Kristiansund kommune har alltid et stort behov for gode helsefagarbeidere, samtidig som det er mange dyktige personer som jobber i kommunen som vil gå inn i yrkene, men mangler fagbrev.
Fagbrev på jobb er en ordning der personer som er i et arbeidsforhold i Kristiansund kommune muligheten til å ta et fagbrev som helsefagarbeider mens de får opplæring på arbeidsplassen. Søknadsfrist for årets kull er 1. mars.
For Natasja ble Fagbrev på jobb løsningen på et 15 års opphold i utdanningen, og en gyllen mulighet til å jobbe i et yrke hun trives. Ragnhild bestemte seg for å skifte yrke i for tre år siden. Da var Fagbrev på jobb avgjørende for å kunne få den nødvendige kompetansen og samtidig ha fast inntekt.
En gyllen mulighet
Natasja Hansen (34 år) er utdannet helsefagarbeider gjennom Fagbrev på jobb. For henne var det avgjørende at ordningen la til rette slik at hun kunne ha fast inntekt, jobbe sammen med kollegaene sine og utforske yrket hun ville få mer kompetanse på mens hun var lærling.
– Fagbrev på jobb er noe av det beste som har skjedd med meg. Opplæringen var veldig koblet til praksis. Vi så at det vi lærte brukes og er nyttig i jobben vi gjør. Det skapte mange læringsmuligheter i den daglige jobben også. Støtten vi fikk av kollegaene våre, veileder og lærere var essensiell for at jeg skulle lykkes, sier Natasja Hansen.
Natasja forteller at Fagbrev på jobb for henne var en unik mulighet til å ta en utdanning i et kjekt yrke, og samtidig ha en forutsigbar hverdag økonomisk. Noe av det som motiverte henne til å søke på ordningen var at hun kan jobbe mange steder i kommunen i etterkant av lærlingetiden.
Ville prøve noe nytt
Ragnhild Larsen (57 år) er for tiden lærling gjennom Fagbrev på jobb.
– Det var en mulighet til å få endring i hverdagen, jeg gleder meg til å prøve noe nytt, sier Ragnhild Larsen.
Hun opplever at det å ta utdanningen samtidig som hun jobber på feltet som assistent gjør sammenhengene i det de lærer og det de gjør tydelige. Samtidig opplever hun at erfaringene hun har fra andre yrker er veldig verdifulle i sitt nye yrke.
– Samlæringen vi får gjennom programmet har vært veldig verdifull, og vi får veldig mye ut av den praktiske undervisningen. For meg har ordningen vært en gave, rett å slett, sier Larsen
Hva er «Fagbrev på jobb»?
Ordningen startet i januar 2021 og stiller de samme kravene til eksamen og fagprøve som for andre lærlinger. Mens den ansatte er lærling i ordningen jobber de i en 80 prosent og får erfaring fra ulike seksjoner av kommunen, kombinert med undervisning. Søknadsfrist for årets opptak er 1. mars 2023.
For å kunne ta Fagbrev på jobb må personen ha fullført grunnskole eller tilsvarende, og de må ha minst mellom ett til fire års arbeidserfaring fra helse- og omsorg. Gjennom ordningen blir lærlingene fulgt opp helt frem til bestått fagprøve som helsefagarbeider.