Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
29 januar 2023 20:20
Del på Facebook
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at landet kan godta å slippe Finland inn i Nato. Foto: Burhan Ozbilici, File / AP / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at landet kan godta å slippe Finland inn i Nato. Foto: Burhan Ozbilici, File / AP / NTB

President Recep Tayyip Erdogan sier Tyrkia kan komme til å slippe Finland inn i Nato uten nabolandet Sverige.

– Dersom det er nødvendig, kan vi gi et annerledes svar når det gjelder Finland. Sverige vil bli sjokkert når vi gir et annerledes svar til Finland, sa Erdogan i TV-sendte uttalelser til yngre velgere søndag.

annonse

Det er første gang Erdogan åpner for et slikt scenario, ifølge nyhetsbyrået AFP. Tyrkia-kjenner Paul Levin mener imidlertid at utsagnet ikke skiller seg så veldig mye fra tidligere uttalelser fra den kanten.

– Men Erdogan understreker at det er Sverige han har problemer med, sier Levin, som leder instituttet for Tyrkia-studier ved Stockholms universitet.

For få dager siden satte Tyrkia Nato-forhandlingene med de to nordiske landene på pause.

Tyrkia og Ungarn er fortsatt de to eneste av Natos 30 medlemsland som ikke har ratifisert medlemskap for Sverige og Finland. Ungarns nasjonalforsamling ventes å gi grønt lys til begge i februar.

Tyrkisk presidentvalg

Erdogan har imidlertid satt seg på bakbeina, og forhandlingene med Tyrkia har så langt vært svært vanskelige. Flere observatører har pekt på at saken nå er blitt en del av den tyrkiske valgkampen.

Erdogan trenger å mobilisere konservative og nasjonalistiske velgere foran presidentvalget, som ventes å gå av stabelen 14. mai.

Erdogan har klaget spesielt over at Sverige nekter å utlevere personer som tyrkiske myndigheter anklager for bånd til militante kurdere og kuppforsøk.

Nye finske signaler

Nylig sa Erdogan at Sverige ikke lenger kunne vente seg tyrkisk støtte til sin søknad om Nato-medlemskap. Det skjedde etter at den høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan fikk tillatelse til å demonstrere utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm, der han 21. januar satte fyr på Koranen.

I etterkant åpnet Finlands utenriksminister Pekka Haavisto døren på gløtt for at landet kan bli medlem av Nato uten Sverige, men understreket samtidig at samkjøringen mellom de to landene vil fortsette.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har uttalt at han har forståelse for signalene som kommer fra Finland. Men han understreker at finsk inntreden i Nato uten Sverige trolig bare er aktuelt dersom det blir klart at Sverige permanent holdes utenfor.

annonse

– Må returnere terroristene

Søndag åpnet altså også Erdogan for å slippe inn Finland uten Sverige. Samtidig gjentok han kravet om at Sverige må utlevere personene Tyrkia er ute etter.

– Hvis dere absolutt vil være med i Nato, må dere returnere disse terroristene til oss, sa Erdogan.

– Dere kommer til å sende disse terroristene til oss slik at dere kan bli med i Nato, sa presidenten videre.

Våpeneksport

Ankara har stilt en rekke krav til Sverige for å slippe landet inn i Nato, og svenskene har blant annet åpnet for å gjenoppta våpeneksporten.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson slo tidligere i januar fast at Tyrkia stiller krav Sverige ikke kan etterkomme.

Tyrkia krever også at Sverige utleverer 130 personer som anklages for å være tilknyttet Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og Gülen-bevegelsen, som president Recep Tayyip Erdogan mener sto bak kuppforsøket mot ham i 2013.

Blant dem Tyrkia har krevd utlevert, er journalisten Bülent Kenes som anklages for å tilhøre Gülen-bevegelsen. Det kravet har svensk høyesterett avslått.

Tyrkia avlyste tirsdag et møte som var planlagt med Sverige og Finland om landenes Nato-søknader i februar.

– Ikke på pause

Sveriges utenriksminister Tobias Billström insisterte i helgen på at arbeidet med å få Sverige og Finland inn i Nato, fortsetter.

– Nato-prosessen er ikke satt på pause. Regjeringen fortsetter å implementere det memorandum som finnes mellom Sverige, Finland og Tyrkia. Men det er opp til Tyrkia å avgjøre når de vil ratifisere, sa han til Expressen.

Haavisto gjentok at de to landene fortsetter på sin felles reise inn i Nato.

– Natos dører står fortsatt åpne, men det tar litt mer tid nå, sa Haavisto i et intervju med Yle lørdag.

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Anne Mari SandshamnMed Møreaksen kan de som kommer fra Trondheim eller Oppdal ta pause akkurat når de selv vil, hvis de synes ...
Terje G. Finnøy 26 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
Hvem av folk flest ønsker å betale opp mot 500,- (t/r) pr. dag for å få kjøre en uønsket omvei?Hvem ...
@Terje SundsbøFordi du hater ferger, betyr det ikke at alle andre gjør det! Og hva vet du om hva andre trenger ...
@Bengt G ErikssonTror ikke han sikter til hvordan dere har det i partiet og oppfatter det selv men mer mot politiske resultater. ...
@Anne Mari SandshamnFerger er ikke noen kjærkommen pause, men et utidig heft for nesten alle. Det er grotesk egoistisk å påtvinge alle ...
@Terje SundsbøFordi ferger ER og blir er kjærkommen pause  for de fleste, og de aller fleste trailerer legger inn pålagte hvilepauser ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte