Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 november 2022 20:00
Del på Facebook
Europas isbreer minket med gjennomsnittlig 30 meters tykkelse fra 1997 til 2021, og Grønlandsisen smeltet betydelig, ifølge rapporten fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og EUs Copernicus-program. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB
Europas isbreer minket med gjennomsnittlig 30 meters tykkelse fra 1997 til 2021, og Grønlandsisen smeltet betydelig, ifølge rapporten fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og EUs Copernicus-program. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB

Europa har i snitt opplevd en temperaturøkning på 0,5 grader hvert tiår siden 1991, viser en ny rapport. Det er mer enn dobbelt så mye som snittet i verden.

Som et resultat av temperaturøkningen mistet Europas isbreer gjennomsnittlig 30 meters tykkelse fra 1997 til 2021, og Grønlandsisen smeltet betydelig, ifølge rapporten fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og EUs Copernicus-program.

Annonse
Annonse

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener rapporten danner et mørkt bakteppe for klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh neste uke.

– Europa er det kontinentet der temperaturen øker aller raskest. Og jo lengre mot nord, jo raskere går det, sier han i en epost til NTB.

– Vi må nå kraftig styrke innsatsen for å få klimautslippene ned. Samtidig må vi øke innsatsen for å forberede oss på de klimaendringene vi nå ser treffe oss raskere og mer dramatisk enn mange så langt har tatt innover seg, sier han videre.

Klimatoppmøtet COP27 arrangeres i den egyptiske feriebyen fra og med søndag.

– Et øyeblikksbilde

WMO varsler at uansett hvor mye den globale oppvarmingen øker, så kan temperaturen i Europa fortsette å stige over dobbelt så mye som gjennomsnittet i verden.

– Europa fremstår som et øyeblikksbilde på en verden med stigende varme, og det gir oss en advarsel om at også land som er godt forberedt, ikke kan føle seg trygge på hva som skjer når det inntreffer ekstremvær, sier WMOs leder Petteri Taalas.

Annonse
Annonse

Samtidig konstaterer han at kontinentet ligger helt i front når det gjelder tiltak mot global oppvarming.

I sommer opplevde store deler av Europa effekten av ekstremvær. Både i sørlige og sentrale deler av kontinentet var det gjentatte hetebølger. Det bidro blant annet til at vannstanden i Rhinen ble så lav at det ble vanskelig å bruke den viktige transportåren til båttrafikk.

Branner og flom

– I år, som i 2021, har store deler av Europa vært rammet av omfattende hetebølger og tørke, som har utløst skogbranner, sier Taalas.

Han viser også til at det i fjor var uvanlig mye flom, som forårsaket død og ødeleggelse.

I rapporten står det at uansett hvilket scenario som viser seg å stemme, så vil det bli en økning i både hyppigheten og intensiteten i hetebølgene.

– Dette er bekymringsfullt, fastslår rapporten.

Klimaendringene i Europa fører også til mer allergi og til flere infeksjonssykdommer som overføres av såkalte vektorer, det vil si mygg, lopper og lus.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 10 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse