Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
13 februar 2022 12:56
Del på Facebook
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at man må gjøre egne vurderinger av bestilling av utenlandstur til sommeren, og hun minner om at det ennå er strenge tiltak i mange land. Foto: Torstein Bøe / NTB
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at man må gjøre egne vurderinger av bestilling av utenlandstur til sommeren, og hun minner om at det ennå er strenge tiltak i mange land. Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Man må gjøre egne vurderinger av bestilling av utenlandstur til sommeren, sier helseministeren, som minner om at det ennå er strenge tiltak i mange land.

Så godt som alle koronatiltak ble lørdag opphevet. Livet er nå på vei tilbake til en tilnærmet normal hverdag for de fleste nordmenn, og for første gang på lenge kan man skue litt lengre fram i kalenderen for å planlegge kulturelle opplevelser og reiser.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) minner likevel reiselystne nordmenn om at pandemien ennå er veldig synlig de fleste steder i verden.

– Det er viktig at nordmenn er klar over at det å vise koronasertifikat, og kanskje å bruke munnbind, det vil nok være noe du møter i ganske mange andre land i lang, lang tid framover. Flyselskapene vil jo gjøre sin egne vurderinger knyttet til bruk av munnbind og det å vise koronasertifikat, sier hun til NTB.

Flyselskapene Norwegian og Widerøe har fjernet sine munnbindkrav på skandinaviske flygninger, mens SAS vil avvente til tirsdag i neste uke. Munnbindkravet på Norwegians flygninger gjelder likevel på reiser til land og flyplasser med et slikt krav. Widerøe opplyser at munnbindkravet opprettholdes blant annet på reiser til Storbritannia og Alicante.

– Reiser må man selv gjøre vurderinger av, og der har Utenriksdepartementet gode nettsider med oppdatert informasjon, sier helseministeren.

Vil fortsette koronapass-ordningen

Etter gjenåpningen i høst gikk UD fra å fraråde unødvendige utenlandsreiser til å gå tilbake til enkeltvurderinger av hvert enkelt land. UD lanserte i samme slengen mobilappen Reiseklar som skal gi nordmenn på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering.

Regjeringen foreslo tidligere denne uka å forlenge de midlertidige reglene om koronasertifikat i smittevernloven. Forslaget er sendt ut på høring og har frist til 4. mars.

Helsedepartementet påpeker at det ikke er noe i den nåværende smittesituasjonen som tilsier bruk av nasjonalt koronasertifikat. De understreker likevel at det av beredskapshensyn er nødvendig å åpne for bruk av koronasertifikat fremover, ikke minst ved eventuelle behov for nye innreisetiltak.

Det er dessuten flere land i Europa som krever koronasertifikat, og en forlengelse vil derfor også være viktig for at nordmenn skal kunne reise fritt i EU.

Reising mest savnet i pandemien

I januar var det nær to millioner reisende på norske flyplasser, ifølge tall fra Avinor. Utenlandstrafikken er nå omtrent like stor som innenriksrutene, ifølge Avinor.

Tidligere denne måneden opplyste flere reisebyråer at de merket en økning i salget av pakkereiser i kjølvannet av de tidligere lettelsene i tiltakene, og pakkereiser til steder som Gran Canaria og Hellas utmerket seg.

Det å kunne reise er den fritidsaktiviteten som flest nordmenn har savnet å gjøre i løpet av pandemien, viste en undersøkelse fra NHO Reiseliv tidligere denne uka.

Hele seks av ti svarte at det er reising de har savnet mest, og andelen er spesielt høy i aldersgruppen 40–59 år (65 prosent).

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse