Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
29 mars 2022 07:02
Del på Facebook
Partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad på Senterpartiets landsstyremøte.Foto: Torstein Bøe / NTB
Partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad på Senterpartiets landsstyremøte.Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad etterlyser en mer nyansert debatt om elektrifisering av sokkelen og åpner for at det kan ta lengre tid å nå klimamålene.

Utspillet møtes med kraftige reaksjoner fra regjeringens budsjettpartner SV.

Annonse
Annonse

– Det er svært uansvarlig å svekke kampen mot klimakrisen, slik Sp nå foreslår, og totalt uaktuelt for SV å være med på, sier klimapolitisk talsmann Lars Haltbrekken.

– I den matkrisen vi står i nå hadde jeg trodd at Senterpartiet endelig forsto hvor viktig det er for Norge å skjerpe klimakampen, og dermed matsikkerheten, sier han.

– Svart-hvitt debatt om sokkelen

Arnstad la temaet på bordet da hun talte til Senterpartiets landsstyremøte mandag. Hun mener diskusjonen om elektrifisering av sokkelen har blitt for svart-hvitt.

– Det er helt urealistisk å elektrifisere alle installasjoner på sokkelen med kraft fra fastlandet, sa Arnstad.

Hun viste til Hurdalsplattformen, som slår fast at elektrifisering av sokkelen i størst mulig grad skal skje med havvind eller annen fornybar kraft produsert på sokkelen.

Noen felt kan få kraft fra fastlandet, blant annet de som ligger i områder av landet der det er stabil lav strømpris. Men flesteparten av installasjonene må elektrifiseres med havvind, mener Arnstad, som erkjenner at det vil ta mer tid.

Støre-nei

– Elefanten i rommet blir i så fall at klimamålet i 2030 kan bli noe utsatt, men det må vi ta en ærlig diskusjon om, sier hun.

Hun understreker at Senterpartiet er for klimamålene, men etterlyser en debatt om virkemidlene og om hvordan de skal oppnås.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre sier det ikke er aktuelt å skyve på klimamålene.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Nei, for Arbeiderpartiet ligger klimamålene fast, det slår også Hurdalsplattformen fast. Vi skal hele tiden lete etter de beste politiske løsningene for å nå dem, gjennom samarbeid med Europa og innsats hjemme, sier han i en epost til NTB.

Han legger til at Norge skal nå sine mål gjennom å kutte utslipp i hele økonomien, også i olje- og gassindustrien.

– Samtidig er det et stort potensial i havvind som Arnstad trekker fram, både for å gi strøm til plattformene og til å overføre strøm til land. Vi trenger en klimapolitikk som kutter utslipp på en måte som ikke rammer sosialt og geografisk urettferdig, sier Støre.

Bløff og kunnskapsløst

Utspillet blir ikke godt mottatt av SV, som vil bruke elektrifisering av sokkelen for å få fortgang i satsing på havvind. Det bør også Sp gjøre, mener Haltbrekken.

– Vi deler bekymringen for å bruke landstrøm til oljeplattformene, men svaret er ikke å svekke klimakampen, sier han.

Utsagnet møter også sterk kritikk fra andre hold på Stortinget. Fremskrittspartiet kaller utspillet en regelrett bløff, mens Høyre mener det vitner om lite kunnskap om hva som kan gjøres på sokkelen for å nå klimamålene.

– Nok en gang ser vi et desperat Senterparti som forsøker å gå ut i mediene og lure velgerne, men som deretter kaster alt av fornuftige prinsipper når de skal stemme over disse sakene i Stortinget, sier Frps energipolitiske talsmann Terje Halleland.

– Kan ikke utsette

Høyres talsperson på olje og gass, Ove Trellevik, kaller det ubegripelig at Arnstad «ikke har mer kunnskap».

– At Sps parlamentariske leder så lett vil kaste Norges klimamål og forpliktelser på bålet, er ingenting annet enn useriøst. Det er flott at hun ser at havvind kan bidra, men det vil ta tid før det kan erstatte kraft fra land. Vi kan ikke utsette klimaforpliktelsene våre, det har vi ikke tid til. Klimautfordringene er for store til å ta slike enkle løsninger, sier han.

Venstre mener Arnstad med utspillet viser at Senterpartiet ikke tar klimaproblemet på alvor. Det er avgjørende at det ikke skapes tvil om at målet ligger fast om å kutte utslipp med 50 prosent på norsk sokkel innen 2030, mener klimapolitisk talsmann Ola Elvestuen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse