Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 februar 2023 07:58
Del på Facebook
Det blir fakkeltog i Oslos gater på fredag i forbindelse med at det er ett år siden Russlands storinvasjon av Ukraina. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
Det blir fakkeltog i Oslos gater på fredag i forbindelse med at det er ett år siden Russlands storinvasjon av Ukraina. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag er det ett år siden Russlands storinvasjon av Ukraina. I Norge markeres det over hele landet med konserter, fakkeltog og belysning av offentlige bygg.

Det er planlagt nær 100 arrangementer over hele landet i anledning ettårsdagen, opplyser Norsk-Ukrainsk Venneforening i en pressemelding.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I hovedstaden arrangerer de flere arrangementer i samarbeid med den ukrainske ambassaden og Den ukrainske forening i Norge.

Fredag klokken 17 blir det markering foran Stortinget. Der vil det være appeller fra en rekke personer, blant andre utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Høyre-leder Erna Solberg og Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV). Det vil også bli musikalske innslag, blant annet av den ukrainske operasangeren Iryna Bokal.

Deretter vil det bli fakkeltog, som skal gå gjennom gatene, via den ukrainske ambassaden, før det ender opp ved Nobels Fredssenter ved Rådhusplassen.

En rekke offentlige bygg vil bli lyst opp i gule og blå farger, deriblant Oslo rådhus, Holmenkollen, Operaen, og Nobels Fredssenter. Det vil være lignende belysning i en rekke byer over hele landet.

Konserter i flere byer

Bergen er blant byene hvor det vil bli holdt en rekke ulike arrangementer på ettårsdagen. Det blir blant annet en markering på Torgallmenningen i Bergen sentrum klokken 17.

Tidligere på dagen arrangeres en konferanse på Universitetet i Bergen hvor statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar. Det gjør også Ihor Zhovkva, nestleder ved Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs kontor, som vil delta via videolink.

Annonse
Annonse

På kvelden holdes det en konsert i Bergen domkirke, der det blir fremført verker av den ukrainske komponisten Valentin Silvestrov.

Den ukrainske ambassadøren reiser til Kristiansand, hvor det også vil bli holdt en konsert. Den finner sted i konserthuset Kilden, hvor det også vil bli holdt appeller fra ambassadøren og Oleksandra Romantsova. Hun er direktør for Senteret for sivile rettigheter i Ukraina, som i desember var blant fredsprismottakerne.

Ett år med krig

Fredag 24. februar er det altså 365 dager siden Russland gikk til en fullskala invasjon av Ukraina. Russland gikk allerede til krig med Ukraina da de annekterte Krim-halvøya i 2014. Men storinvasjonen omfattet store deler av landet og hadde som uttalt mål å styrte regjeringen i Kyiv.

Ett år senere har begge sider lidd store tap. Russland har ikke okkupert Ukraina, mens Ukraina på sin side ikke har gjenvunnet alle sine territorier.

En fredelig løsning synes foreløpig å være langt unna, og flere har anslått at krigen kan vare i årevis.

I året som har gått, har en rekke statsledere besøkt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv, deriblant statsminister Jonas Gahr Støre. Mandag denne uken dukket plutselig USAs president Joe Biden opp i Kyiv på et uanmeldt besøk da han besøkte byen for første gang etter invasjonen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse