Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
15 mars 2023 15:32
Del på Facebook
Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Møre og Romsdal fylkeskommune varslet store kutt i fergedriften, tok MDG saken til Stortinget og utfordret samferdselsministeren på kuttene. Nå har de fått svar.

Møre og Romsdal har varslet at det er behov for store kutt i kollektivdriften. Spesielt hardt vil de foreslåtte kuttene gå ut over fergedriften, hvor det i første omgang er foreslått kutt på 50 millioner.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Tidligere har samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ikke villet svare NRK på spørsmål om saken. Det fikk MDG til å ta saken til Stortinget.

– Den med ansvar må svare

Fylkestingskandidat for MDG i Møre og Romsdal, Jonas Maas Nilsen, utdyper hvorfor de valgte å løfte saken til Stortinget.

– At ansvarlig minister ikke ville svare på en sak som er så viktig for folk i fylket, hører ikke hjemme noe sted. Når media spør, kan han velge å ikke svare. Men når spørsmål blir stilt på Stortinget, har ministeren plikt til å svare. Derfor tok vi saken til Stortinget.

Spørsmålet

Spørsmålet som MDG stilte lød: Vil regjeringen øke de statlige overføringene for å bevare dagens fergedrift i Møre og Romsdal?

– Når årsaken til kuttene er statlig underfinansiering, er det også de nasjonale politikerne som har ansvaret. Derfor utfordret vi den ansvarlige ministeren på hva regjeringen vil gjøre, sier Nilsen.

Svaret

Nå har svaret fra samferdselsministeren kommet. Han mener at fylket selv er ansvarlig.

Annonse
Annonse

– Det må presiseres at det er fylkeskommunene som selvstendige forvaltningsorgan som har ansvar for og bestemmer det fylkeskommunale ferjetilbudet ut fra lokale prioriteringer, skriver Nygård i svaret sitt.

Ikke fornøyd

MDG er ikke fornøyd med svaret fra ministeren.

– Svaret fra ministeren er skuffende. Han skyver ansvaret over på fylkeskommunen, på tross av at han selv innrømmer at fergedriften i stor grad er finansiert av statlige overføringer.

Gir seg ikke

Dersom de foreslåtte kuttene blir en realitet, frykter Nilsen konsekvensene for folk og næringsliv.

– Om regjeringen ikke vil legge penger på bordet, så er de eneste alternativene enten kutt i avganger eller økte billettpriser. Begge alternativene vil ha alvorlige konsekvenser for både folk og næringsliv i fylket.

Han lover imidlertid at partiet ikke vil gi seg.

– Svaret fra Nygård er slapt, men vi vil gjøre alt vi kan for at dette ikke blir siste ord i saken. Folk i Møre og Romsdal fortjener bedre, og vi gir oss ikke.

Spørsmålet og svaret kan leses på Stortingets nettside.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse