Fra høsten av starter det opp praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) ved Høgskolesenteret i Kristiansund – de første potensielle studentene har allerede sendt inn søknad til studiet.
– Dette er virkelig stas. Vi er glade for å se at folk har begynt å søke. Vi lover et godt tilbud og med mange søkere blir det bare enda bedre, sier Carien Lærum, rådgiver ved PPU ved Høgskulen i Volda (HVO).
Det er HVO som står bak den nye utdanninga, og tilbyr den i samarbeid med Høgskolesenteret i Kristiansund fra høsten 2023 av. Det er tilbud om både PPU for allmennfag og yrkesfag.
Hva er PPU?
Ja, hva er så PPU og hvem er denne utdanninga for? Med denne utdanninga kvalifiserer studentene til å bli lærere – hovedsakelig på mellomsteget i barneskolen, ungdomsskole og i videregående skole, men kan også undervise i for eksempel kulturskolen.
- PPU allmennfag er for de som har tatt ei fagutdanning med skolerelevante fag, og som nå ønsker å kvalifisere seg til å være lærer i allmenne fag.
- PPU yrkesfag er først og fremst for de som har tatt ei yrkesretta utdanning, og som nå ønsker å bli yrkesfaglærer i videregående skole.
Begge utdanningene har, som så mange andre studier, søknadsfrist 15. april.
Fleksibelt studium
Både allmennfag- og yrkesfagutdanninga blir begge på deltid i Kristiansund og over to år.
– Tilbudet blir samlingsbasert med nettstøtte. Det betyr at du som student møter fysisk til samlingene og at resten av undervisningen foregår på nett. Det blir fem samlinger per studieår og hver samling er på tre til fem dager, forklarer Lærum og fortsetter:
– Noe av den digitale undervisningen blir til fastsatte tider med krav om oppmøte, og noe blir gjennomført asynkront, det vil si at man kan gjennomføre dette på tidspunkt som passer best for en selv.
Praksis i nærområdet
For å være kvalifisert til å ta PPU må en ha høyere utdanning eller fag-/svennebrev fra før. Mange av studentene er derfor i en livssituasjon med jobb og familieliv der det er behov for et studium som lar seg kombinere med hverdagen ellers. Tilbudet i Kristiansund vil være nettopp et slikt tilbud.
– Unntaket fra dette er praksisperiodene og i PPU er det en god del praksis, nærmere bestemt 30 dagers praksis hvert studieår på deltid, sier Lærum.
Høgskulen i Volda sier at de vil etterstrebe å komme studentenes ønsker om praksisskoler i møte. Det vil si at studentene for eksempel kan få ha praksis hos en skole i sitt nærområde på Nordmøre.
– Praksisperiodene er en svært viktig del av PPU og tilbakemeldingene fra studentene på praksis er at de lærer svært mye av dette. I motsetning til mange andre utdanninger er det ikke studentene selv som ordner praksisplass, men praksisansvarlig ved høgskolen, i samråd med studenten selv. Vi ser verdien av å ha et tett og godt samarbeid med praksisfeltet og mener at læringsutbyttet av praksis og utdanningen som helhet blir bedre ved et samarbeid med HVO. Vi ønsker å få til en god balanse mellom fleksibilitet og kvalitet på utdanningen, avslutter Lærum.
Stort behov
Roland Mauseth, prosjektleder for Campus Kristiansund, gleder seg over at Høgskulen i Volda nå kan tilby PPU i Kristiansund. Og meiner absolutt at utdanninga har livets rett i Kristiansund.
– Dette vil tilføre viktig kompetanse til Nordmøre, og gi folk i nordfylket bedre mulighet til å kvalifisere seg til å undervise, sier Mauseth.
Han peker på at folk som er etablert i fylket ikke er villig til å reise så mye for å ta utdanning. Da er det en god måte å løse på det, som en gjør det med PPU nå, mener Mauseth.
– Vi gleder oss til at Høgskulen i Volda vil etablere seg med tilbud på Campus Kristiansund, og setter stor pris på samarbeidet. Vi tror også at Høgskulen i Volda vil dekke fylket bedre på denne måten Av erfaring vet vi at mange ikke har så stor mobilitet innad i fylket når de søker utdanning – mange ser etter tilbud lokalt eller drar til de store byene. Derfor er dette en viktig og riktig utvikling for å gi et bedre regionalt tilbud og god tilgang til utdanning for alle.
Spennende med nytt campus
Det nye PPU-tilbudet er tenkt å bli en del av Campus Kristiansund. For et par uker siden la statsminister Jonas Gahr Støre ned grunnsteinen for campusen som skal stå ferdig høsten 2024 og blant annet inneholde høgskoletilbud, fagskole, vekstmiljø for næringslivet og forskningsmiljø.
– Det er veldig spennende planer som ligger klare for Campus Kristiansund – vi er glade for å kunne bli en del av og bidra i det, sier Lærum.
Hun peker på lærermangelen på landsbasis, men også forhold som er spesielle for Nordmøre, som gode grunner til at PPU bør være ei utdanning nordmøringene omfavner.
– Vi har fått signal på at det kan være spesielt stort behov for yrkesfaglærere, og at det finnes en del folk med yrkesfagbakgrunn som kun mangler et slikt studium for å kunne bli lærere. Totalt sett håper vi jo på å være med på å utdanne flere lærere til skolene på Nordmøre, som vil være med på å avhjelpe mangelen på pedagoger i den norske skolen.