Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 juli 2023 09:11
Del på Facebook
Prisveksten i landet fortsetter og endte på 6,4 prosent sammenlignet med samme måned for et år siden. Matvareprisene øker mest.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Prisveksten i landet fortsetter og endte på 6,4 prosent sammenlignet med samme måned for et år siden. Matvareprisene øker mest.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Konsumprisindeksen har økt med 6,4 prosent siden juni i fjor, ifølge SSB. Med rekordhøy kjerneinflasjon er dobbel renteheving i august sannsynlig, tror økonom.

Inflasjonstallene for juni er høyere enn hva Norges Bank og analytikere på forhånd hadde ventet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Prisveksten har ligget på rundt 6,5 prosent hver måned de siste fem månedene. Sammenlignet med juni i fjor øker matvarer og alkoholfrie drikkevarer mest med 13,4 prosent. Deretter følger kultur og fritid med 9,1 prosent og møbler, husholdningsartikler og innbo med 8,8 prosent. Det viser ferske tall fra SSB

– Det er uvanlig at matprisene øker så mye i juni måned. Dette fører til at tolvmånedersveksten for prisene på matvarer økte i juni fra et allerede høyt nivå i mai, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Fra mai til juni økte matvareprisen med 2,5 prosent. Spesielt frukt og grønnsaker trekker indeksen opp i juni. Den svake kronekursen og høy pris på importerte jordbruksvarer bidro til mye av prisøkningen.

Tolvmånedersendringen i juni var 0,3 prosentpoeng lavere enn det som ble målt i mai. Det er lave energipriser som bidrar til å trekke vekstraten noe ned. Prisene på både drivstoff og elektrisitet falt fra mai til juni i år.

Flere nye rentehevinger

Kjerneinflasjonen i samme periode, som er prisvekst justert for avgiftsendringer og uten energivarer, endte på rekordhøye 7,0 prosent, og slo dermed forrige måneds rekord på 6,7 prosent. Det er dette inflasjonstallet Norges Bank er mest opptatt av når de setter renten.

– Tallene er klart sterkere enn det både vi og Norges Bank hadde ventet. Det er overraskende, sier Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hun forklarer videre at vi må belage oss på renteheving både i august og september.

Seniorøkonom i Handelsbanken, Sara Midtgaard, sier at dobbel renteheving i august er sannsynlig. Det vil si en renteheving på 0,5 prosentpoeng.

Bommer på inflasjonstall

Inflasjonen i Norge har dempet seg noe siden toppen i fjor høst. Samtidig har den avtagende trenden vært mer forsiktig enn andre steder i verden. Sentralbanken har et mål om en stabil prisvekst på to prosent over tid, men har ikke vært i nærheten av dette.

– Når det nok en gang kom inflasjonstall som er vesentlig høyere enn Norges Banks inflasjonsanslag, synes jeg det er grunn til å stile spørsmål ved modellene deres. Nå har nemlig Norges Bank tatt feil halvannet år i strekk. Det er alvorlig at selv de som skal være best på dette, ikke klarer å treffe bedre, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til NTB.

Norges Bank ser for øyeblikket for seg en rentetopp på 4,25 prosent i løpet av høsten, opp fra et anslag på 3,6 prosent i den pengepolitiske rapporten i mars, skriver Dagens Næringsliv.

Forrige måned slo sentralbanken til med en dobbel renteheving på 0,5 prosent. Dette er ellevte gang sentralbanken hever styringsrenten siden den først ble hevet fra null prosent i september 2021.

Sentralbanken understreker videre at framtidige rentehevinger vil avhenge av den økonomiske utviklingen. De sier nok en gang at det kan bli nødvendig med høyere rente enn anslått denne gangen, dersom kronen blir svakere eller presset i økonomien vedvarer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse