MDG har vedtatt ja til EU og vil søke forhandlinger om et norsk medlemskap. – MDG vil aldri gi etter for den populistiske bølgen, sier leder Arild Hermstad.
– Miljøpartiet De Grønne vil gå inn for nye forhandlinger med EU med sikte på norsk EU-medlemskap, der avtalen må godkjennes av folkeavstemning, heter det i teksten som ble vedtatt på partiets landsmøte lørdag morgen.
174 stemte for, mens 32 var mot.
MDG-leder Arild Hermstad er fornøyd med vedtaket.
– De andre partiene mener vi bør forsøke å isolere oss selv mest mulig. MDG vil aldri gi etter for den populistiske bølgen som har ridd Norge som en mare – som sier at løsningene på strømkrise, matkrise, og fattigdomskrise er at vi skal samarbeide mindre med våre nærmeste naboland, sier han.
Han tror at hovedgrunnen til at MDG nå sier ja til EU, er Ukraina-krigen.
– Det har vært en oppvåkning i hvor sårbare vi er. Både at det er en sikkerhetsrisiko å være naboland med Russland, men også på energispørsmål og matvarespørsmål, sier Hermstad til NTB.
– Ikke ukritisk
I teksten som ble vedtatt på landsmøtet, slås det fast at MDG ikke har et ukritisk forhold til EU.
– Men som verdens viktigste klima- og miljøpolitiske arena er det i vår interesse å bidra til forhandlinger om hvordan vi sammen med Europa skal takle utfordringene jorda står overfor, heter det.
Det understrekes at selvforsyning, landbruk, fiskeri og demokrati vil være viktige momenter i eventuelle forhandlinger.
EUs omfattende satsing på klima- og miljø trekkes fram i vedtaket.
– Gjennom den grønne giv, med blant annet EUs klimalov, kommer den norske oljeindustrien til å få det vanskeligere, og den norske naturen til å få det bedre, slår MDG fast.
Overnasjonalt samarbeid
Debatten om EU-spørsmålet foregikk fredag kveld på MDG-landsmøtet. Mange av EU-tilhengerne argumenterte med sikkerhetspolitikk, solidaritet, og at Norge bør være representert i EUs demokratiske organer.
– Klimautfordringene krever en bedre organisert verden og overnasjonalt samarbeid, sa en av dem.
Mange av partiets yngre medlemmer påpekte også at deres stemme aldri har blitt hørt i en folkeavstemning om EU.
– Skitne oljefingre
Fra nei-siden gikk argumentene blant annet på at et EU-ja kan virke splittende for partiorganisasjonen, at debatten ikke hører hjemme i et lokalvalg, og at deler av EUs politikk ikke er bra for Norge.
Flere uttrykte også bekymring for at «oljesmurte» og «oljekåte» norske politikere skulle få påvirkning på EU.
– Hadde MDG hatt flertall alene, hadde jeg skjønt det, men i realiteten vil et norsk EU-medlemskap bety at Høyre, Ap, Sp og Frp får sine skitne oljefingre på EU sitt grønne ratt, sa en av dem.
Vedum reagerer
MDGs EU-vedtak får blandet mottakelse hos andre partier. Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener MDG vil flytte makt fra Norge til Brussel.
Han synes at argumentet fra MDG om at EU har bedre miljøpolitikk enn Norge, er dårlig.
– Det virker som de mener det de ikke får gjennomslag for, skal bli påtvunget fra Brussel, og da er vi grunnleggende uenige. Det som angår folk i Norge, er det Norge som skal bestemme, sier Vedum til NTB.
Dessuten er han uenig i at EUs forsvarspolitikk er en god grunn til å bli med i EU.
– Det siste året har vist at Nato er en trygg planke, sier Vedum.
Venstre jubler
Venstre-leder Guri Melby mener det er bra for klimakampen at MDG sier ja til EU.
– De anerkjenner hvor avgjørende det er med et mer forpliktende europeisk samarbeid for å komme ut av klimakrisen, sier hun.
Melby mener EU har blitt lokomotivet i klimakampen.
– Norge vil være tjent med mer europeisk samarbeid, ikke mindre. Jeg er glad for at nok et norsk parti velger å si ja.