Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
09 januar 2023 10:40
Del på Facebook
Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / NTB
Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gass utgjør nå mer enn halvparten av produksjonen på sokkelen. Nivået fra 2022 vil holde seg i år og er ventet å øke fram til 2025.

Det ble produsert totalt om lag 230 millioner standard kubikkmeter (Sm3) oljeekvivalenter (o.e.) i 2022, tilsvarende nesten 4 millioner fat per dag.

Annonse
Annonse

Gass utgjorde 122 millioner Sm3 o.e. av dette, en økning på 9 millioner fra 2021.

– Sjelden er det blitt produsert så mye gass på norsk sokkel som i fjor – og sjelden er det blitt besluttet større investeringer, skriver Oljedirektoratet (OD) i sin pressemelding om utviklingen på norsk sokkel i 2022.

Det er forventet at gass også i år vil utgjøre 122 millioner Sm3 o.e., og at væskeproduksjonen, mest olje, vil øke til 117 millioner Sm3 o.e..

Både gass- og væskeproduksjonen forventes å øke til 2025. Økningen for væskeproduksjonen, det meste olje, er likevel noe nedjustert sammenlignet med produksjonsanslaget som ble lagt fram for ett år siden.

Gass til Europa

Krigen i Ukraina og energikrise bidro til at Norge ble den største enkeltleverandøren av gass til Europa. Energibehov førte til at myndighetene ga tillatelser til å øke produksjonen fra flere felt. Produksjonsveksten skyldes også at driften var svært stabil, og at Snøhvit kom i produksjon igjen etter nedstenging.

Ifølge tallene fra OD vil gassproduksjonen kunne øke til tilsvarende 2,11 millioner fat per dag de neste årene. Det vil i så fall tangere gassproduksjonsrekorden fra 2017.

Annonse
Annonse

Faktorer som vil bidra til den totale veksten, er at gigantfeltet Johan Sverdrup i desember kom i gang med andre byggetrinn i drift i Nordsjøen. I full produksjon vil Johan Sverdrup levere 35 prosent av oljeproduksjonen på norsk sokkel. Feltet alene vil da dekke 6–7 prosent av oljebehovet i Europa.

Også Nova har startet produksjon, og Njord har startet opp igjen etter ombygging. De kommende årene vil flere nye felt settes i produksjon.

Ikke minst produserer eldre felt lenger og mer enn tidligere antatt.

Pålitelig leverandør

I 2022 fikk myndighetene planer for 13 nye utbygginger (PUD) og flere planer for prosjekter som skal øke utvinningen nær eksisterende felter eller gi forlenget levetid. Det er også besluttet store investeringer på eksisterende felter.

Totalt blir det investeringer på om lag 300 milliarder kroner. I samlet nåverdi er dette 200 milliarder kroner. Investeringene vil også gi samlet reservetilvekst på 252 millioner Sm3 oljeekvivalenter. Halvparten er gass, men også oljeproduksjonen vil øke. Det er anslått at norsk sokkel i 2025 vil levere cirka 2,19 millioner fat olje per dag.

– Sjelden er det blitt investert så mye for framtiden. Det bidrar til at Norge fortsatt kan være en pålitelig leverandør av energi til Europa, kommenterer konstituert oljedirektør Torgeir Stordal.

Stordal gikk inn i stillingen som fungerende oljedirektør i juni 2022, umiddelbart etter at Ingrid Sølvberg sa opp stillingen sin som direktør for Oljedirektoratet.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse