Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
24 april 2023 11:33
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Praha i oktober. Mandag møtes de igjen i Brussel. Foto: Heiko Junge / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i Praha i oktober. Mandag møtes de igjen i Brussel. Foto: Heiko Junge / NTB

Norge og EU skal samarbeide tettere om klima, industri og energi, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. Mandag signerte han en ikke-bindende avtale med EU.

Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen møttes mandag i Brussel for å undertegne samarbeidsavtalen, før de dro videre til Nordsjøtoppmøtet i den belgiske kystbyen Oostende.

Annonse
Annonse

Den grønne alliansen mellom Norge og EU innebærer ifølge Støre et forsterket samarbeid om klima, industri og energi. Selv trekker han fram karbonfangst og -lagring, havvind, hydrogen, kritiske råvarer, batterier og grønn skipsfart.

– Dette er områder der Norge kan spille en ledende rolle, sier Støre i en pressemelding.

Ikke bindende avtale

Det var i februar i fjor at Norge og EU ble enige om å utvikle en grønn allianse.

– Det er en historisk dag, vil jeg si. Vi inngår nå en samarbeidsavtale med EU på hele feltet som handler om den grønne omstillingen. Vi skal nå klimamålene sammen med EU, og dette er litt om hvordan vi skal gjøre det, sa Støre til TV 2 før signeringen.

Avtalen er ikke bindende. Det er altså ikke noe som forplikter partene juridisk eller økonomisk.

– Det er en viljeerklæring. Det er del av diplomatiet og hvordan man bringer sammen land om klimamål. Vi er helt avhengige av at de og vi følger opp, og at bedriftene våre gjør det, sier Støre til kanalen.

EU: En ny æra

Ifølge EU-kommisjonen er en grønn allianse den mest omfattende formen for bilateralt samarbeid under EUs såkalte Green Deal. EU har en tilsvarende allianse med Japan.

Norge og EU går herved inn i en ny æra av klimasamarbeid, sa von der Leyen på en felles pressekonferanse med Støre.

– Dette er et veldig ambisiøst klima- og energipartnerskap på høyt nivå, sa von der Leyen.

– Alliansen gjør at vi kan bevege oss mot klimanøytralitet side om side som allierte, fortsatte hun.

Jobber med strategiske partnerskap

Avtalen mellom Norge og EU vil særlig konsentrere seg om åtte punkter, ifølge en pressemelding fra EU-kommisjonen. Blant disse er:

* Styrke innsatsen for å bekjempe klimaendringer, inkludert karbonbongfangst, -transport, -bruk og -lagring.

* Økt samarbeid om miljøspørsmål som tap av biologisk mangfold, avskoging og plastforurensing.

Annonse
Annonse

* Utvikle såkalte strategiske partnerskap på blant annet kritiske råmaterialer og verdikjeder for batteri. Arbeidet med førstnevnte er i sluttspurten, ifølge von der Leyen.

* Få fart på ren teknologi med særlig fokus på hydrogen og fornybar energi til havs.

* Avkarbonisering av transportsektoren.

I tillegg slår avtalen fast at Norge og EU skal jobbe videre for å nå utslippsmålene samt oppfylle Parisavtalen, inkludert 1,5-gradersmålet.

Uenige om olje og gass

Samarbeidsavtalen skulle egentlig undertegnes på fjorårets klimatoppmøte i Egypt, men ble satt på vent fordi Norge og EU ikke ble enige om formuleringer om olje- og gassutvinning i Barentshavet.

Ifølge Dagens Næringsliv er disse formuleringene tatt ut av avtalen.

Von der Leyen brukte like fullt anledningen til å skryte av Norges rolle som gasseksportør til EU på pressekonferansen mandag.

– Det er i nødens stund man virkelig får vite hvem som er ens sanne venner. Norge har på eksemplarisk vis vist at vi kan stole på hverandre, sa von der Leyen.

Hun la vekt på at EU fortsatt vil trenge gass fra Norge fremover.

– Jeg er særlig glad for at Norge i årene som kommer vil opprettholde den høye gasseksporten og svare positivt på kommende anbud, sa EU-sjefen.

Krever ny letepolitikk

Naturvernforbundet mener på sin side at samarbeidsavtalen mellom Norge og EU betyr at regjeringen må sette en stopper for dagens letepolitikk.

– Denne alliansen forplikter Norge til å jobbe med EU for å nå Parisavtalens mål, og må derfor bety slutten for Norges rå oljekjør i nord og aggressive letepolitikk, som alltid var et veddemål mot EUs konkrete klimaplaner, sier leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen.

Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen er glad for at Norge knytter seg nærmere til resten av Europa, men er avventende til selve avtalen.

– Det som blir avgjørende er om dette gjør at regjeringen nå vil forsterke havvindsatsingen med større utbygginger og med direktetilknytning til Europa med hybdridkabler, sier Elvestuen, som mener regjeringen hittil har gjort for lite, for sent.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse