Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
26 april 2022 14:32
Del på Facebook
Koronakommisjonens leder Egil Matsen (til venstre) overleverte rapporten til statsminister Jonas Gahr Støre tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Koronakommisjonens leder Egil Matsen (til venstre) overleverte rapporten til statsminister Jonas Gahr Støre tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bedre at Solberg-regjeringen gjorde for mye enn at den hadde gjort for lite, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter å ha fått koronarapporten.

I rapporten pekes det på at det på noen områder ble for mye detaljstyring fra Solberg-regjeringen. Kommisjonen slår imidlertid fast at det var viktig og riktig at regjeringen aktivt tok grep.

Annonse
Annonse

– Jeg vil komme min forgjenger litt til unnsetning. Det rapporten konkluderte med, var at de måtte ta tak, og at det da ble gjort litt for mye er bedre enn at det blir gjort for lite, sier Støre til NTB.

– Utfordringen i slike kriser er alltid å håndtere det her og nå samtidig som du løfter blikket og ser framover, understreker han.

Kunne gjort ting annerledes

Støre påpeker at også hans regjering tok grep og detaljstyrte da omikronvarianten kom.

Statsministeren sier at det er flere læringspunkter i rapporten. Han understreker at hovedbildet er at pandemien ble godt håndtert.

– Jeg ga og gir den forrige regjeringen anerkjennelse for mange av de grepene de tok da krisen traff og at de tok så klar styring. Men vi lærer av det vi ikke har fått til, sier Støre.

Han trekker fram importsmitte, hurtigheten i vedtak som ble gjort, vaksinestrategien og inngripende tiltak om karantenehotell som læringspunkter.

Annonse
Annonse

– Der tror jeg vi har vi erfaringer nå som gjør at vi kunne gjort det på en annen måte hvis det skulle skje igjen, sier Støre.

Vil lære

I rapporten kommer det fram at intensivberedskapen ikke var god nok da pandemien rammet. Støre trekker fram dette som et punkt regjeringen allerede er i gang med forbedringer på.

– Dette med intensivkapasiteten har vi fulgt opp, det utdannes flere intensivsykepleiere, sier Støre.

Han trekker også fram organiseringen av sykehusene som noe det kan læres av.

– Vi lærer av denne rapporten at det er en utfordring her mellom en helt ordinær sykehusseng og en akutt- og intensivseng. Det er noe som er i en mellomkategori, sier Støre.

Samtidig er det viktig å ta læring av situasjonen kommunelegene har stått i, sier Støre. De har stått i frontlinjen, fremhever han.

– Kommunelegene har vært utsatt og hatt et stort ansvar. Vi må ta med oss erfaringene om hvordan vi kan styrke laget rundt en kommunelege, sier Støre.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse