Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
05 september 2023 07:36
Del på Facebook
Tiktok er ett av selskapene som har gjort omfattende endringer for at brukerne skal ha mer kontroll. Et nytt regelverk fra EU skal gi brukerne større trygghet og kontroll. Foto: Michael Dwyer / AP /NTB
Tiktok er ett av selskapene som har gjort omfattende endringer for at brukerne skal ha mer kontroll. Et nytt regelverk fra EU skal gi brukerne større trygghet og kontroll. Foto: Michael Dwyer / AP /NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter EU-press lar nettgiganter brukerne selv ta større kontroll over hva som dukker opp på skjermen. Vil du bare se venners innlegg, er det nå mulig – i EU.

For å oppfylle kravene i den nye EU-forordningen om digitale tjenester har tekgigantene gjennomført en omfattende opprydning i hvilke valg de gir egne brukere.

Annonse
Annonse

Digital Services Act (DSA) trådte i kraft i august har som mål å trygge brukernes rettigheter på områder som personvern, innsyn og fjerning av skadelig eller ulovlig innhold.

Forordningen gjør det mulig å slå av strømmen av innhold som blir plukket ut av kunstig intelligens basert på hva du har sett på tidligere, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nyeste meldinger fra venner først

Meta, som eier både Facebook og Instagram, har innført denne omleggingen som avgjør hva som dukker opp i Instagram Reels, Facebook Stories og søkeresultater.

– Isteden kan folk velge innhold bare fra folk de følger med de nyeste meldingene først. Søk vil bare basere seg på ordene som tastes inn, ikke en personalisering basert på tidligere aktivitet og interesser, skriver Metas utenlandsdirektør Nick Clegg i et blogginnlegg.

Kronologisk

Den kinesiske giganten Tiktok gjør lignende tilpasninger. Istedenfor at brukere får en strøm basert på hva de tidligere har sett på, kan de velge å se populære videoer i nærheten av der de er og verden over. Tiktok-brukere som slår av den anbefalte strømmen, vil også oppleve at «følgere» og «venner» viser videoer i kronologisk rekkefølge.

Europeiske Snapchat-brukere vil få en mulighet til å tre ut av den personaliserte innholdsopplevelsen som har styrt innholdet til nå. Det algoritmestyrte systemet basert på brukerprofiler har blitt kritisert for å pushe brukerne til stadig mer ekstreme meldinger.

EU-kommisjonen pålegger Snapchat å ha minst én annen mulighet for innholdsutvelgelse som ikke er basert på profilering av brukeratferd.

Enklere å rapportere

Forordningen gjelder 19 tekgiganter. Blant dem er Facebook, Instagram, X (tidligere Twitter), Youtube, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Amazon og Booking.com.

Nettplattformene må gjøre det enklere for brukerne å rapportere innlegg, videoer eller kommentarer som de mener bryter loven eller nettselskapets egne regler.

Annonse
Annonse

Tiktok har innført en ny mulighet til å rapportere innhold eller annonser. I tillegg har selskapet ansatt et nytt team med moderatorer og jurister til å vurdere videoer som er flagget av brukerne. Facebook og Instagram har lovet sine brukere at det skal bli enklere å rapportere støtende eller ulovlig innhold.

Mer åpenhet om avgjørelser

EU-forordningen pålegger selskapene å bli mer åpne om hva de gjør. Tiktok lover at deres europeiske brukere skal informeres bedre om avgjørelser de tar om moderering. Brukerne skal få vite hvorfor deres video er fjernet, og om det var et menneske eller kunstig intelligens som tok avgjørelsen.

Også Google lover bedre informasjon om sin moderering.

Det er ikke bare innhold som skal strammes inn, men også salg av falske produkter. Amazon har satt opp en ny kanal for rapportering av ulovlige produkter. Den tyske klesgiganten Zalando tar også skritt for å hindre salg av kopier og ulovlige produkter gjennom selskapets nettsted.

Både Tiktok og Meta begrenser annonseringen rettet barn. Det samme gjør Snapchat. Tiktok lover at ungdom mellom 13 og 17 år ikke skal få annonser basert på deres aktiviteter. I tillegg til EU gjelder også denne regelen i Norge, Storbritannia, Island og Sveits.

Vanskelig å begrense til EU

Norske myndigheter har ennå ikke bestemt seg for om forordningen skal innlemmes i norsk rett og gjelde i Norge. EØS-komiteen vurderer nå om den bør innlemmes i EØS-avtalen.

Selv om nettselskapenes omlegging gjelder i EU-landene, tror ekspertene at endringene i Europa vil spre seg til resten av verden. Snapchat sier for eksempel at selskapets nye rapporteringssystem først rulles ut i EU, men at det også skal gjelde i resten av verden i løpet av de kommende månedene.

– Det vil bli vanskelig for selskapene å begrense innstrammingene til bare å gjelde EU, sier professor Sally Broughton Micova ved University of East Anglia til AP.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 minutter siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDu har ikkje lest dokumentet med vedlegg.
Terje Sundsbø 4 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEr sjikane normal respons fra Naturvernforbundet? Hva med å gjøre et forsøk på å besvare spørsmålet?
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøEg registrerer at du har kasta kortet i vidare kunnskapsbasert diskurs.
Terje Sundsbø 10 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDu har uoppfordret spredt din kunnskap fra siste tildelingsbrev om strekningen Vik-Molde. Hvorfor vil du ikke dele samme kunnskap om strekningen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøKvart år i desember blir det utferdiga tildelingsbrev for påfølgande år, så også no. Brevet gjeld for budsjettåret 2025 og ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEr det tildelingsbrevet fra 2022 som hindrer SVV å forberede Vik-Molde? Det har jo vært gjort forberedelser helt fram til ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse