Europa har i snitt opplevd en temperaturøkning på 0,5 grader hvert tiår siden 1991, viser en ny rapport. Det er mer enn dobbelt så mye som snittet i verden.
Som et resultat av temperaturøkningen mistet Europas isbreer gjennomsnittlig 30 meters tykkelse fra 1997 til 2021, og Grønlandsisen smeltet betydelig, ifølge rapporten fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og EUs Copernicus-program.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener rapporten danner et mørkt bakteppe for klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh neste uke.
– Europa er det kontinentet der temperaturen øker aller raskest. Og jo lengre mot nord, jo raskere går det, sier han i en epost til NTB.
– Vi må nå kraftig styrke innsatsen for å få klimautslippene ned. Samtidig må vi øke innsatsen for å forberede oss på de klimaendringene vi nå ser treffe oss raskere og mer dramatisk enn mange så langt har tatt innover seg, sier han videre.
Klimatoppmøtet COP27 arrangeres i den egyptiske feriebyen fra og med søndag.
– Et øyeblikksbilde
WMO varsler at uansett hvor mye den globale oppvarmingen øker, så kan temperaturen i Europa fortsette å stige over dobbelt så mye som gjennomsnittet i verden.
– Europa fremstår som et øyeblikksbilde på en verden med stigende varme, og det gir oss en advarsel om at også land som er godt forberedt, ikke kan føle seg trygge på hva som skjer når det inntreffer ekstremvær, sier WMOs leder Petteri Taalas.
Samtidig konstaterer han at kontinentet ligger helt i front når det gjelder tiltak mot global oppvarming.
I sommer opplevde store deler av Europa effekten av ekstremvær. Både i sørlige og sentrale deler av kontinentet var det gjentatte hetebølger. Det bidro blant annet til at vannstanden i Rhinen ble så lav at det ble vanskelig å bruke den viktige transportåren til båttrafikk.
Branner og flom
– I år, som i 2021, har store deler av Europa vært rammet av omfattende hetebølger og tørke, som har utløst skogbranner, sier Taalas.
Han viser også til at det i fjor var uvanlig mye flom, som forårsaket død og ødeleggelse.
I rapporten står det at uansett hvilket scenario som viser seg å stemme, så vil det bli en økning i både hyppigheten og intensiteten i hetebølgene.
– Dette er bekymringsfullt, fastslår rapporten.
Klimaendringene i Europa fører også til mer allergi og til flere infeksjonssykdommer som overføres av såkalte vektorer, det vil si mygg, lopper og lus.