende, synes Spanias helseminister.

Fredag ga Spanias turistminister Reyes Maroto uttrykk for samme syn da hun viste til at smittesituasjonen er lav i noen deler av Spania, blant annet på Kanariøyene. Hun sa at hun derfor ikke forstår Londons beslutning.

Samtidig ser usikkerhet ut til å ligge bak den store turoperatøren TUIs beslutning om å forlenge innstillingen av alle flygninger til Spania fram til 13. juni.

Hardt rammet økonomi

Britiske myndigheter kommer ikke til å vurdere situasjonen på nytt før om tre uker. Det er tre dyrebare uker for den spanske servicenæringen som håper på å kunne hente inn igjen noe av tapet fra i fjor da ankomstene fra utlandet falt 77 prosent sammenlignet med året før.

Spanias økonomi er blant de hardest rammede av koronakrisen i Vesten. Nedgangen i bruttonasjonalproduktet (BNP) var på 10,8 prosent i fjor.

Regjeringen har satt som mål å få 45 millioner tilreisende til Spania innen utgangen av inneværende år. Ved utgangen av april hadde landet registrert 1,8 millioner ankomster, ifølge offisiell statistikk.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 5 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte