Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 september 2021 15:32
KrFs partileder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
KrFs partileder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen mener KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har brutt plikten til å folkeregistrere seg der han bor.

Aftenposten skrev søndag at Kjell Ingolf Ropstad i flere år fikk gratis bolig av Stortinget ved å være folkeregistrert hos foreldrene fram til i fjor, selv om han var etablert i Oslo.

Dette er i tråd med Stortingets regler, men jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen sier til TV 2 at han mener Ropstad har brutt folkeregisterloven.

Han viser til at vi alle har en plikt til å folkeregistrere oss der vi bor. For stortingsrepresentanter har det vært et unntak. De kan folkeregistrere seg der de hadde sitt bosted før de tiltrådte.

– For eksempel hvis du bor i Bergen og blir valgt inn på Stortinget, som statsministeren vår, så skal du slippe å melde flytting til Oslo. Dermed kan du beholde din gamle adresse, sier professoren.

– Ikke bosatt i kommunen

I et dokument fra 1997 slo Finansdepartementet fast at en stortingsrepresentant som ikke har egen bolig på hjemstedet, kan være folkeregistrert hos sine foreldre og få de samme fordelene som en pendler.

«Det avgjørende vil være om representanten har adgang til å bruke foreldrehjemmet til overnatting og opphold når det passer ham å besøke distriktet, og ikke er avhengig av invitasjon eller samtykke fra foreldrene hver gang han kommer», heter det i uttalelsen.

Dette unntaket kunne Ropstad benyttet seg av dersom han hadde bodd i Agder da han ble valgt inn til Stortinget i 2009, understreker Marthinussen.

– Men Ropstad var ikke bosatt i hjemkommunen da han ble valgt. Han var bosatt i Oslo. Derfor er det uinteressant om han disponerte en bolig i hjemkommunen eller ikke. Han fyller ikke grunnvilkåret for å være folkeregistrert i den opprinnelige hjemkommunen: Han bodde ikke der. Han hadde ikke krav på pendlerbolig, han er ikke pendler, sier Marthinussen til NTB.

Han legger til at det ikke er sikkert at dette er straffbart, men understreker at han mener det foreligger et brudd på loven. En konsekvens er at Ropstad kan være erstatningspliktig dersom saken ikke er foreldet.

– Valgfritt

Ropstad sier han er uenig i at han har brutt loven eller regelverket for stortingsrepresentantene.

– Jeg var i 2009 en student som bodde i Oslo, men var mye hjemme i Agder. Som student var det valgfritt om du vil melde flytting i Folkeregisteret, sier Ropstad til TV 2.

Han sier han hele veien har vært åpen om sin bosituasjon overfor Stortingets administrasjon.

Tidligere mandag understreket han at han er lei for at saken er blitt som den er blitt, og at han skjønner at folk kan oppleve det som feil at han har fått gratis bolig av Stortinget ved å folkeregistrere seg hos foreldrene.

– Vi politikere forvalter innbyggerne sin tillit, så selv om jeg ikke har brutt noen regler, så er jeg jo lei meg, og jeg har forståelse for at folk mener jeg burde handlet annerledes, sier Ropstad til Vårt Land.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 5 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte