fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 september 2021 14:24
Oslo 20210917. Kjell Ingolf Ropstad møter pressen i Regjeringskvartalet i Oslo.Foto: Ali Zare / NTB
Oslo 20210917. Kjell Ingolf Ropstad møter pressen i Regjeringskvartalet i Oslo.Foto: Ali Zare / NTB

Kjell Ingolf Ropstad går av som KrF-leder og barne- og familieminister etter sterkt press i skattesaken. Olaug Bollestad overtar som statsråd.

Med alvorstunge skritt ankom Kjell Ingolf Ropstad pressekonferansen han selv hadde innkalt til lørdag kl. 14. Der informerte han om beslutningen.

I det samme rommet hadde han ett knapt døgn tidligere fastholdt at han ønsket å fortsette som både statsråd og partileder, selv om det var blitt kjent at han har tatt aktive grep for å slippe å betale skatt på pendlerboligen i Oslo.

– Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for, sa en tydelig preget Ropstad.

Ikke press fra Erna

På spørsmål fra NTB om hva som har fått ham til å endre standpunkt, svarer Ropstad:

– Det var viktig for meg i går å kunne få beklage den feilen jeg hadde gjort. Så har jeg tenkt på situasjonen og vurdert situasjonen i partiet. Helheten i dette gjør at jeg vurderer at det er riktig for meg å tre tilbake.

– Har statsminister Erna Solberg bedt deg tre tilbake?

– Nei, svarer Ropstad og understreker at initiativet kom fra ham selv.

Også Solberg innkalte til pressekonferanse senere lørdag ettermiddag.

– Jeg har forståelse og respekt for hans vurdering, sier hun.

Allerede lørdag ble det klart at KrF-nestleder Olaug Bollestad, overtar som barne- og familieminister etter Ropstad.

Bollestad sier også til VG at hun er klar til å lede KrF fram til en ny partileder er valgt.

Tid til å tenke

Trass i et historisk dårlig valgresultat har Ropstad til nå stått sterkt i KrF. Men stemningen i partiet ser ut til å ha endret seg dramatisk det siste døgnet etter de siste avsløringene i Aftenposten om KrF-lederens boligdisposisjoner.

Flere lokale KrF-ledere har uttalt at de ikke lenger har tillit til Ropstad.

Selv sier Ropstad at han det siste døgnet har hatt tid til å tenke over hva som vil være best for familien, for partiet og for ham selv.

– Det rette for partiet nå og for meg er at en annen tar over stafettpinnen som partileder. Jeg vil fratre ledervervet så snart partiet er klar til å velge ny leder, sier han.

Partiledelsen ble fredag kveld orientert om beslutningen.

På spørsmål om hvordan han har det nå, sier Ropstad:

– Det er jo vemodig.

Uklar prosess videre

Hvordan prosessen i KrF blir videre, er uklart. Det er foreløpig ikke innkalt til ekstraordinært sentralstyremøte, men fredag neste uke skal landsstyret ha ordinært møte.

Ifølge KrF-veteran Einar Steensnæs er det bare to personer som kan være aktuelle til ledervervet: nestlederne Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein, som begge er valgt inn på Stortinget. Både sittende parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan og KrF-nestor Kjell Magne Bondevik deler oppfatningen.

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, som sto på motsatt side av Ropstad i partiets såkalte retningsvalg i 2018, sier at han respekterer det valget Rostad har tatt.

– Han har vurdert hva som er best for KrF og sine nærmeste. Kjell Ingolf og familien har opplevd veldig vanskelige dager med et enormt press, sier Hareide til NTB.

I stormen

Ropstad har stått i stormen den siste tiden etter at det først ble kjent at han i årene som stortingsrepresentant folkeregistrerte seg på gutterommet hjemme hos foreldrene og dermed fikk gratis pendlerbolig, trass i at familien eide og leide ut halvparten av en tomannsbolig i Lillestrøm.

Fredag ble det kjent at han også har feilinformert Statsministerens kontor (SMK) etter at han rykket opp som statsråd, og sagt at han betaler utgifter til foreldrene i Agder, noe han har innrømmet ikke å ha gjort.

Dette sparte han 175.000 kroner på, ifølge Aftenposten.

Ikke snyte på skatten

Ropstad avviser at han har prøvd å snyte på skatten og sier at bakgrunnen for saken er at han fikk han opplyst av SMK at faste utgifter ikke var avgjørende for om pendlerboligen var skattepliktig eller ikke.

– Men dette er mitt ansvar, understreker han.

– Tror du situasjonen framstår ekstra ille fordi du er leder av nettopp KrF?

– Det kan være, sier Ropstad, som sier han er i dialog med Skatteetaten for å betale tilbake det han skylder. Men han ønsket lørdag ikke å svare på om dialogen startet før eller etter Aftenpostens avsløringer.

Det er uklart om Ropstad har brutt loven, men Økokrim har tatt kontakt med Skatteetaten for å undersøke saken nærmere.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 12 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte