Rastarkalvspelet 2022 som opprinnelig skulle ha premiere 17. juni 2022, flyttes til 16.–18. september inneværende år på grunn av uforutsette omstendigheter.
– Vi beklager på det sterkeste, men håper på forståelse hos publikum og samarbeidspartnere. Rastarkalvspelet hilser alle velkommen på Freidarberg i september, skriver styret i en pressemelding.
Rastarkalvspelet 16.–18. september 2022
Rastarkalvspelet, eller «Slaget på Rastarkalv», er et historisk spel med bautasteinene på Freihaugen ved Frei kirke som kulisse. Det blir tiende gang spelet settes opp ifølge styremedlem Beate Bergseth Hjellnes.
«2022 er frivillighetens år og vi ønsker å få med oss enda flere på denne fantastiske kulturdugnaden» fortsetter Hjellnes.
I naturskjønne omgivelser på Frei foregår det vakre og dramatiske spelet som omhandler slaget i år 995 hvor kong Håkon Adalsteinsfostre forsvarte kongemakten mot sønnene til Eirik Blodøks (Eiriksønnene).
Hjellnes forsetter: «Kanskje finnes det noen som ikke med på så mye fast organisert til vanlig, eller savner litt sosial aktivitet etter pandemi og nedstengning i to år? Eller bare er nysgjerrige på hva vi driver med – da er de hjertelig velkomne til oss.»
Rastarkalvspelet lover både humor, vennskap og hardt arbeid som samtidig gir mye tilbake. «Og husk – det er mulig å bidra med mer enn å stå på scenen i et spel som dette. Vi har plass til og bruk for folk med forskjellig kunnskap, interesser og egenskaper» avslutter Hjellnes.
Fakta om Rastarkalvspelet
Handlingen utspiller seg når det varsles at Eiriksønnene kommer med mange skip og mange menn for å utfordre kong Håkon. I spelet får vi oppleve det som skjer på kongsgarden til kong Håkon på Birkestrond (Bjerkestrand) i dagene før slaget. En historie fylt av kjærlighet, drømmer, frykt og humor som ender dramatisk i selve slaget hvor den lokale helten Egil Ullserk viser sin krigslist. Dette er en tidsreise mer enn 1000 år tilbake i tid som gir oss anledning til å bli kjent vår lokale historie.
- I 2022 vil det bli 10. gang spelet settes opp (tidligere i 1985, 1995, 1998, 2000, 2002, 2005, 2015, 2017 og 2019).
- Reidun Flatøy er regissør. Hun er godt kjent som skuespiller og en av drivkreftene bak Møst Revyteater.
- Manus fra 2015 sist bearbeidet av Jørn Skar / Endre Skar, med utgangspunkt i Snorre Sturlasons kongesagaer, Heimskringla.
- Musikk av Philip Sparke, basert på Hymne til Frei av Axel Fiske, framført av Frei Hornmusikk.