Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 september 2021 14:01
Del på Facebook
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både pendlerbolig- og etterlønnsordningen skal gjennomgås av Stortinget etter mediesaker om at ordningene ikke brukes i tråd med intensjonene.

Gjennomgangen vil skje i høst, bekrefter stortingspresident Tone W. Trøen (H) i en epost til NTB.

– Stortingets presidentskap har besluttet en gjennomgang av ordningen med etterlønn og fratredelsesytelser for stortingsrepresentanter i løpet av høsten 2021. Dette er i lys av regjeringens gjennomgang av tilsvarende ordninger for regjeringsmedlemmer, sier hun.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken. Avisen har skrevet flere artikler om avgåtte regjeringsmedlemmer som har fått etterlønn til tross for at de hadde jobb å gå til. Nylig hadde de en tilsvarende gjennomgang for stortingsrepresentanter.

– Når det gjelder fratredelses- og etterlønn, er det tidligere besluttet at det fra og med i år vil gjennomføres kontroll mot blant annet skattemyndighetene og mot andre kilder om inntekter i perioden, og oppstart av virksomhet i forbindelse med etterlønn og fratredelsesytelse, sier Trøen i eposten til NTB.

Også pendlerboliger

Nylig avslørte Aftenposten også at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde fått gratis pendlerbolig av Stortinget samtidig som han eide og leide ut en leilighet på Lillestrøm.

Også tidligere har det vært lignende saker, blant annet om Himanshu Gulati, som eide fire leiligheter i Oslo og likevel fikk gratis pendlerbolig. Årsaken var at han hadde kjøpt seg leilighet på Jessheim, som var mer enn 40 kilometer unna. Da var han kvalifisert til pendlerleilighet.

Dette har vært helt i tråd med reglene, men det er satt spørsmålstegn ved om dette er i tråd med intensjonene med selve ordningen.

– Stortingets presidentskap har besluttet gjennomgang av regler for Stortingets pendlerboliger som skal gjennomføres høsten 2021, bekrefter stortingspresident Trøen.

Ingen kontrollmekanisme

Avisen avslørte også at Ap-politiker Tellef Inge Mørland fikk en pendlerbolig han ikke burde fått, ettersom han eide leilighet i Oslo.

Tidligere har Stortinget sagt at Mørland burde opplyst om Oslo-leiligheten. I et intervju med Aftenposten erkjente imidlertid Stortingsdirektør Marianne Andreassen at de faktisk ikke spurte ham.

I samme intervju sa hun at det ikke finnes noen kontrollmekanisme for ordningen med pendlerboliger, utover at representantene må dokumentere et behov første gang de søker om en slik bolig.

Etter det blir de bedt om å bekrefte dette behovet årlig, men det blir ikke ettergått videre. Stortinget gjør ingen stikkprøver av ordningen og heller ingen undersøkelser av hvilke eiendommer representantene eier i Oslo eller andre steder.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse