Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 februar 2023 07:40
Del på Facebook
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (til høyre) truer med veto mot EUs fjerde energimarkedspakke når den kommer på statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) bord. Foto: Terje Pedersen / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (til høyre) truer med veto mot EUs fjerde energimarkedspakke når den kommer på statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) bord. Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet vil stemme ned EUs fjerde energipakke, også kalt «ren energi»-pakken, når den kommer på regjeringens bord, ifølge Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Den ligger ikke på regjeringens bord nå, og når den eventuelt havner der, så vil ikke Sp kunne la den passere. Vi kommer ikke til å gi fra oss mer makt på det området. Det ligger en innstilling fra sentralstyret til landsmøtet om å gå mot denne pakken. Det vil overraske meg stort om ikke det blir vedtatt, sier Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Han stiller seg dermed bak holdningen parlamentarisk leder Marit Arnstad la for dagen i forrige uke:

– Vi kommer ikke til å være med på EUs fjerde energipakke. Vi var mot tredje (Acer) og argumenterte mot den. De argumentene står seg godt. Vi kommer aldri til å stemme for å utvide myndigheten til Acer og ønsket om et felles europeisk energimarked, sa Arnstad.

Vurderer innlemming

I EUs fjerde energimarkedspakke er mye av regelverket i den tredje energimarkedspakken, som ble vedtatt av Stortinget i 2018, revidert.

I tillegg er det mye nytt regelverk. Olje- og energidepartementet vurderer nå om regelverket er relevant for innlemming i EØS-avtalen, og om det er behov for eventuelle EØS-tilpasninger.

Senterpartiet vil at Norge skal bruke vetoretten for å hindre at pakken blir norsk lov gjennom EØS-avtalen.

Mangeårig motstand

Allerede i 2019 varslet partiet at det ville stemme imot innføring av EUs fjerde energimarkedspakke. Vedum gjentok før valget i 2021 at partiet ville legge ned veto mot pakken som vil knytte Norge tettere til EUs energisamarbeid.

I fjor høst gikk energipolitisk talsperson Per Martin Sandtrøen ut med et klart krav til regjeringspartner Arbeiderpartiet: EUs fjerde energimarkedspakke må ikke bli vedtatt, ifølge Klassekampen.

Annonse
Annonse

Han slo fast at det vil være umulig for Sp å sitte i en regjering som vedtar den fjerde energipakken.

Sp er imot

I resolusjonsforslaget som skal behandles på Sps landsmøte i mars, står det blant annet at «for å hindre ytterligere avgivelse av norsk suverenitet over norsk energipolitikk, sier Senterpartiet nei til EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet er mot å gi mer makt over norsk energipolitikk til EU og denne energimarkedspakken vil svekke Norges handlefrihet på energiområdet.»

Sp også hele tiden har vært imot tilknytningen til EUs energibyrå Acer, poengterer Vedum.

– Vi mente det var uklokt å gå inn i Acer, og mener det fortsatt. Vi må forholde oss til det flertallet som er, men utnytte det handlingsrommet som er, sier han.

Venstre mener Støre må på banen

Venstre er kritisk til Senterpartiets uttalelser De mener energipakken er helt nødvendig for at Norge skal nå klimaforpliktelsene i blant annet Parisavtalen.

Energipolitisk talsperson Ola Elvestuen (V) har onsdag kveld stilt skriftlig spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om hvordan Arbeiderpartiet stiller seg til regjeringspartnerens posisjon.

– Vi forventer at Støre sørger for at fjerde energimarkedspakke implementeres i norsk rett. Den er EØS-relevant, og det overordnede målet med regelverket er å sørge for en raskere overgang fra fossil til ren energi, oppfylle klimaforpliktelsene i Parisavtalen og sørge for forsyningssikkerhet og konkurransedyktige energipriser, sier Elvestuen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse