Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
17 november 2022 09:24
Del på Facebook
Edvard Grieg-feltet er et oljefelt som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 kilometer vest for Stavanger. Det ble påvist olje i feltet i 2007, og oljeproduksjonen ble startet opp i november 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Edvard Grieg-feltet er et oljefelt som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 kilometer vest for Stavanger. Det ble påvist olje i feltet i 2007, og oljeproduksjonen ble startet opp i november 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olje- og gassbransjen venter investeringer på 149,7 milliarder kroner i 2023, 14,4 milliarder mer enn i forrige rapportering, varsler SSB.

Det er likevel fortsatt en nedgang fra i år, da næringen anslår investeringer for 175,3 milliarder kroner. Investeringsanslaget for i år er 3,8 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2021.

Annonse
Annonse

Samtidig ser fallene i investeringer ut til å bli mindre i 2023 enn det som var ventet. Derfor antar Statistisk sentralbyrå at anslaget for investeringer i 2023 vil øke betydelig i neste telling i februar.

– Det er ventet at det blir levert plan for utbygging og drift (PUD) til myndighetene på svært mange nye utbyggingsprosjekter i desember i år. Tallene for disse prosjektene kommer først med i tellingen når PUD er levert, opplyser SSB.

Tror på høyt tall for 2024 også

Ett av de største prosjektene, Wisting, ble nylig besluttet utsatt til 2026. Likevel regner SSB altså med at investeringsanslagene vil stige ytterligere i årene framover.

– Med alle disse utbyggingene inkludert så tidlig i anslagssyklusen er det grunn til å vente et relativt høyt førstegangsanslag for 2024, skriver SSB.

Annonse
Annonse

Anslaget for investeringer til feltutbygging neste år er nå oppgitt til 50,2 milliarder kroner, 12 prosent mer enn i forrige rapport.

– Det høyere anslaget har hovedsakelig sammenheng med at det nå er rapportert inn vesentlig høyere kostnader på flere utbyggingsprosjekter enn tidligere antatt. Dette er merinvesteringer som trolig ikke bidrar til å utvide framtidig produksjonskapasitet vesentlig utover det som tidligere var planlagt, opplyser SSB.

For felt i drift er investeringsanslagene for neste år nå på 69,2 milliarder kroner, en økning på 12 prosent fra forrige kvartal.

Mindre til nye funn

For leting og konseptstudier er det derimot større nedgang. Der venter næringen et fall på 19 prosent fra tilsvarende anslag for 2022. For konseptstudier alene er fallet på hele 96 prosent. Det omhandler aktivitet knyttet til planlegging av utbygging av olje- og gassfunn.

– Det kraftige fallet som indikeres for neste år, har sammenheng med at aktiviteten i konseptstudier er rekordhøy i år, siden det er så mange nye utbyggingsprosjekter som det skal planlegges for. Etter at disse utbyggingene snart kommer i gang, vil det være svært få nye utbygginger å planlegge for på kort sikt, derfor vil det være svært lite aktivitet innen konseptstudier til neste år, skriver SSB.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDet er slik det er spesifisert for veganlegg.Jernbane får du lufte der det høyrer heime
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDet er meningsløst at et stort nasjonalt veiprosjekt skal finansieres med «lokal forankring», dvs. fylkeskommunal bompengegaranti. Mener du at slik ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse