Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 februar 2022 15:04
Del på Facebook
– Å gjenoppbygge er mye dyrere enn å forebygge – det gjør klimatilpasning og risikoreduksjon til en god investering, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
– Å gjenoppbygge er mye dyrere enn å forebygge – det gjør klimatilpasning og risikoreduksjon til en god investering, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Regjeringen øker støtten til klimatilpasning med over en halv milliard kroner i 2022. – Tiden løper fra oss, vi må handle nå, sier utviklingsministeren.

– Den siste rapporten fra FNs klimapanel viser at vi trenger store og omgripende endringer over hele verden for å sikre en levelig klode, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

– Vi må kutte utslipp, og vi må følge anbefalingene om å investere langt mer i klimatilpasning i utviklingsland, fortsetter hun.

Pengene er en del av statsbudsjettet for 2022, men disponeringen blir kjent nå, får NTB opplyst.

Dyrere å forebygge

Tvinnereim trekker fram at for hver 100 dollar som utbetales i bistandsmidler, går under 50 cent til å redusere klimarisiko. Beregningen er gjort av FNs organ for katastrofereduksjon.

– Å gjenoppbygge er mye dyrere enn å forebygge – det gjør klimatilpasning og risikoreduksjon til en god investering. Regjeringen er godt i gang, og allerede i år øker vi midlene som går til å gjøre lokalsamfunn bedre i stand til å leve med mer og kraftigere ekstremvær, med cirka 550 millioner kroner. Det betyr at vi er i rute til å nå løftet om å tredoble innen 2026, sier utviklingsministeren.

Regjeringen har lovet å doble sin klimafinansiering – og innenfor dette tredoble midler til klimatilpasning de neste fire årene.

På reise i Afrika

Utviklingsministeren er for tiden på reise i Malawi og Sør-Afrika, og klimatilpasning og landbruk er blant hovedtemaene på reisen. I januar omkom flere titalls personer i Malawi på grunn av flom, og over 30.000 måtte forlate hjemmene sine. Matproduksjon blir mer utfordrende, understreker Tvinnereim.

– Jeg var nettopp på Svalbard. Der skjer klimaendringene raskere enn noe annet sted i verden. Her i Malawi hører jeg at bøndene har lengre tørkeperioder og at ekstremvær gir større ødeleggelser, sier hun.

Rammer fattige

Anne Beathe Tvinnereim sier at afrikanske land er minst skyld i de klimaendringene som nå gjør fattige småbrukere der er enda mer sårbare.

– Tiden løper fra oss, vi må handle nå for å vinne kampen for et mer levelig klima og mot fattigdom, sier Tvinnereim.

Pengene til klimatilpasning i budsjettet for 2022 går til grunnleggende tjenester som værvarsling, infrastruktur og klimasmart landbruk.

(©NTB)

Fakta om IPCCs sjette hovedrapport

• Den nye hovedrapporten fra FNs klimapanel (IPCC) sammenfatter den nyeste klimaforskningen.

* Over 700 forskere og eksperter fra 90 land har deltatt i arbeidet. 19 av dem er fra Norge.

• Rapporten er den sjette i rekken og omtales som AR6. IPCCs første hovedrapport ble utgitt i 1990.

• AR6 er inndelt i tre delrapporter og en oppsummerende synteserapport. Den første, om det naturvitenskapelige kunnskapsgrunnlaget, ble presentert i august i fjor.

• Klimaendringenes konsekvenser er et hovedtema i den andre delrapporten. Den ble offentliggjort mandag 28. februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Tiltak for å bremse klimaendringene er tema for den siste delrapporten, som presenteres 4. april.

• Hver av delrapportene er på flere tusen sider.

(Kilder: IPCC, Miljødirektoratet, NTB)

Fakta om klimaendringene

• Gjennomsnittstemperaturen på jorda ligger nå litt over 1 grad høyere enn på slutten av 1800-tallet.

• Det er ingen tvil om at menneskelig aktivitet har varmet opp kloden, fastslo FNs klimapanel (IPCC) i sin nye rapport i 2021.

• Menneskehetens påvirkning på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2, metan og andre klimagasser som forsterker atmosfærens naturlige drivhuseffekt.

• Utslippene stammer fra forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og industriprosesser. Dette kommer i tillegg til utslipp av klimagasser fra naturlige kilder.

• Økende temperatur på jorda fører til stigende havnivå, mer ekstreme hetebølger, nye nedbørsmønstre, tørke, flom og utryddelse av arter.

• Stigende havnivå, hetebølger og tørke kan føre til økt migrasjon mange steder i verden. Høyere temperaturer og tørke kan i noen områder gjøre det vanskelig å produsere mat.

• De globale CO2-utslippene fra fossil energi har steget i over hundre år. Verdenssamfunnet har som mål å bremse den globale oppvarmingen med kraftige utslippskutt.

(Kilder: IPCC, NASA, NOAA, NTB)

Fakta om FNs klimapanel

• FNs klimapanel, på engelsk forkortet IPCC, ble opprettet av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og FNs miljøprogram (UNEP) i 1988.

• IPCC produserer ikke egen forskning, men gjennomgår og sammenfatter den eksisterende klimaforskningen. Panelet gjør også vurderinger av mulige tiltak for å begrense klimaendringene.

• Panelet ble i 2007 tildelt Nobels fredspris sammen med USAs tidligere visepresident Al Gore.

• Mange hundre forskere fra hele verden deltar i arbeidet med IPCCs omfattende hovedrapporter.

• IPCCs sjette hovedrapport (AR6) består av tre deler samt en oppsummerende synteserapport.

• Første delrapport ble offentliggjort i august i fjor. Resten av hovedrapporten ferdigstilles i 2022.

(Kilder: NTB, IPCC, Klif)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Bløffen om Eksportveien
Har du konkrete tall for ca hvor mye delen med fastlandsforbindelse fra Gossen via Oterøy vil koste? Finner ikke noe ...
Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Møreaksen = svindel
@Terje SundsbøLitt dumt å legge inn link til artikler som ligger bak betalingsmur. Ikke alle som har abo på RB. 
Terje Sundsbø 7 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte