«Grønne og levende lokalsamfunn til lands og til vanns» er Møre og Romsdal Venstre sitt motto før landsmøtet. Fylkeslaget stiller med ni delegater på Venstres landsmøte som avholdes på Gardermoen 14. til 16.oktober 2022.
Nordmøre godt representert
Blant delegatene til Venstres landsmøte er Lea Fabri fra Smøla Venstre, Pål Farstad, fylkesordførerkandidat - og Ragnhild Helseth, fylkesleder for Møre og Romsdal Venstre.
Grønne og levende lokalsamfunn
Tema for Venstre sitt landsmøte 2022 er «Grønne og levende lokalsamfunn». – For oss i Møre og Romsdal Venstre er det viktig å bidra i debatten med å understreke at vi jobber for grønne og levende lokalsamfunn både til lands og til vanns, skriver partiet i en pressemelding.
Her nevnes også innspill gjeldende videregående skole, helse og demokrati i lokalsamfunnet, fordelt på emner knyttet til klima og natur, utdanning, etablering av nye arbeidsplasser, helse og hvordan man kan skape levende lokalsamfunn.
Fisk og havmiljø foran havvind
Møre og Romsdal Venstre vil på landsmøtet gi klart uttrykk for å ha en kunnskapsbasert forvaltning av kyst- og havområdene. Fylkespartiet har i den forbindelse foreslått en politisk uttalelse til landsmøtet som særlig tar sikte på å sikre natur og miljø i havet, når nye kilder for produksjon av energi gjennom havvind preger debatten.
– Våre innspill i uttalelsen «Fisk og havmiljø før havvind», vil vi sikre blir tatt inn i endelige uttalelser. Det er et stort behov for mer forskningsbasert kunnskap om hvilke konsekvenser vindkraftturbiner til havs fører med seg for fisk, yngel og det øvrige livet i havet. Særlig gjelder dette nær viktige gytefelt og i fiskens vandreveier. Den kunnskapen trenger vi nå. Vi trenger den før det kan være aktuelt å etablere vindkraft til havs, skriver fylkespartiet videre i sin pressemelding.
Vi refererer forslaget til politisk uttalelse fra Møre og Romsdal Venstre i sin helhet nedenfor:
Venstres landsmøte 2022
Forslag til politisk uttalelse fra Møre og Romsdal Venstre
21.09.22Fisk og havmiljø foran havvind
Venstre vil ha kunnskapsbasert forvaltning av kyst- og havområdene våre. Det er et stort behov for mer forskningsbasert kunnskap om hvilke konsekvenser vindkraftturbiner til havs fører med seg for fisk, yngel og det øvrige livet i havet. Særlig gjelder dette nær viktige gytefelt og i fiskens vandreveier.
Den kunnskapen trenger vi nå. Vi trenger den før det kan være aktuelt å etablere vindkraft til havs.
Vi har en klimakrise og en naturkrise. Viktige deler av livet i havet trues av forurensing samtidig som det trues av temperaturstigninger. Havvind kan bli en del av Norges energiframtid, men vi kan ikke løse klimautfordringer med å etablere vindkraftverk som forurenser miljøet til havs og ødelegger oppvekstområder for fisk. Det er ikke akseptabelt at fisk og miljø blir tilsidesatt i kappløpet for raskest mulig realisering av havvindprosjekter. Der det er miljø- og arealkonflikter må fisk og havmiljø alltid komme først.
Fisk og andre marine arter er fornybare ressurser som Norge forvalter i et evighetsperspektiv. Det gjelder mat og arbeidsplasser for kommende generasjoner. Vi har ikke råd til å ofre fisk og miljø for havvind.
Vi må kjempe slik at vi vinner over både klima- og naturkrisen.
Venstre er ikke beroliget over uttalelser fra regjeringen der det uten videre slås fast at havvind og fiskeri kan leve godt side om side. Hvordan kan en slå fast det når en ikke har kunnskap om det? Venstre vil ha en balansert og respektfull sameksistens der det lar seg gjøre, men det må tuftes på kunnskap og ikke på politisk retorikk. Nye næringer og satsinger kan ikke over natta – uten at konsekvenser er tilstrekkelig kartlagt – få anledning til å ta over sjøområder som er helt essensielle for fisk og miljø.
Det haster med å sette i gang omfattende forskningsprogram som viser hvilke konsekvenser etablering av vindkraftturbiner har for havmiljøet og fiskeriene der det konkurreres om de samme sjøarealene.