Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
02 august 2023 09:09
Del på Facebook
Den norske krona har falt i verdi sammenlignet med flere utenlandske valutaer de siste to årene, men har styrket seg litt de siste dagene. Foto: Terje Pedersen / NTB
Den norske krona har falt i verdi sammenlignet med flere utenlandske valutaer de siste to årene, men har styrket seg litt de siste dagene. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norges tid som «lavrenteland» sammenlignet med USA og EU er i ferd med å ta slutt. Det merkes på den norske krona, som styrket seg i juli.

Våren og sommeren 2023 har vært uvanlig dyr for alle nordmenn på ferie i utlandet. Særlig i EU, USA og kanskje spesielt vårt aller nærmeste ferieland, Danmark, har det svidd i lommeboka.

Annonse
Annonse

Kursen på euro gikk over 12 kroner og en dollar bikket rekordhøye 11 kroner. For 100 danske kroner måtte en slutten av juni ut med nesten 160 norske kroner, 15 prosent mer på samme tid året før.

– For mange passerte nok kursen på danskekrona en smerteterskel i sommer, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til NTB.

Siste dag i juli hadde kursen på danske kroner falt tilbake til 150 kroner og 1 amerikansk dollar kostet 10,14 kroner. Euroen hadde også svekket seg og lå på 11,18 kroner.

Avstanden minker

Det har vært pekt på mange ulike forklaringer til kronesvekkelsen: Krigen i Ukraina, ettervirkninger av koronapandemien, fortsatt høy etterspørsel og produksjonsproblemer i Kina og skyhøye energipriser.

Og kanskje litt uforståelig for dem med høye boliglån, har det vært nevnt at Norge ikke har økt renta tilstrekkelig eller fort nok.

Etter dobbel renteheving i juni og med videre varsel om ytterlige heving i august, begynner den norske styringsrenta å nærme seg den til våre nærmeste handelspartnere. Dette kan ha begynt å få effekt for kronekursen, forklarer Knudsen.

Annonse
Annonse

– Markedet selv har nå begynt å prise inn seg inn mot en rente som ligger høyere enn Norges Bank, opp mot 4,5 prosent, sier han.

Trenden snudde i juli

Tirsdag skriver DNB at den norske krona svekket seg med 6,1 prosent mot euro siden slutten av fjoråret, men at trenden snudde og at den styrket seg med 4 prosent i løpet av juli. Også i forhold til amerikanske dollar har krona styrket seg, med 5,8 prosent i juli.

– I juli har kronen fått drahjelp fra både endringer i renteutsiktene og en oppgang i oljeprisen, skriver DNB, som trekker fram at oljeprisen har steget med 11 dollar fatet i juli.

Norges Bank har satt opp styringsrenten elleve ganger siden slutten av 2021, og den ligger nå på 3,75 prosent. Norge har i internasjonal sammenheng vært et lavrenteland, men er nå i ferd med å tette gapet. EUs sentralbank hevet renta til 3,75 prosent i juli og i USA ligger den fra 5,25 til 5,5 prosent.

Høyere prisvekst enn ventet

Torsdag viste nye tall fra EU at inflasjonen viser tegn til å dempe seg. Norges Bank har varslet ny renteheving på rentemøtet 17. august og videre opp i september.

Etter rentemøtet i juni sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache at renten må opp mer enn tidligere signalisert for å få inflasjonen ned mot målet på rundt 2 prosent. Da lå prisveksten på 6,7 prosent, klart høyere enn det sentralbanken anslo i sin forrige rapport.

Konsumprisindeksen for juni viste at prisveksten var falt til 6,4 prosent, noe som likevel var høyere enn hva Norges Bank hadde ventet på forhånd. Da ble det nettopp brukt som begrunnelse at den svake kronekursen og høy pris på importerte jordbruksvarer bidro til mye av prisøkningen.

kroner (©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse