Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
19 november 2021 08:58
Del på Facebook
Økt tilgang på rødt og bearbeidet kjøtt kobles til stor økning i kroniske sykdommer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Økt tilgang på rødt og bearbeidet kjøtt kobles til stor økning i kroniske sykdommer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økt konsum verden rundt av rødt og bearbeidet kjøtt kan knyttes til en brå økning i kroniske sykdommer, viser en studie basert på data fra 154 land.

Forskerne har fokusert på sykdom og dødsrate knyttet til tre sykdommer som er sterkt koblet til konsum av rødt og bearbeidet kjøtt: tarmkreft, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom.

Forskerne har koblet dette til statistikk for import og eksport av kjøtt, innhentet fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), for å finne ut hvor i verden rødt og bearbeidet kjøtt har blitt mer tilgjengelig.

Deretter koblet forskerne disse funnene opp mot helsedata fra prosjektet Global Burden of Disease.

– Det økte inntaket av rødt og bearbeidet kjøttprodukter via handel har forårsaket en brå økning i kostholdsrelaterte sykdommer, konkluderes det i studien, som er publisert i British Medical Journal.

Forskerne anslår at økningen i dødsfall knyttet til inntak av rødt og bearbeidet kjøtt på verdensbasis var på nesten 75 prosent fra 1993 til 2018, men med store geografiske variasjoner. Økningen i utviklede land var på 55 prosent, mens den var på 157 prosent i utviklende land.

– Den høyere raten henger sammen med at mange utviklende land verden rundt i økende grad har importert mer rødt og bearbeidet kjøtt for å møte etterspørselen etter kjøtt, knyttet til rask urbanisering og inntektsvekst, skriver forskerne.

Rike land har gjennom årene økt sin eksport av slike produkter, mens utviklende land har økt sin import, påpeker forskerne.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 18 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse