Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 januar 2022 14:04
Del på Facebook
Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg søkte i høst jobben som sentralbanksjef i Norge. I dag er han generalsekretær i Nato. Foto: Johan Falnes / NTB
Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg søkte i høst jobben som sentralbanksjef i Norge. I dag er han generalsekretær i Nato. Foto: Johan Falnes / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et flertall på Stortinget har motforestillinger mot Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Sist ut er Rødt.

Mens kritikken har vokst hos andre opposisjonspartier, har Rødt så langt gått stille i dørene i diskusjonen om Stoltenberg.

Men nå tar nestleder og finanspolitisk talsperson Marie Sneve Martinussen bladet fra munnen.

– Prinsipielt sett er ikke Rødt imot at ekspolitikeren blir sentralbanksjefer. Vi ønsker egentlig mer politisk styring av sentralbanken. Men når det kommer til Stoltenbergs kandidatur, så er vi begynt å bli stadig mer skeptiske, sier Martinussen til NTB.

Denne skepsisen går mer på person enn politikk, forklarer hun.

– Det henger sammen med hans særegne rolle som maktspiller i norsk politikk.

Maktspiller

Martinussen viser til at Stoltenberg ikke bare har hatt mektige stillinger selv, men at han også har hatt mye å si for andres karriere, for eksempel for dagens statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

I tillegg trekker hun fram de siste dagenes avsløringer om et privat middagsselskap der oljefondssjef Nicolai Tangen deltok, og om samtaler med avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Det gir en følelse av kameraderi, sier Martinussen.

Ifølge henne har Stoltenberg kanskje hatt nok makt i det norske samfunnet nå.

– Han bør kanskje ta et nytt familieråd og tenke på om det kanskje er noe annet han kan finne på.

Flertall mot

Fra før har Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, SV og MDG alle ytret skepsis til å utnevne Jens Stoltenberg til ny sentralbanksjef. Når Rødt nå gjør det samme, betyr det at et flertall på Stortinget er mot hans kandidatur.

Høyre, Frp, Venstre, SV og Rødt har til sammen 86 mandater på Stortinget, ett mer enn det som kreves for å få flertall. Med MDG på laget øker antallet mandater til 89.

Stortinget har likevel ingen formell rolle i ansettelsen. Det er Finansdepartementet som håndterer ansettelsesprosessen, og selve utnevningen av ny sentralbanksjef vil skje i statsråd.

Stoltenberg selv ønsker ikke å delta i debatten om ansettelsen, opplyser hans pressekontakt Sissel Kruse Larsen til NTB.

Brede motforestillinger

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn er blant dem som var tidlig ute for å advare mot å gi Stoltenberg toppjobben. Han mener det faktum at Støre anser seg som inhabil i saken, viser «hvor usedvanlig sterke bånd» Stoltenberg har til den sittende regjeringen.

Også finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, flagget tidlig sine motforestillinger. Mandag skjerpet hun kritikken.

– Jeg går mot ansettelse av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Det er riktig å si ifra om det, selv om det ikke må være noen tvil om at ansettelsen er Finansdepartementets og regjeringens ansvar, sier Kaski.

Ifølge henne er det uheldig hvis viktige stillinger i samfunnet går til en indre krets av samfunnstopper.

– Det kan svekke tilliten til institusjonene våre om de samme menneskene har klippekort på landets viktigste posisjoner.

Bekymret for uavhengigheten

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, har tidligere betegnet en ansettelse av Stoltenberg som uklok med bakgrunn i at det kan så tvil om bankens uavhengighet opp mot Stortinget og regjeringen.

I forrige uke meldte også Høyre-nestleder Tina Bru seg på debatten.

– Jeg registrerer at det er skapt betydelig uro for hva en eventuell utnevnelse av Jens Stoltenberg vil ha å si for uavhengigheten til Norges Bank. Denne uroen er også betydelig i Høyre, sa Bru til Dagens Næringsliv.

MDGs parlamentariske leder Rasmus Hansson har på sin side vist til at Stoltenberg har «jobbet hele sin karriere innenfor den norske oljebobla» og derfor ikke bør få jobben.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad går derimot ut med støtte til Stoltenberg som sentralbanksjef.

– Jens Stoltenberg er en svært dyktig økonom og leder, med en unik erfaring nasjonalt og internasjonalt, sier Ropstad til VG.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse