Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
21 februar 2023 07:58
Del på Facebook
Det blir fakkeltog i Oslos gater på fredag i forbindelse med at det er ett år siden Russlands storinvasjon av Ukraina. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
Det blir fakkeltog i Oslos gater på fredag i forbindelse med at det er ett år siden Russlands storinvasjon av Ukraina. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag er det ett år siden Russlands storinvasjon av Ukraina. I Norge markeres det over hele landet med konserter, fakkeltog og belysning av offentlige bygg.

Det er planlagt nær 100 arrangementer over hele landet i anledning ettårsdagen, opplyser Norsk-Ukrainsk Venneforening i en pressemelding.

Annonse
Annonse

I hovedstaden arrangerer de flere arrangementer i samarbeid med den ukrainske ambassaden og Den ukrainske forening i Norge.

Fredag klokken 17 blir det markering foran Stortinget. Der vil det være appeller fra en rekke personer, blant andre utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp), Høyre-leder Erna Solberg og Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV). Det vil også bli musikalske innslag, blant annet av den ukrainske operasangeren Iryna Bokal.

Deretter vil det bli fakkeltog, som skal gå gjennom gatene, via den ukrainske ambassaden, før det ender opp ved Nobels Fredssenter ved Rådhusplassen.

En rekke offentlige bygg vil bli lyst opp i gule og blå farger, deriblant Oslo rådhus, Holmenkollen, Operaen, og Nobels Fredssenter. Det vil være lignende belysning i en rekke byer over hele landet.

Konserter i flere byer

Bergen er blant byene hvor det vil bli holdt en rekke ulike arrangementer på ettårsdagen. Det blir blant annet en markering på Torgallmenningen i Bergen sentrum klokken 17.

Tidligere på dagen arrangeres en konferanse på Universitetet i Bergen hvor statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar. Det gjør også Ihor Zhovkva, nestleder ved Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs kontor, som vil delta via videolink.

Annonse
Annonse

På kvelden holdes det en konsert i Bergen domkirke, der det blir fremført verker av den ukrainske komponisten Valentin Silvestrov.

Den ukrainske ambassadøren reiser til Kristiansand, hvor det også vil bli holdt en konsert. Den finner sted i konserthuset Kilden, hvor det også vil bli holdt appeller fra ambassadøren og Oleksandra Romantsova. Hun er direktør for Senteret for sivile rettigheter i Ukraina, som i desember var blant fredsprismottakerne.

Ett år med krig

Fredag 24. februar er det altså 365 dager siden Russland gikk til en fullskala invasjon av Ukraina. Russland gikk allerede til krig med Ukraina da de annekterte Krim-halvøya i 2014. Men storinvasjonen omfattet store deler av landet og hadde som uttalt mål å styrte regjeringen i Kyiv.

Ett år senere har begge sider lidd store tap. Russland har ikke okkupert Ukraina, mens Ukraina på sin side ikke har gjenvunnet alle sine territorier.

En fredelig løsning synes foreløpig å være langt unna, og flere har anslått at krigen kan vare i årevis.

I året som har gått, har en rekke statsledere besøkt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv, deriblant statsminister Jonas Gahr Støre. Mandag denne uken dukket plutselig USAs president Joe Biden opp i Kyiv på et uanmeldt besøk da han besøkte byen for første gang etter invasjonen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet som er hovedargumentet frå di side er at Otrøya og Gosssen skal få fastlandssamband. Og det kan bare skje ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu sier at premisset for fergefri E39 er at det først og fremst skal legge til rette for fergeavløsning for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse