Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
29 mars 2022 08:42
Del på Facebook
Arkivbilde av Klippfiskmuseet i Kristiansund. Foto: Steinar Melby
Arkivbilde av Klippfiskmuseet i Kristiansund. Foto: Steinar Melby
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag 25. juni 2022 er det igjen klart for bacalaokonkurransen på Nordmøre museum/Norsk klippfiskmuseum. Samme dag er det også sesongåpning for museet med omvisninger tidligere på dagen.

Klippfiskmuseet er åpent kl 12:00-20:00 og bacalaovinnere kåres kl 18:00. Bacalao serveres omtrent kl. 18:15.

Annonse
Annonse

I Kristiansund har vi en unik mattradisjon. Helt siden 1830-tallet - i over 190 år – har vi laget bacalao på samme måten. Og alle sammen lager den beste! På Klippfiskmuseet arrangeres hvert år konkurranse om hvem som lager den aller beste Kristiansundsbacalaoen.

Det er i år 26. gang at konkurransen avholdes på Norsk Klippfiskmuseum, og det er som vanlig to klasser: «Restaurant / storhushold» og «Privat».

Lørdag 25. juni inkluderer inngangsbilletten også bacalao (kl 18:00): kr 150,- (voksne), kr. 50,- (barn under 16 år).

Bacalao de Kristiansund 2022 - regler

Det konkurreres i to klasser
A . Privatpersoner
B . Restauranter og storhusholdning.

Konkurransekriterier
Ingredienser: Det er kun de opplistede råstoffene som kan benyttes i konkurransen, men i fritt valgt blandingsforhold. Du trenger slett ikke å bruke alt! Maten lages på den enkelte deltakers eget kjøkken, og bringes ferdig til Klippfiskmuseet innen kl 13.45 på konkurransedagen.

 • Fisk: Klippfisk av torsk, superior kvalitet, hentes av deltakerne på Nordmøre Museum, Storgata 19, Kristiansund, fra 20. juni. Se pkt. 4.
 • Fett/Olje: Olivenolje - Crystal blank gul eller grønn Virgin, soyaolje, meierismør eller margarin.
 • Pepper: Spanskpepper (Cayenne), fersk, tørket hel eller malt. Oliven.
 • Potet: Valgfri type, skivet og tilberedt i gryta - ikke ved siden av.
 • Tomat: Fersk, tørket, hermetisk, hele, knust, most, uten skall; tomatpuré (norsk eller utenlandsk)
 • Pimientos: Fersk, hermetisk, tørket, rød og uten skall.
 • Løk: Kepaløk (vanlig), stjerne, hvitløk.
 • Vann: Med eller uten salt.
 • Vin: Sherry, portvin, madeira, (rød eller hvit) (kan erstattes med sukker)

Retten kan om ønskelig pyntes med persille

Bedømming

Juryen vurderer rettens farge, smak, lukt og konsistens. Hver dommer gir en helhetsvurdering på en skala fra 1 til 20 poeng.

Annonse
Annonse

Oppskrifter

Alle oppskrifter skal være fra Kristiansund/Nordmøre. Juryen skal kontrollere at deltakerne ikke har med ingredienser som ikke er nevnt i pkt 1. Innleverte oppskrifter kan benyttes fritt av Norsk Klippfiskmuseum, så lenge opphavspersonen er nevnt. Den oppskrifta du vil bruke skal innleveres ved påmelding, seinest 13. juni (se pkt 5).

Tildeling av fisk

Deltakerne i privat klasse blir tildelt ett kilo klippfisk, mens deltakerne i restaurant/storhusholdning blir tildelt to kilo klippfisk. Resten av ingrediensene til bacalaoen må deltakerne skaffe selv.

Påmelding

Siste frist for påmelding er mandag 13. juni 2019 kl. 13.00 til Nordmøre Museum, Storgata 19, Kristiansund, tlf. 71 58 70 00/ E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Disse konkurransereglene utleveres sammen med klippfisken og en t-skjorte som skal brukes under konkurransen. Alle som ønsker å delta i konkurransen må levere skriftlig oppskrift med dosering og beskrivelse av framgangsmåte, ved påmelding. Ta gjerne med flere kopier på lørdag, til pressa - dersom du skulle vinne!

Deltakeravgift

Avgiften betales ved henting av fisken på Nordmøre museum. Private kr. 200,- Restauranter kr. 700,-

(Restauranter kan få faktura).

Alle er hjertelig velkomne til å delta!

Andre ting å oppleve på Klippfiskmuseet

 • Film: Fra Andøya til Rio, klippfisken som erobra verden + Klippfisk fra fangst til fat
 • Utstillinger:
  • Utstillingen «Det sanselige 1700-tallet» er det nærmeste vi kan komme en todimensjonal tidsmaskin. Den gir publikum mulighet til å oppleve og reflektere over hvordan folk som levde gjennom 1700-tallet – da Milnbrygga ble bygd - opplevde sine omgivelser - gjennom sansene: Hva de så rundt seg, hørte av lyder, smakte, luktet og kjente. For å sette sanseopplevelsene i et større perspektiv er de satt i sammenheng med tidlig globalisering, sjøveis handel og de norske regionenes særtrekk.
  • Bergunger; om barnearbeid. Presentasjon i bryggas 2. etasje
  • “Med klippfisk under lukene” – om klippfiskeksport fra Kristiansund til Portugal, Spania, Italia, Karibia og Sør-Amerika – markeder og rederier.
  • Ernst Schwitters’ klippfiskbilder fra 1950. Schwitters (1918 – 1996) fikk viktige oppdrag for den norske eksilregjering under 2. verdenskrig, inkl. en stor Norgesutstilling på varehuset Harrods i London. Som eneste fotograf fikk han følge prosessen mot Vidkun Quisling i 1945, og han var offisiell fotograf for de olympiske vinterleker i Oslo i 1952. Han bidro sterkt til å heve bevisstheten omkring fotografiet som kunstform i Norge. Schwitters var med på Lofotfiske med Stormfuglen 19/3-8/4 1950. Han fotograferte på oppdrag for klippfiskindustrien i Kristiansund 29/5 – 6/6 1950.
  • Anders Beer Wilse (1865–1949) er Norges største fotograf gjennom alle tider. Han sto i spissen for et nytt fotografisk bildespråk, og ga gjennom dette nye og moderniserte fotografiet det norske folk et moderne selvbilde. Ingen annen fotograf har i like stor grad påvirket våre måter å ta bilder på, eller betydd så mye for norsk identitet. Han er også kjent for å ha reist og fotografert over alt i Norge. Han var i Kristiansund 1902,1905, 1919, 1922, 1924, 1925, 1927. Våre klippfiskbilder er fra 1920-tallet.
  • ”Kvinner på klippene”, fotoutstilling
Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har oversett det faktum at biltrafikken ikkje skal, eller kan blomstre.
Terje Sundsbø 4 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har studert linken – den forteller at flere kjørefelt/nye veier raskt blir tatt i bruk, og dokumenterer at dette ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse