Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
10 oktober 2022 11:35
Del på Facebook
Nordmøre sine delegater til Venstres landsmøte på Gardermoen 14.-16.oktober.   Fv.: Ragnhild Helseth, Pål Farstad og Lea Fabri  Foto: Møre og Romsdal Venstre
Nordmøre sine delegater til Venstres landsmøte på Gardermoen 14.-16.oktober.   Fv.: Ragnhild Helseth, Pål Farstad og Lea Fabri  Foto: Møre og Romsdal Venstre

«Grønne og levende lokalsamfunn til lands og til vanns» er Møre og Romsdal Venstre sitt motto før landsmøtet. Fylkeslaget stiller med ni delegater på Venstres landsmøte som avholdes på Gardermoen 14. til 16.oktober 2022.

Nordmøre godt representert

Blant delegatene til Venstres landsmøte er Lea Fabri fra Smøla Venstre, Pål Farstad, fylkesordførerkandidat - og Ragnhild Helseth, fylkesleder for Møre og Romsdal Venstre.

annonse

Grønne og levende lokalsamfunn

Tema for Venstre sitt landsmøte 2022 er «Grønne og levende lokalsamfunn». – For oss i Møre og Romsdal Venstre er det viktig å bidra i debatten med å understreke at vi jobber for grønne og levende lokalsamfunn både til lands og til vanns, skriver partiet i en pressemelding.

Her nevnes også innspill gjeldende videregående skole, helse og demokrati i lokalsamfunnet, fordelt på emner knyttet til klima og natur, utdanning, etablering av nye arbeidsplasser, helse og hvordan man kan skape levende lokalsamfunn.

annonse

Fisk og havmiljø foran havvind

Møre og Romsdal Venstre vil på landsmøtet gi klart uttrykk for å ha en kunnskapsbasert forvaltning av kyst- og havområdene. Fylkespartiet har i den forbindelse foreslått en politisk uttalelse til landsmøtet som særlig tar sikte på å sikre natur og miljø i havet, når nye kilder for produksjon av energi gjennom havvind preger debatten.

– Våre innspill i uttalelsen «Fisk og havmiljø før havvind», vil vi sikre blir tatt inn i endelige uttalelser. Det er et stort behov for mer forskningsbasert kunnskap om hvilke konsekvenser vindkraftturbiner til havs fører med seg for fisk, yngel og det øvrige livet i havet. Særlig gjelder dette nær viktige gytefelt og i fiskens vandreveier. Den kunnskapen trenger vi nå. Vi trenger den før det kan være aktuelt å etablere vindkraft til havs, skriver fylkespartiet videre i sin pressemelding.

Vi refererer forslaget til politisk uttalelse fra Møre og Romsdal Venstre i sin helhet nedenfor:

Venstres landsmøte 2022
Forslag til politisk uttalelse fra Møre og Romsdal Venstre
21.09.22

Fisk og havmiljø foran havvind

Venstre vil ha kunnskapsbasert forvaltning av kyst- og havområdene våre. Det er et stort behov for mer forskningsbasert kunnskap om hvilke konsekvenser vindkraftturbiner til havs fører med seg for fisk, yngel og det øvrige livet i havet. Særlig gjelder dette nær viktige gytefelt og i fiskens vandreveier.

Den kunnskapen trenger vi nå. Vi trenger den før det kan være aktuelt å etablere vindkraft til havs.

Vi har en klimakrise og en naturkrise. Viktige deler av livet i havet trues av forurensing samtidig som det trues av temperaturstigninger. Havvind kan bli en del av Norges energiframtid, men vi kan ikke løse klimautfordringer med å etablere vindkraftverk som forurenser miljøet til havs og ødelegger oppvekstområder for fisk. Det er ikke akseptabelt at fisk og miljø blir tilsidesatt i kappløpet for raskest mulig realisering av havvindprosjekter. Der det er miljø- og arealkonflikter må fisk og havmiljø alltid komme først.

Fisk og andre marine arter er fornybare ressurser som Norge forvalter i et evighetsperspektiv. Det gjelder mat og arbeidsplasser for kommende generasjoner. Vi har ikke råd til å ofre fisk og miljø for havvind.

Vi må kjempe slik at vi vinner over både klima- og naturkrisen.

Venstre er ikke beroliget over uttalelser fra regjeringen der det uten videre slås fast at havvind og fiskeri kan leve godt side om side. Hvordan kan en slå fast det når en ikke har kunnskap om det? Venstre vil ha en balansert og respektfull sameksistens der det lar seg gjøre, men det må tuftes på kunnskap og ikke på politisk retorikk. Nye næringer og satsinger kan ikke over natta – uten at konsekvenser er tilstrekkelig kartlagt – få anledning til å ta over sjøområder som er helt essensielle for fisk og miljø.

Det haster med å sette i gang omfattende forskningsprogram som viser hvilke konsekvenser etablering av vindkraftturbiner har for havmiljøet og fiskeriene der det konkurreres om de samme sjøarealene.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnHva er poenget med spørsmålet ditt? Det har jo ingen relevans til saken. Du kunne like gjerne spurt om jeg ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnKanskje du kan gi eksempler på andre linker som på tilsvarende måte underbygger synspunktene som presenteres?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte