Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
22 september 2021 11:49
Del på Facebook
Skogbrannene har satt sine spor i Sequoia National Forest i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB
Skogbrannene har satt sine spor i Sequoia National Forest i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svære skogbranner i Sibir, Nord-Amerika og rundt Middelhavet har ført til rekordstore utslipp av co2 i sommer.

Skoger som går opp i flammer, har ført til at over 2,5 milliarder tonn co2 er sluppet ut bare i juli og august. Det er like mye som India slipper ut totalt fra alle kilder i løpet av ett år, melder Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

Over halvparten av utslippene fra branner i juli kom fra Sibir og Nord-Amerika. Selv langs polarsirkelen sto skog i brann og slapp ut 66 millioner tonn co2 fra juni til august. Totalt var utslippene fra Russland på over 1 milliard tonn co2.

Hetebølger, tørke og lav fuktighet i jorda, alt forsterket av global oppvarming, har bidratt til branner som aldri før på alle tre kontinenter.

Ond sirkel

De store co2-utslippene bidrar ytterligere til den globale oppvarmingen og klimaendringene, som igjen fører til mer tørke og hetebølger som i sin tur gjør verden enda mer utsatt for skog- og krattbrann.

– Det som har vært uvanlig, var antall branner, hvor store områdene som sto i flammer var, intensiteten i brannene og også hvor lenge de varte, sier Mark Parrington i CAMS.

Brannene startet for alvor i det nordøstlige Sibir i juni, og det var først sent i august og begynnelsen av september at de omsider begynte å gi seg. Utslippene i regionen var dobbelt så høye som i fjor.

Zombie-branner

Mens satellittbilder ikke avslører hvordan de starter, men mange av dem som begynner tidlig på sommeren er trolig «zombie»-branner, branner som har ulmet under bakken gjennom vinteren.

I det vestlige USA og i British Columbia i Canada, der temperaturene i sommer nådde rekordhøye 50 grader, brant også store skoger ned, og brannene fortsetter ennå i California.

Massive røykskyer fra Sibir og Nord-Amerika beveget seg over Atlanterhavet og nådde Storbritannia og deler av fastlands-Europa i august.

Mest intense noensinne

I mellomtiden startet også store ukontrollerte branner rundt nesten hele Middelhavet, forsterket av kontinuerlige hetebølger.

I Tyrkia var brannene de mest intense noensinne registrert, og det var også omfattende branner i Hellas, Italia, Albania, Nord-Makedonia, Tunisia, Algerie, Israel og Libanon. Spania og Portugal ble rammet i august.

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) melder at femårsperioden fram til 2020 var uten sidestykke, særlig i Europa og Nord-Amerika.

– Globalt har økningen i temperaturer og tørke gjort brannsesongen lenger og doblet områder som er utsatt for brann, melder FNs klimapanel IPCC.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse