Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
13 februar 2022 12:56
Del på Facebook
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at man må gjøre egne vurderinger av bestilling av utenlandstur til sommeren, og hun minner om at det ennå er strenge tiltak i mange land. Foto: Torstein Bøe / NTB
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at man må gjøre egne vurderinger av bestilling av utenlandstur til sommeren, og hun minner om at det ennå er strenge tiltak i mange land. Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Man må gjøre egne vurderinger av bestilling av utenlandstur til sommeren, sier helseministeren, som minner om at det ennå er strenge tiltak i mange land.

Så godt som alle koronatiltak ble lørdag opphevet. Livet er nå på vei tilbake til en tilnærmet normal hverdag for de fleste nordmenn, og for første gang på lenge kan man skue litt lengre fram i kalenderen for å planlegge kulturelle opplevelser og reiser.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) minner likevel reiselystne nordmenn om at pandemien ennå er veldig synlig de fleste steder i verden.

– Det er viktig at nordmenn er klar over at det å vise koronasertifikat, og kanskje å bruke munnbind, det vil nok være noe du møter i ganske mange andre land i lang, lang tid framover. Flyselskapene vil jo gjøre sin egne vurderinger knyttet til bruk av munnbind og det å vise koronasertifikat, sier hun til NTB.

Flyselskapene Norwegian og Widerøe har fjernet sine munnbindkrav på skandinaviske flygninger, mens SAS vil avvente til tirsdag i neste uke. Munnbindkravet på Norwegians flygninger gjelder likevel på reiser til land og flyplasser med et slikt krav. Widerøe opplyser at munnbindkravet opprettholdes blant annet på reiser til Storbritannia og Alicante.

– Reiser må man selv gjøre vurderinger av, og der har Utenriksdepartementet gode nettsider med oppdatert informasjon, sier helseministeren.

Vil fortsette koronapass-ordningen

Etter gjenåpningen i høst gikk UD fra å fraråde unødvendige utenlandsreiser til å gå tilbake til enkeltvurderinger av hvert enkelt land. UD lanserte i samme slengen mobilappen Reiseklar som skal gi nordmenn på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering.

Regjeringen foreslo tidligere denne uka å forlenge de midlertidige reglene om koronasertifikat i smittevernloven. Forslaget er sendt ut på høring og har frist til 4. mars.

Helsedepartementet påpeker at det ikke er noe i den nåværende smittesituasjonen som tilsier bruk av nasjonalt koronasertifikat. De understreker likevel at det av beredskapshensyn er nødvendig å åpne for bruk av koronasertifikat fremover, ikke minst ved eventuelle behov for nye innreisetiltak.

Det er dessuten flere land i Europa som krever koronasertifikat, og en forlengelse vil derfor også være viktig for at nordmenn skal kunne reise fritt i EU.

Reising mest savnet i pandemien

I januar var det nær to millioner reisende på norske flyplasser, ifølge tall fra Avinor. Utenlandstrafikken er nå omtrent like stor som innenriksrutene, ifølge Avinor.

Tidligere denne måneden opplyste flere reisebyråer at de merket en økning i salget av pakkereiser i kjølvannet av de tidligere lettelsene i tiltakene, og pakkereiser til steder som Gran Canaria og Hellas utmerket seg.

Det å kunne reise er den fritidsaktiviteten som flest nordmenn har savnet å gjøre i løpet av pandemien, viste en undersøkelse fra NHO Reiseliv tidligere denne uka.

Hele seks av ti svarte at det er reising de har savnet mest, og andelen er spesielt høy i aldersgruppen 40–59 år (65 prosent).

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse