Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 mars 2022 07:00
Del på Facebook
E39 ved Vinjeøra i Trøndelag ble i januar stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet Gyda. De siste ti årene har slike hendelser forekommet hyppigere enn før, ifølge Finans Norge. Foto: Svein Stavås / NTB
E39 ved Vinjeøra i Trøndelag ble i januar stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet Gyda. De siste ti årene har slike hendelser forekommet hyppigere enn før, ifølge Finans Norge. Foto: Svein Stavås / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ti årene har natur- og værskader ført til erstatninger på over 28 milliarder kroner i Norge. Ekstremnedbør står for nær halvparten, sier Finans Norge.

Finans Norge, som organiserer flesteparten av landets forsikringsselskaper, legger tirsdag fram en klimarapport som viser omfanget av naturskader de siste ti årene.

Annonse
Annonse

Ifølge den øker omfanget av klimarelaterte skader i Norge. De trekker fram at det blant annet ofte blir skader etter ekstremnedbør, som det kommer stadig mer av i Norge.

Skader etter ekstremnedbør står for rundt halvparten av erstatningene etter alle vær- og naturskader de siste ti årene, ifølge rapporten.

På den annen side kommer 10 prosent av skadene fra frost, 8 prosent fra lyn, 15 prosent fra storm, 7 prosent fra skred og 19 prosent fra stopp i avløp og tilbakeslag. I tillegg kommer skader på vei og infrastruktur, som rapporten ikke tar for seg.

– Mange samtidig

Direktør Hege Hodnesdal for skadeforsikring i Finans Norge sier ekstremnedbør-hendelser ofte fører til mange skader på kort tid.

– Stadig oftere rammes tettbygde og sentrale strøk der mange bor, av plutselig styrtregn. Da kommer svært mange skader samtidig, sier hun.

Annonse
Annonse

Av de ti største naturskadehendelsene siden 1980 har sju av dem kommet etter 2010, viser Finans Norges tall. Også i tidligere perioder har det vært store hendelser, men da sjeldnere.

Kvikkleireskredet som rammet Gjerdrum 30. desember 2020 er den verste naturskaden i nyere tid. Kvikkleireskredet kostet ti mennesker og et ufødt barn livet.

Etterlyser klimatilpasning

I rapporten påpeker Finans Norge at det er billigere å forebygge enn å reparere i etterkant av naturskadehendelser. I tillegg kan det forhindre alvorlig skade.

Organisasjonen mener det er bra at flere kommuner tar klimahensyn og tilpasser aktuelle utbyggingsområder etter fremtidens klima, men etterlyser også oversikt over fare for naturskade der det allerede er bebyggelse.

– Vi mener myndighetene må ta enda større hensyn til hvor og hvordan det bygges i fremtidens Norge for å unngå store skader. Det gjelder å være føre var, og klare ansvarsforhold er avgjørende, sier Hodnesdal.

Også Gjerdrum-utvalget etterlyste bedre kartlegging av områder med eksisterende bebyggelse da de la fram sin rapport mandag. De anbefalte blant annet en ny naturskadesikringslov.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 6 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse