Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 oktober 2021 15:14
FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm. Foto: Ali Zare / NTB
FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm. Foto: Ali Zare / NTB

Økt forekomst av hjertebetennelse får Sverige til å stanse vaksineringen av menn under 30 år med Moderna. FHI går ikke like langt, men kommer med et klart råd.

Menn under 30 år bør vurdere å velge vaksinen fra Pfizer, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding onsdag.

Det er risiko for myokarditt – det vil si betennelse i hjertemuskulaturen – som ligger bak.

– For å være trygg på å ha lavest risiko for å få denne bivirkningen, bør de velge Pfizer, utdyper FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm overfor NTB.

For de under 18 år kommer FHI med et enda tydeligere råd om ikke å bruke vaksinen fra Moderna.

Sjelden bivirkning

Myokarditt (hjertemuskelbetennelse) sees særlig hos gutter og unge menn og i hovedsak etter annen dose med såkalt mRNA-vaksine.

Bivirkningen er sjelden, og de fleste som har blitt rammet av den, har fått relativt milde symptomer, skriver FHI i en pressemelding.

Men oppdatert kunnskap tyder på at myokarditt forekommer oftere ved bruk av Modernas vaksine enn ved bruk av vaksinen fra Pfizer. Dette ser ut til å gjelde uavhengig av hvilken mRNA-vaksine som ble gitt som første dose, ifølge FHI. Moderna og Pfizer bygger begge på mRNA-teknologi.

Det er overvåkingsanalyser av meldte bivirkninger fra USA som har vist at myokarditt kan være hyppigere ved bruk av Modernas vaksine som andre dose enn vaksinen fra Pfizer.

Tallene har tidligere vært små og derfor usikre, men nye overvåkingsdata fra Ontario i Canada styrker at denne observasjonen er riktig. Det samme gjør foreløpige overvåkingsdata fra Norge, Sverige og andre land, ifølge FHI.

Myokarditt er også observert ved vaksinering med Pfizer, men i mindre grad.

Sverige går lenger

Mens FHI kun kommer med en anbefaling, har Folkhälsomyndigheten i Sverige av «forsiktighetsgrunner» bestemt seg for å pause bruken av Moderna for alle under 30 år.

På spørsmål om hvorfor Norge ikke går like langt som Sverige, svarer Bukholm slik:

– Vi vurderer dette fortløpende, men vi tenker at dette fremdeles er en sjelden bivirkning ved begge vaksinene. Det er litt forskjellig sikkerhetsprofil ved dem, og det er litt forskjellig effektprofil. Moderna er en svært effektiv vaksine for å forebygge smitte og alvorlig sykdom, mens risikoen for å få denne betennelsen i hjertemuskulaturen er noe høyere.

Bukholm understreker at det også er faktorer som trekker i motsatt retning. Vaksinen fra Moderna ser blant annet ut til å gi noe bedre beskyttelse mot deltavarianten enn vaksinen fra Pfizer.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 3 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte