Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 september 2021 15:05
Beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet er glad for at regjeringen har fulgt politifaglige råd og innført elektrosjokkvåpen over hele landet. Foto: Heiko Junge / NTB
Beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet er glad for at regjeringen har fulgt politifaglige råd og innført elektrosjokkvåpen over hele landet. Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringen har bestemt at politiets innsatspersonell over hele landet skal utstyres med elektrosjokkvåpen.

Siden 2019 har Beredskapstroppen, politiets skarpeste innsatsstyrke, vært utstyrt med elektrosjokkvåpen i sin tjeneste, og fire politidistrikter har deltatt i et prøveprosjekt.

Etter tilråding fra politiet har Justisdepartementet nå bestemt at våpenet kan innføres for innsatspersonell i hele politietaten.

– Evalueringen viser også at ESV (elektrosjokkvåpen) kan erstatte bruk av skytevåpen i noen tilfeller, men ikke i alle. Likevel er det indikasjoner på at tilgang på ESV kan medføre redusert risiko for alvorlige skader og bruk av dødelig makt fra politiet, skriver Politidirektoratet torsdag.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier prøveperioden viser at elektrosjokkvåpenet har vist seg særlig effektivt i situasjoner der politiet står overfor gjerningsmenn med kniv.

– Jeg vil understreke at elektrosjokkvåpen ikke skal overta som det foretrukne maktmiddelet fremfor batong og pepperspray, men fylle et tomrom mellom disse og skytevåpen, sier Mæland.

Vil ha så skånsom maktbruk som mulig

Erfaringene fra prøveprosjektet har vært evaluert av Universitet i Umeå i Sverige. Evalueringen har også vist at innføringen av elektrosjokkvåpen førte til lavere bruk av pepperspray.

– Vi tar maktbruk på alvor, og det vil alltid være et mål for oss å redusere maktbruken til et absolutt minimum. Likevel er maktbruk en del av vår hverdag og våre oppgaver, og da er det vår plikt å sørge for at maktbruken skjer så skånsomt som mulig med minst mulig skaderisiko, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet.

Treff gir muskelsammentrekninger

Våpenet som er brukt i prøveperioden, er av typen Taser. Den skyter ut to piler som danner en sluttet krets når den treffer målet ved hjelp av metalltrådene som henger ved i våpenet.

Med en spenning på mellom 800 og 1.200 volt får den som blir truffet, kraftige muskelsammentrekninger, men i utgangspunktet ikke så kraftige at det skal være farlig for hjertet.

I prøveperioden har politiet skutt 90 personer med elektrosjokkvåpen, melder NRK. Beredskapstroppen står bak elleve av disse.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 13 timer siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
Her oppsummerer Jørn Inge på rekke og rad vesentlig punkt der SVV svikter oppgaven sin og ikke minst befolkningen i ...
Terje Sundsbø 16 timer siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
Allerede i innledningen bommer Jørn Inge Løvik, daglig leder i Romsdalsaksen. Han hevder feilaktig at ca 60% av E39 trafikken ...
Geir Gerhard Greger 1 dager siden Agfa Isolette I
Jeg er imponert over min gamle turntreners kunnskap om kameraer. Jeg har ingen genuin interesser for kameraer selv, men synes ...
Petter E. Olsen 1 dager siden Kortslutning mellom eliten og vanlige folk
Og som alle som husker litt lenger enn til i fjor vet så startet hele galskapen også under en AP-statsminister:  ...
Terje Sundsbø 6 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje G. FinnøyKrysningspunktene som SVV benytter seg av er basert på trafikktellinger og hvor tyngdepunktene for trafikken går. De viser at Møreaksen ...
Terje G. Finnøy 6 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje SundsbøAng. krysningspunkt så er det nok andre som har vært selektiv (kreativ) underveis i det riggede Møreaksen prosjektet. Oppdraget fra ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte