Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
23 november 2022 20:42
Del på Facebook
Cruiseskipet «Artania» fra tyske Phoenix Reisen var det eneste med over 1.000 gjester om bord i år. Mange skip seilte med lavt belegg. Foto: Kristiansund og Nordmøre Havn
Cruiseskipet «Artania» fra tyske Phoenix Reisen var det eneste med over 1.000 gjester om bord i år. Mange skip seilte med lavt belegg. Foto: Kristiansund og Nordmøre Havn
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cruiseåret 2022 er ferdig og vi har oppsummert sesongen. Antallet anløp er rekordhøyt og nærmere 14.500 cruisegjester har besøkt Nordmøre i år, skriver Kristiansund og Nordmøre Havn.

Før sesongen begynte hadde vi en cruiseliste ned totalt 53 planlagte anløp til Nordmøre, herunder 48 til Kristiansund, 3 til Smøla og 2 til Averøy. Hurtigruten Expeditions stod for 25 av disse 48 anløpene til Kristiansund, mens andre rederier stod for 28 anløp. Ved maks kapasitet kunne dette bety opp mot 40.000 cruisegjester til regionen.

Annonse
Annonse

Med fasit i hånd kan vi konkludere med at 2022 har vært et godt cruiseår, selv om vi fikk uvanlig mange kanselleringer.

– Vi har aldri hatt så mange cruiseanløp som i 2022. Vi endte med til sammen 35 gjennomførte anløp til Nordmøre, sier markedsansvarlig Erika Indergaard i Kristiansund og Nordmøre Havn.

Av de 35 gjennomførte anløpene var 32 til Kristiansund og 3 til Averøy.

Anløpene til Averøya er ikke «ordinære» cruiseanløp, da Averøya ikke er en cruisehavn på linje med Kristiansund. Det franske rederiet Ponant har hatt to anløp der i sommer for å ta om bord cruisegjester som har syklet fra Molde for å oppleve Atlantershavsveien. I tillegg var det et britisk cruiseskip som anløpte Averøya på kort varsel i februar, etter at opprinnelig anløpshavn måtte droppes av vær- og sikkerhetsmessige årsaker.

Flest tyskere

– Til tross for rekordmange anløp, så har vi i år hatt mest besøk av små skip, og mange har seilt med betydelig lavere belegg enn det som er vanlig. Det gjelder Norge generelt og har nok en sammenheng med pandemien. Bare ett skip hadde over 1.000 gjester om bord. I tillegg var alle skip med kapasitet til over 2 000 gjester blant de som måtte kansellere. Derfor ble antallet cruisegjester betraktelig lavere enn vi hadde forventet, forklarer Indergaard.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det endte med nærmere 14 500 cruisegjester til regionen, de aller fleste til Kristiansund. Av disse var 6 544 fra Tyskland, 5 113 fra Storbritannia, 1 674 fra USA, 346 fra Frankrike og 737 fra øvrige land.

Mange kanselleringer

En god del av årets planlagte anløp ble kansellert av ulike årsaker, for eksempel omlegging av seilingsrute og dokkopphold. Det var også 4 anløp som ble kansellert på kort varsel grunnet værforhold.

Stort utslag ga også kanselleringene fra Hurtigruten Expeditions – færre enn halvparten av de planlagte anløpene ble gjennomført. «Fridtjof Nansen» grunnstøtte og måtte til reparasjon. «Otto Sverdrup» og «Maud» anløpte Kristiansund annenhver uke under vinteren 2021/2022. I februar tok rederiet en beslutning om å differensiere disse ekspedisjonscruisene fra den ordinære Kystruten, noe som betyr færre anløp i større havner og minst mulig overlapp av destinasjoner som også anløpes av Kystruten. Dette førte til kansellering av en rekke planlagte anløp for «Maud» vintersesongen 2022/2023.

Alle de 3 planlagte anløpene til Smøla måtte også kanselleres på grunn av strengere tolkning av ISPS-regelverket. Nye sikringstiltak er igangsatt på Dyrnes, for at cruiseskip igjen skal kunne besøke Smøla i 2023.

Stabile prognoser

Prognosene for de neste årene ser bra ut, selv om vi ikke helt kommer opp på årets nivå. Det er så langt bestilt 21 anløp til Kristiansund i 2023 og 19 i 2024. Bestillingene for 2025 er så vidt begynt å komme.

– Vi er mest populær blant de mindre skipene, som ønsker å anløpe havner hvor de slipper trengsel og kan oppleve noe annet enn «alle andre». Vi ser også at liggetiden til cruiseskipene er økende, fra 7,7 timer i gjennomsnitt i år, til 9,2 timer i 2023 og 10,2 timer i 2024. Lengre liggetid gir cruisegjestene mer tid til å oppleve regionen og mer tid til å legge igjen penger, så det er en positiv utvikling, sier Indergaard.

Andre positive ting er at det i 2023 er et nytt rederi som har booket anløp til Smøla, og at Hitra endelig gjør sin debut som cruisedestinasjon. Dette er noe vi har jobbet mot i flere år.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse