Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
06 januar 2022 22:05
Del på Facebook
Utenriksminister Anniken Huitfeldt sitter i styret til Akershus Arbeiderparti, som har vedtatt å stemme nei til oppløsning av Viken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt sitter i styret til Akershus Arbeiderparti, som har vedtatt å stemme nei til oppløsning av Viken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To statsråder og en statssekretær fra Ap vil stemme nei til å oppløse Viken. – Skaper dype riper i tillitslakken i regjeringen, sier lederen i Senterungdommen.

I februar skal fylkestinget i Viken stemme over om storfylket skal oppløses eller bestå.

Akershus Arbeiderparti kommer til å stemme nei til oppløsning. Det går fram av et enstemmig styrevedtak fra fylkespartiet.

I styret sitter blant andre utenriksminister Anniken Huitfeldt, kunnskapsminister Tonje Brenna og statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Næringsdepartementet.

Ap-styret mener at samfunnets ressurser heller bør brukes på å gi bedre tjenester til innbyggerne, skriver NRK.

– Voldsomt angrep

Det får Senterungdommens leder Torleik Svelle til å reagere kraftig. Han mener Huitfeldt og Brenna motarbeider egen regjering. Senterpartiet har lenge gått i bresjen for å løse opp sammenslåtte fylker som ønsker det.

– Dette er et voldsomt angrep på vårt samarbeid og skaper dype riper i tillitslakken innad i regjeringen, sier Svelle.

Han viser til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Hurdalsplattformen skriver at det skal «settes i gang en prosess for å gjenopprette Akershus, Buskerud og Østfold basert på en søknad fra fylkestinget i Viken».

– Jeg forventer at de snur og handler i tråd med plattformen, og at Viken løses opp, sier Svelle.

– Aldri for sent å snu

Høyre ønsker på sin side Ap-styrets vedtak velkommen.

– Dette er gode nyheter, og jeg vil gjerne minne Arbeiderpartiet om at det aldri er for sent å snu. Nå må vi bruke tid, penger og ressurser på å håndtere strømkrisen, jobbkrisen og pandemien, sier partiets kommunalpolitiske talsperson, Mudassar Kapur.

– Det viktigste for Viken nå er ikke flere fylkeskommuner, men å styrke kompetansemiljøene i fylket og videreutvikle gode velferdstjenester, føyer han til.

Viken fylkeskommune har anslått at kostnadene ved en oppløsning vil ligge på mellom 310 og 440 millioner kroner, ifølge en fersk rapport.

Avgjøres i februar

Det store beløpet får mange til å mene at det er mer økonomisk å beholde storfylket.

– Jeg ønsket ikke Viken i utgangspunktet, men når vi først er her, må vi tenke oss om veldig godt om det er riktig å bruke tid, penger og ressurser på å reversere det, sier stortingsrepresentant og styremedlem i Akershus Ap Mani Hussaini til NRK.

Arbeiderpartiet i Viken består av de tre fylkeslagene Østfold, Akershus og Buskerud. De tre Ap-styrene skal lørdag 5. februar lande på et felles standpunkt i saken, før Vikens skjebne skal avgjøres i fylkestinget 23. og 24. februar.

Tidligere denne uka lovte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at staten skal ta hele regningen for fylkesoppløsningen i håp om at dette vil friste til å stemme for oppløsning.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse