Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 november 2021 08:58
Del på Facebook
Økt tilgang på rødt og bearbeidet kjøtt kobles til stor økning i kroniske sykdommer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Økt tilgang på rødt og bearbeidet kjøtt kobles til stor økning i kroniske sykdommer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økt konsum verden rundt av rødt og bearbeidet kjøtt kan knyttes til en brå økning i kroniske sykdommer, viser en studie basert på data fra 154 land.

Forskerne har fokusert på sykdom og dødsrate knyttet til tre sykdommer som er sterkt koblet til konsum av rødt og bearbeidet kjøtt: tarmkreft, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom.

Forskerne har koblet dette til statistikk for import og eksport av kjøtt, innhentet fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), for å finne ut hvor i verden rødt og bearbeidet kjøtt har blitt mer tilgjengelig.

Deretter koblet forskerne disse funnene opp mot helsedata fra prosjektet Global Burden of Disease.

– Det økte inntaket av rødt og bearbeidet kjøttprodukter via handel har forårsaket en brå økning i kostholdsrelaterte sykdommer, konkluderes det i studien, som er publisert i British Medical Journal.

Forskerne anslår at økningen i dødsfall knyttet til inntak av rødt og bearbeidet kjøtt på verdensbasis var på nesten 75 prosent fra 1993 til 2018, men med store geografiske variasjoner. Økningen i utviklede land var på 55 prosent, mens den var på 157 prosent i utviklende land.

– Den høyere raten henger sammen med at mange utviklende land verden rundt i økende grad har importert mer rødt og bearbeidet kjøtt for å møte etterspørselen etter kjøtt, knyttet til rask urbanisering og inntektsvekst, skriver forskerne.

Rike land har gjennom årene økt sin eksport av slike produkter, mens utviklende land har økt sin import, påpeker forskerne.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet er det eg har sagt. Fergefri veg til Otrøya er i realiteten ein konsekvens av fergefri E39 frå Ålesund ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDen raskeste traséen for Møreaksen går over Otrøya – det er ingen premiss for fergefri E39. Som en konsekvens av ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDersom premisset er at E39 skal først og framst legge til rette for fergeavløysing til Otrøya og Gosssen er argumentrekka ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNår du ikke har argumenter til artikkelen, så skriver du om noe helt annet. Les innlegget til Rasmussen en gang ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøVeblungnes: Trangt gjennom sentrumBrustuglia: Problem på vinterenVolda sentrum: E39 gjennom sentrum.Rv70: 3 bruer oppgraderast til å takle dagens standard på ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
Strekninga Vik til Molde har vore ferdig regulert i 2 år, KS2 er gjennomført og teknisk sett er prosjektet ferdig ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse