fbpx
Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
Redaksjonen
10 juni 2021 11:03
Bremens kirke har en historie helt tilbake til 1771. Foran kirken ser vi de gamle familiegravstedene til Leslie og Miln. Foto: Terje Holm
Bremens kirke har en historie helt tilbake til 1771. Foran kirken ser vi de gamle familiegravstedene til Leslie og Miln. Foto: Terje Holm

I år er det 250 års jubileum for Bremsnes kirke. Dette blir markert med diverse arrangementer gjennom året samt at det er utgitt et jubileumsskrift som tar for seg kirkens spennende historie med hovedvekt på de siste 50 årene.

Bremsnes var tidlig et hovedsete på Nordmøre. Lokalhistoriker Olaf Yderstad mener at «Bremsnes må være det eldste kirkested på dette strøk av Averøy». Den første kirken på Bremsnes kom tidlig. Bremsnes kirke er blant annet nevnt i 1589 i Trondhjems reformats.

Ny kirke på Bremsnes i 1771

Det har vært flere eiere av Bremsnes kirke. Christopher Lossius hadde vært kirkeeier på Bremsnes i bare åtte år da kirken brant ned til grunnen den 30. april 1770. Dette var en korskirke, godt utstyrt med staselige tavler og rikt utsmykket. Som kirkeeiere var Christopher Lossius og hans kone, Maren Teesman, forpliktet til å bekoste ny kirke for Bremsnes allmue. Halvannet år etter brannen, den 16. oktober 1771, ble den nye kirka vigslet av biskop Gunnerius. Det nye kirkebygget bar preg av at Lossius var en holden mann. Altertavla, som har navnene til Lossius og hans kone, er et praktverk av Ole Jonsen Kolset fra Halsa.

Bremsnes menighet blir kirkeeier i 1812

Etter Lossius død i 1776, var det flere eiere av kirken. I 1812 gikk 51 bønder i soknet sammen og skaffet 100 riksdaler slik at de kunne bli ny kirkeeier. Opp gjennom årene har det vært flere oppgraderingen av kirkebygget. Dette er godt beskrevet i boken.

Inventar i Bremsnes kirke

Jubileumsheftet gir en god oversikt i tekst og bilder av inventaret i dagens kirke og historikken bak dette. Her er det omtale av altertavla, alterduker, antependier, kirkesølvet, gardiner, messehagler, prekestolen, døpefonten, kirkeskipene, William Leslies minnetavle fra 1801, lysekrona, kirkeklokkene, orgelet, galleriet m.m.

Kirken som samlingssted

Kirken har gjennom historien vært mer enn et sted for kirkelige handlinger. Det var på kirkebakken at folk møttes. Det var et viktig sted for nyhetsformidling, treff av naboer, slektninger samt skaffe nye bekjentskaper.

Kirkegården

Frem til 1964 omfattet Bremsnes kommune Dale, deler av Nordlandet, Vadsteinsvika og deler av Frei. Disse var da knyttet til Bremsnes kirke. Her er det gravsteder for mange familier fra disse stedene. Bremsnes kirke var også gravsted for Grip kommune frem til 1964. Familien til John Storvik, som grunnlag Storvik Mek. Verksted på Dale i 1876, har fortsatt sitt familiegravsted ved Bremsnes kirke. I boken er det en historikk med utviklingen og utbyggingen av kirkegården opp gjennom årene.

Kirkens ansatte

I boken er det en også oversikt over ansatte i Bremsnes kirke de siste 50 årene med nærmere omtale av personer som har vært lenge i sin tjeneste her. Helt til slutt er det hilsener fra flere av prestene som forteller om sitt virke i Bremsnes kirke.

Et gammelt bilde av Bremsnes kirke med den eldste kirkegårdsporten. Den var av tre med overbygg tekket med trespon. Bilde fra Nordmøre museumEt gammelt bilde av Bremsnes kirke med den eldste kirkegårdsporten. Den var av tre med overbygg tekket med trespon. Bilde fra Nordmøre museum

Den gamle altertavla fra 1771 står her fortsatt. Den var en gave fra Christopher Lossius og hans kone, Maren Teesman. Deres navn er godt synlig på tavla. Ole Jonsen Kolset fra Halsa var mester for dette praktverket. Foto: Terje HolmDen gamle altertavla fra 1771 står her fortsatt. Den var en gave fra Christopher Lossius og hans kone, Maren Teesman. Deres navn er godt synlig på tavla. Ole Jonsen Kolset fra Halsa var mester for dette praktverket. Foto: Terje Holm

Interiør med utsmykning. Bremsnes kirke har to kirkeskip. Midt i bildet ser vi kirkeskip hentet fra et dansk museum i 1914. Lenger bak (noe skjult) henger en Nordmørsbåt bygget av fisker og båtbygger Knut Visnes fra Langøya. Foto: Terje HolmInteriør med utsmykning. Bremsnes kirke har to kirkeskip. Midt i bildet ser vi kirkeskip hentet fra et dansk museum i 1914. Lenger bak (noe skjult) henger en Nordmørsbåt bygget av fisker og båtbygger Knut Visnes fra Langøya. Foto: Terje Holm

Ivar Ladegård kimer inn julehøytiden på 1960-tallet. Foto: Bjørg BergemIvar Ladegård kimer inn julehøytiden på 1960-tallet. Foto: Bjørg Bergem

Redaksjon

Jubileumsbokens redaksjon har bestått av Bjørg Bergem, Eva Mari Henden, Sverre Uran og Berit Johanne Vorpbukt. De har nedlagt et stort og viktig arbeide med å formidle Bremsnes kirke sin 250 årige historie. Terje Holm har tatt hånd om grafisk design.

Boken anbefales og kan kjøpes ved Kvernes bygdemuseum, Averøy Folkebibliotek, Averøy sjukeheim, Ark bokhandel Storkaia, Ark bokhandel Futura og i Bremsnes kirke ved arrangement. I tillegg kan det bli salg i noen flere butikker.

Jubileumsheftet for Bremsnes kirke er nå lagt ut for salg flere steder.Jubileumsheftet for Bremsnes kirke er nå lagt ut for salg flere steder.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Møreaksen i et Nordmørsperspektiv
Om Frp sier nei til Møreaksen, så betyr det at Møre og Romsdal fylke går glipp av 24 milliarder kroner ...
Lama Vik 20 timer siden Møreaksen i et Nordmørsperspektiv
Bra FRP ikkje fikk stoppa Krifast i si tid, då. Ken vil ha tilbake ferjene, utanom FRP?
jon ingar eik 23 timer siden Møreaksen i et Nordmørsperspektiv
En flott og ærlig artikkel ifra Erik Aukan, som igjen viser att Møreaksen kun er en fordyrende omvei for hele ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Møreaksen: Hvem kan man stole på?
@Terje SundsbøEg vonar du respekterer at eg tykkjer det er bortkasta tid og krefter å «diskutere» med deg. 
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Møreaksen: Hvem kan man stole på?
@Terje SundsbøFordi du er latterleg når du spelar fornærma, og at du ikkje ser at du sit i glashus. 
Terje Sundsbø 1 dager siden Møreaksen: Hvem kan man stole på?
@Lars Svein ValderhaugHvorfor kan du ikke akseptere at noen ikke deltar i sosiale medier og i kommentarfeltene? Du vet at Rasmussen ikke deltar ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 157 comments
  • Lars Svein Valderhaug 108 comments
  • Lama Vik 33 comments
  • Jan Rune Haukvik 28 comments
  • Vidar Hölm 22 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte