Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 april 2022 17:03
Del på Facebook
Politidirektør Benedicte Bjørnland sier i politiets årlige trusselvurdering at kriminaliteten i samfunnet blir organisert. Foto: Geir Olsen / NTB
Politidirektør Benedicte Bjørnland sier i politiets årlige trusselvurdering at kriminaliteten i samfunnet blir organisert. Foto: Geir Olsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en trusselvurdering skriver politiet at det er avdekket flere eksempler på at advokater, regnskapsførere, revisorer og eiendomsmeglere har bistått kriminelle.

Politidirektør Benedicte Bjørnland trekker særlig fram den organiserte økonomiske kriminaliteten innen arbeidslivet og virksomheter som benyttes til hvitvasking av kriminelt utbytte.

Annonse
Annonse

− Kriminalitetsbildet er sammensatt, og vi forsøker å forstå drivere for kriminaliteten og se dette i sammenheng. Vi ser blant annet at kriminelle nettverk som står bak narkotika-, våpen- og voldskriminalitet, har etablert seg i næringslivet, sier Bjørnland.

I trusselvurderingen skriver politiet konkret at det er avdekket flere tilfeller hvor profesjonelle aktører som advokater, regnskapsførere, revisorer og eiendomsmeklere bistår kriminelle ved legge til rette for gjennomføring av kriminelle handlinger.

Favner bredt

Politiets trusselvurdering for 2022 er utarbeidet av Kripos i samarbeid med politidistriktene og særorganene. Det er utført på bestilling fra Politidirektoratet.

Vurderingen trekker fra de ulike kriminalitetsområdene som politiet er forberedt på at vil utvikle seg i tiden framover. Den favner bredt og omhandler alt fra marin forsøpling, økt risiko for løsepengevirus og til økt narkotikabruk og mer vold fra psykisk syke.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I rapporten framheves det sosiale mediet Snapchat i særdeles som en plattform hvor aktører betaler mindreårige for egenprodusert seksuelt materiale.

– De fleste som kjøper egenprodusert seksualisert materiale av mindreårige, er menn. Det er flest voksne som er kjøpere, men også en betydelig andel er selv mindreårige. Mange har tidligere begått seksuallovbrudd, står det i trusselvurderingen.

Mer vold

Kriminalitet, særlig voldskriminalitet, begått av personer med alvorlige psykiske lidelser er et annet område politiet regner med økning. Det vises til at flere av landets politidistrikter melder om en økning av slike tilfeller. Volden rammer oftest gjerningspersonenes egen familie, men også tilfeldige personer og offentlig ansatte.

– Økning i vold begått av personer med alvorlige psykiske lidelser kan blant annet forklares med en reduksjon i tjenestetilbudet innen psykisk helsevern, endringer i lovverket om tvungent psykisk helsevern og koronapandemien, går det fram av grunnlaget.

Politidirektøren sier at arbeidet videre med trusselvurdering planlegges som årlig publikasjon.

− Dette er et kunnskapsgrunnlag fra politiet som skal bidra til å sette samfunnet i stand til å møte utviklingen i kriminalitetsbildet. Samarbeid mellom offentlige og private aktører vil stå sentralt i det videre arbeidet, sier Bjørnland.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse