Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 september 2021 15:05
Del på Facebook
Beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet er glad for at regjeringen har fulgt politifaglige råd og innført elektrosjokkvåpen over hele landet. Foto: Heiko Junge / NTB
Beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet er glad for at regjeringen har fulgt politifaglige råd og innført elektrosjokkvåpen over hele landet. Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har bestemt at politiets innsatspersonell over hele landet skal utstyres med elektrosjokkvåpen.

Siden 2019 har Beredskapstroppen, politiets skarpeste innsatsstyrke, vært utstyrt med elektrosjokkvåpen i sin tjeneste, og fire politidistrikter har deltatt i et prøveprosjekt.

Etter tilråding fra politiet har Justisdepartementet nå bestemt at våpenet kan innføres for innsatspersonell i hele politietaten.

– Evalueringen viser også at ESV (elektrosjokkvåpen) kan erstatte bruk av skytevåpen i noen tilfeller, men ikke i alle. Likevel er det indikasjoner på at tilgang på ESV kan medføre redusert risiko for alvorlige skader og bruk av dødelig makt fra politiet, skriver Politidirektoratet torsdag.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier prøveperioden viser at elektrosjokkvåpenet har vist seg særlig effektivt i situasjoner der politiet står overfor gjerningsmenn med kniv.

– Jeg vil understreke at elektrosjokkvåpen ikke skal overta som det foretrukne maktmiddelet fremfor batong og pepperspray, men fylle et tomrom mellom disse og skytevåpen, sier Mæland.

Vil ha så skånsom maktbruk som mulig

Erfaringene fra prøveprosjektet har vært evaluert av Universitet i Umeå i Sverige. Evalueringen har også vist at innføringen av elektrosjokkvåpen førte til lavere bruk av pepperspray.

– Vi tar maktbruk på alvor, og det vil alltid være et mål for oss å redusere maktbruken til et absolutt minimum. Likevel er maktbruk en del av vår hverdag og våre oppgaver, og da er det vår plikt å sørge for at maktbruken skjer så skånsomt som mulig med minst mulig skaderisiko, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet.

Treff gir muskelsammentrekninger

Våpenet som er brukt i prøveperioden, er av typen Taser. Den skyter ut to piler som danner en sluttet krets når den treffer målet ved hjelp av metalltrådene som henger ved i våpenet.

Med en spenning på mellom 800 og 1.200 volt får den som blir truffet, kraftige muskelsammentrekninger, men i utgangspunktet ikke så kraftige at det skal være farlig for hjertet.

I prøveperioden har politiet skutt 90 personer med elektrosjokkvåpen, melder NRK. Beredskapstroppen står bak elleve av disse.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse