Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
07 desember 2021 09:07
Del på Facebook
Det var nedgang i norsk industriproduksjon i oktober, mens perioden august til oktober var uendret sammenlignet med forrige tremånedersperiode. Foto: Jan Haas / NTB
Det var nedgang i norsk industriproduksjon i oktober, mens perioden august til oktober var uendret sammenlignet med forrige tremånedersperiode. Foto: Jan Haas / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk industriproduksjon hadde en nedgang på 0,9 prosent fra september til oktober 2021, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå.

Næringsmiddelindustrien bidro mest til den samlede nedgangen med et fall på hele 7,8 prosent, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det henger sammen med et klart fall innen slakting og foredling av fisk, og må ses i sammenheng med en tidlig start på makrellsesongen i august og september.

Det var også nedgang i næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri, samt i ikke-jernholdig metall, som henger sammen med flere tilfeller av drifts- og vedlikeholdsstans for bedrifter innen disse næringsgruppene i oktober.

Uendret tremånedersperiode

Perioden august-oktober var om lag uendret med en svak nedgang på 0,1 prosent sammenlignet med forrige tremånedersperiode.

Næringsmiddel- og drikkevareindustrien bidro mest i positiv retning med en oppgang på 1,7 prosent. Også dette har sammenheng med unormalt høyt slaktevolum av makrell.

Trevareindustrien og bygging av skip og oljeplattformer dro mest ned i denne perioden. Fallet i sistnevnte næring skjer som følge av stor produksjon i forrige tremånedersperiode.

Økning for olje og gass

Produksjonsindeksen for olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift og kraftforsyning samlet (PII) gikk opp med 3,4 prosent i perioden august-oktober 2021, viser sesongjusterte tall.

Den samlede oppgangen drives av svært høy utvinning av olje og gass, som øker med henholdsvis 7,5 og 13,9 prosent.

Høyere olje- og gasspriser har gitt insentiv for å øke produksjonen på norsk sokkel.

Omsetningen økte i august-september

Industriomsetningen økte med 3,7 prosent i perioden august-oktober 2021 sammenlignet med forrige tremånedersperiode, viser tall fra SSB.

I oktober var det imidlertid en nedgang på 4,5 prosent for industrien samlet. Det skjer etter svært sterke omsetningstall for september.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse