Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
20 oktober 2022 11:40
Del på Facebook
Konserndirektør Peer Olav Østli i Statnett frykter at det kan bli en stram kraftsituasjon både i Norge og nabolandene hvis vinteren blir kald, selv om Norge isolert sett har nok effekt til å håndtere de kaldeste vinterdagene. Foto: Terje Pedersen / NTB
Konserndirektør Peer Olav Østli i Statnett frykter at det kan bli en stram kraftsituasjon både i Norge og nabolandene hvis vinteren blir kald, selv om Norge isolert sett har nok effekt til å håndtere de kaldeste vinterdagene. Foto: Terje Pedersen / NTB

Energikrisen og krigen i Ukraina vil føre til en stram energivinter, men Statnett mener Norge isolert sett har nok kraft også til de kaldeste vinterdagene.

Energisituasjonen i Norge er fortsatt stram, og det kan bli lite vann i magasinene til våren, og det kan bli mangel på kraft i landene rundt Norge på de kaldeste dagene, ifølge Statnett.

– Selv om vannmagasinene er fylt opp noe de siste ukene, vurderer vi fortsatt kraftsituasjonen som stram i Sør-Norge, sier konserndirektør Peer Olav Østli i Statnett.

En fersk europeisk rapport viser at kraftsystemet i Norden og Baltikum har små marginer når det gjelder energi og effekt til vinteren, og det kan bli en stor utfordring å dekke kraftbehovet i timene med aller mest forbruk.

annonse

Særlig på slutten av vinteren kan det bli en svært stram situasjon dersom det blir vanskelig å importere fra nabolandene og vinteren i tillegg blir kald.

– Den stramme kraftsituasjonen handler om vinteren som helhet, ikke enkelttimer. For landene rundt oss er det en utfordring at de risikerer å ikke ha nok strøm til timene med høyest forbruk. Norge er det eneste av de nordiske landene som isolert sett nå har tilstrekkelig effekt i kraftsystemet til å håndtere forbruket også på de kaldeste vinterdagene. Samtidig vil også store ubalanser i Norden kunne påvirke driften av kraftsystemet i Norge, understreker Østli.

Statnett mener det er et stort behov for ytterligere investeringer i både mer effekt og mer kraftproduksjon i Norge for å møte det økende kraftbehovet i årene som kommer.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø Nylig Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 1 minutter siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 5 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 5 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnHva er poenget med spørsmålet ditt? Det har jo ingen relevans til saken. Du kunne like gjerne spurt om jeg ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnKanskje du kan gi eksempler på andre linker som på tilsvarende måte underbygger synspunktene som presenteres?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte