Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
09 februar 2022 13:35
Del på Facebook
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (til venstre), statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og næringsminister Jan Christian Vestre på pressekonferansen på Vippetangen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (til venstre), statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og næringsminister Jan Christian Vestre på pressekonferansen på Vippetangen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen setter i gang første fase av havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II. Kraften skal sendes i kabel til det norske fastlandet.

Det ble kjent på en pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og tre andre statsråder onsdag. Det legges samtidig opp til at auksjon skal være hovedmodell for tildeling av areal til havs.

– Dette er en løsning som øker krafttilførselen til Sør-Norge. Regjeringens mål er å legge til rette for at Norge har tilgang på rikelig med fornybar og rimelig kraft, slik at dette også i framtida er et fortrinn for norsk industri og bidrar til verdiskaping og sysselsetting i hele landet, sier Støre.

Nesten en halv million husholdninger

Første fase av Sørlige Nordsjø II vil være på 1.500 megawatt (MW), noe som tilsvarer 7 terawattimer (TWh). Dette utgjør kraftforbruket til 460.000 husholdninger.

Olje- og energidepartementet sender nå forslag til inndeling i utlysingsområder for både Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II ut på høring.

For andre fase av Sørlige Nordsjø II, som også er 1.500 MW, vil regjeringen ta stilling til hvordan den skal kobles til nettet etter en utredning om ulike nettløsninger for vindkraft og hvilke effekter dette har på kraftsystemet. Utredningen skal gjøres av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i samarbeid med Statnett.

Vil ikke øke kapasiteten for eksport

Samtidig skal utredningen se på konsekvensene for kraftsystemet for ulike nettløsninger for vindkraft til havs med tilkobling både til Norge og utlandet.

– Målet vårt er at vi skal ha lave strømpriser for folk i Norge, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

– Når vi nå skal bygge ut havvind, vil vi ikke legge til rette for nye mellomlandskabler som øker eksportkapasiteten fra Fastlands-Norge, sier Vedum videre.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse